A szívritmuszavar tünetei és kezelése: mitől alakulhat ki szívritmuszavar, mit tegyünk ellene?

A szívritmuszavar tünetei és kezelése: mitől alakulhat ki szívritmuszavar, mit tegyünk ellene?

2023. április 23. 10:00

A leggyakoribb szív- és érrendszeri betegségek közé tartozik a szívritmuszavar, ami a legtöbb ember élete során legalább egyszer, ha nem többször biztosan megtapasztalható jelenség. Járjunk utána, mi a szívritmuszavar jelentése, mik a szívritmuszavar tünetei nőknél, férfiaknál, mitől alakulhat ki szívritmuszavar? Mit érdemes tudnunk a szívritmuszavar tünetei és kezelése kapcsán, mit tegyünk, ha gyakran tapasztaljuk a szívritmuszavar tüneteit?

Cikkünkben a szívritmuszavar nevű szív- és érrendszeri rendellenességet járjuk körül: tudd meg, mi az a szívritmuszavar, mit kell tudnunk a szívritmuszavar tünetei és kezelése kapcsán, mit tehetünk a szívritmuszavar ellen! A szívritmuszavar kezelése házilag is lehetséges? A szívritmuszavar tünetei nőknél jelentkezhetnek máshogy, mint férfiaknál? Milyen a szívritmuszavar, mint jelenség, a szívritmuszavar milyen érzés a betegnek? Mik lehetnek a szívritmuszavar okai, azaz mitől alakulhat ki szívritmuszavar? Hogyan ismerhető fel a szívritmuszavar háziállatoknál - pl. mik lehetnek a kutya szívritmuszavar tünetei?

Mi a szívritmuszavar?

A szívritmuszavar egy átfogó kifejezés, a szívizom normális ritmusos összehúzódásainak zavarát értjük alatta. Általánosságban akkor beszélhetünk szívritmuszavarról, ha a szívritmusunk jelentősen eltér a teljesen átlagos, 70 szívdobbanás/perc értéktől. A felgyorsult vagy lelassult, esetenként aritmikus szívverés minden betegnél egyedi tünetegyüttes formájában jelenik meg, amelyek mind visszavezethetők arra, hogy a szív nem megfelelőképpen pumpálja a vért a szervezetben (mindezt külső és belső okok is előidézhetik).

Abban az esetben, ha a szívdobbanások száma percenként meghaladja a 100-at, a szívritmuszavar tachycardia nevű jelenségéről van szó (ez a gyakoribb szívritmuszavar típus), ellenben, ha a szívdobbanások nem érik el percenként a 60-at, azt az orvostudomány bradycardia néven említi.

A különféle szívritmuszavarok meglehetősen gyakoriak: előfordulhatnak alkalmi jelleggel (például túlzott stressz hatására), ami még nem ad okot az aggodalomra, azonban bizonyos esetekben a szívritmuszavar hátterében olyan okok is állhatnak, melyek mindenképpen kivizsgálásra, kezelésre szorulnak. A szívritmuszavar bizonyos típusai közt vannak észrevétlenül jelentkező rendellenességek, illetve ijesztő tünetekkel jelentkező zavarok is – általánosságban elmondhatjuk a szívritmuszavar jelei kapcsán, hogy ha nem alkalmi jelleggel, hanem rendszeresen előforduló problémával állunk szemben, mindenképpen ki kell kérnünk egy kardiológus szakorvos tanácsát.

Mik a szívritmuszavar tünetei?

Szívritmuszavar esetén a szív nem képes hatékonyan eljuttatni a vért a test minden pontjában, mindez általános gyengeséggel, rossz közérzettel járhat együtt. A szívritmuszavar megnyilvánulhat zavart viselkedésben, szédülésben, bizonytalan járásban és más mozgásformákban is. Más-más szívritmuszavar tünetek jelentkezhetnek a tachycardia és a bradycardia esetében, ezért célszerű egymástól elhatárolni a rendellenességek tüneteit.

A tachycardia tünetei

  • Felgyorsuló pulzus, kalapáló szív (mintha a szívünk ki akarna ugrani a mellkasunkból);
  • a felgyorsult szívütések lehetnek rendszerezettek (ritmusos) és rendszertelenek is (utóbbit nevezzük aritmiás szívritmuszavarnak – pitvarfibrillációra utