14 °C Budapest
A magas pulzus okai: mennyi a magas pulzus, mit tehetünk a magas pulzus ellen?

A magas pulzus okai: mennyi a magas pulzus, mit tehetünk a magas pulzus ellen?

2023. április 30. 11:01

Amikor valamilyen egészségügyi szolgáltatásra van szükségünk, a legelső vizsgálatok közé tartozik a vérnyomás és a pulzus mérése, amelyek sokkal több egészségügyi problémáról árulkodnak, mint azt a legtöbben gondolnánk. Na de mi a magas pulzus oka, mik lehetnek a magas pulzus okai, milyen lelki és testi egészségügyi problémák állhatnak a magas pulzus hátterében? Mit tehetünk a magas pulzus ellen mi, avagy hogyan történik a magas pulzus csökkentése házilag?

Cikkünkben a normálistól eltérő magas pulzus értékekhez kötődő tudnivalókról tájékoztatjuk olvasóinkat: eláruljuk, mik lehetnek a magas pulzus okai, mi okoz alacsony pulzust és milyen egészségügyi probléma járulhat hozzá az alacsony vérnyomás magas pulzus tünetegyütteséhez? Mennyi a magas pulzus értéke felnőtteknél, gyerekeknél, mikor magas a pulzus és mikor számít alacsonynak, mi a magas pulzus kockázata? Járjunk utána, miért magas a pulzus, mi okozhatja a problémát és hogyan történik a magas pulzus csökkentése házilag!

A pulzusról, vérnyomásról röviden

Szerveink egészséges működése a pulzusunk és a vérnyomásunk megfelelő összjátékának köszönhető – azonban, ha a rendszer felborul, annak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. Maga a „pulzus” kifejezés a percenkénti szívdobbanásainkra vonatkozik, a „vérnyomás” pedig a testünk artériáiban kifejtésre kerülő nyomás értékét határozza meg. Abban az esetben, ha az ereink összeszűkülnek, nő a vérnyomás, ellenben a pulzus nem emelkedik – ugyanígy fordítva, amikor az ereink kitágulnak, több vérre van szükségük, a szív aktívabb dobogásának köszönhetően megemelkedik a pulzusunk.

Mind a pulzus, mind a vérnyomás kapcsán fontos tisztában lennünk azzal, hogy ezeknek az értékeknek meg van szabva a normál tartománya (alapvetően életkori alapú sávos besorolás), viszont azt, hogy kinél mi a „normális”, az egyéni biológiai tényezőink befolyásolhatják. Érdekesség, hogy egyes emberek eleve alacsonyabb vagy magasabb pulzusszámmal élnek – viszont ami számukra teljesen egészséges és hétköznapi, egy másik emberre nézve akár veszélyes is lehet.

A pulzusmérés alapszabályai

A magas pulzus egyszerűen kiszűrhető egy manuális (a csuklónál, könyökhajlatban, nyakon, sőt a halántékunkon is érzékelhetjük az artériát megnyomva a szívdobbanásokat) vagy egy gépi vérnyomás- és pulzusméréssel (a sima vérnyomásmérő készülék alkalmas rá, ugyanis nem csak a szisztolés és diasztolés vérnyomást, hanem a pulzust is méri). A magas pulzus mérése kapcsán érdemes tudnunk, hogy fontos, hogy nyugalmi pulzust mérjünk: ülve vagy fekve indítsuk el a készüléket (vagy számoljuk a dobbanásokat mi magunk), illetve közvetlenül a pulzusmérés előtt ne végezzünk aktív, a szívet megdobogtató fizikai tevékenységet.

Amennyiben rendszeresen a normális pulzusszámtól eltérően alacsony vagy magas pulzus mérésére kerül sor, ezekről célszerű naplót vezetni (ugyanabban az időpontban, naponta több mérés), illetve ma már nagyszerűen tudjuk a pulzusszámunkat monitorozni a különféle karórákkal és egyéb mérőműszerekkel is (sportolók gyakran használják ezeket). A vérnyomás rendszeres mérése ugyanilyen fontos, hiszen a két érték egymással összefügg. Nézzük, mennyi a magas pulzus, mi a magas pulzus oka!

Mikor magas a pulzus, mikor alacsony?

A pulzusunk egy adott egészséges tartományban ingadozik (felnőtteknél 60-80 szívdobbanás percenként), ezeket a pulzushullámokat mi magunk is könnyűszerrel kitapinthatjuk. Azt, hogy mennyi a pulzusunk, sok minden befolyásolhatja: a napszak, az időjárás, a minket érő stressz, az, hogy mennyire vagyunk sportos alkatúak vagy éppen elhízottak, milyen hormonális változások zajlanak a szervezetünkben stb. Közvetlen fizikai (és lelki) megterhelés hatására a szívünk rendszerint erősebben kezd verni, majd ahogy elérjük a nyugalmi állapotot (abbahagyjuk a lépcsőzést, megszínűik a stresszt kiváltó tényező) fokozatosan visszasüllyed a normál szintjére.

Akkor beszélhetünk valamilyen egészségügyi problémáról, ha az alacsony vagy magas pulzus nyugalmi állapotban is kóros mértéket ölt, ha gyakori és jelentős kilengéseket érzékelünk, vagy ha tartósan, akár állandó jelleggel fennálló eltérésről van szó. Az alacsony pulzus gyakrabban utal valamilyen, a háttérben megbúvó szív- és érrendszeri megbetegedésre (és egyéb egészségügyi okokra), pl. szívbetegségre, ellenben a magas pulzus okai közé több hétköznapi tényezőt sorolhatunk.

A magas pulzus okai

Gyakori kérdés, hogy mi a magas pulzus oka, milyen tényezők állhatnak a magas pulzus okai gyanánt a háttérben. Nos, habár a magas pulzus hátterében is állhatnak különféle betegségek, a magas pulzus kiváltó okai általában olyan hétköznapi tényezők, mint a tartós és kellemetlen munkahelyi stressz, a sok koffein, vagy például a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás. A tartósan magas pulzus okai lehetnek még a tüdőbetegségek, a fertőzések és a gyulladással járó megbetegedések, a láz, de pajzsmirigy-túlműködés, szívritmuszavar, szívizombetegség és magas vérnyomás is állhat a magas pulzus hátterében, mindemellett a vízhajtó gyógyszerek is előidézhetik.

Normális és magas pulzus: mennyi a magas pulzus?

  • Normál pulzus újszülötteknél: 120-160
  • Normál pulzus kisebb gyerekeknél: 80-120
  • Normál pulzus nagyobb gyerekeknél: 70-110
  • Normál pulzus tinédzserkorban: 60-100
  • Normál pulzus felnőtteknél: 60-80 között
  • Normál pulzus időseknél: szintén 60-80 között

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Alacsony vérnyomás magas pulzus: hogyan függenek össze?

A magas pulzus gyakran alacsony vérnyomással jár együtt, ami a pulzusmérés során ijesztő eredmény lehet – azonban annak, hogy mi az alacsony vérnyomás magas pulzus együttes oka, valójában egyszerű biológiai magyarázata van. Ha túl alacsony a vérnyomás, akkor a keringési rendszer nem tudja megfelelő mennyiségű oxigénnel ellátni a szöveteket – ezt a szervezet azzal kompenzálja, hogy erősebb dobogásra készteti a szívet, hogy az oxigén és a tápanyagok eljussanak a szerveinkhez. Bizonyos esetekben a gyors szívdobogás is okozhat alacsony vérnyomást, ennek gyakran sajnos szívritmuszavar áll a hátterében. Fontos kiemelnünk, hogy ez egyáltalán nem normálisnak mondható állapot, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatnunk!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mit tehetünk a magas pulzus ellen?

Az esetek többségében a magas pulzus és a szapora szívverés problémája egyszerűen megszüntethető az életmódváltással, amihez az egészséges táplálkozás (ajánlott a húsokban és állati zsírokban szegényebb mediterrán diéta tartása) és a rendszeres, kielégítő testmozgás is hozzátartoznak. A magyarok rossz szokásai közé tartozik, hogy hajlamosak vagyunk önkéntesen különféle, a vérnyomásra ható természetes és mesterséges készítményeket beszedni – ezt ne tegyük, minden esetben hagyatkozzunk szakorvosunk tanácsára!

Magas pulzus ellen indokolt esetben orvosi készítményekkel is védekezhetünk: ehhez jelentkezzünk egy kardiológus szakorvosnál, aki elvégzi rajtunk az EKG vizsgálatot (és szükség esetében egyéb vizsgálatokat ír elő, pl. labor, pajzsmirigyultrahang stb.), majd, ha sikerült fényt deríteni a magas pulzus okaira, beállítja az ideális pulzust és vérnyomást elősegítő gyógyszeres kezelést (ha a pulzus- és vérnyomásprobléma hétterében fizikai elváltozás áll, egyéb beavatkozás is szükséges lehet).

A magas pulzus csökkentése házilag

Szintén gyakori kérdés, hogy lehetséges-e a magas pulzus csökkentése házilag, avagy mit tehetünk mi magunk a magas pulzus ellen. Nos, ahogy a fentiekben is leírtuk, a magas pulzus ellen (és megannyi más népbetegség ellen) egyszerűen védekezhetünk a (fizikai állapotunkhoz illeszkedő intenzitású) testmozgással, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással, a káros szokásaink (alkohol, dohányzás) elhagyásával.

Az egészséges életmódra való törekedés mellett nagyon fontos, hogy a magas pulzus okai között a legjelentősebb problémát, a stresszt megszüntessük, vagy megtanuljuk jól kezelni azt, hiszen nem véletlenül hangsúlyozzák annyiszor az orvosok, hogy a stressz kerülésével számos veszélyes betegség kialakulását megelőzhetjük. Szív- és érrendszeri megbetegedések, szívritmuszavar esetén a szakorvosok is ajánlják a galagonya virágos hajtásából készült gyógyteát és a fagyöngy teát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem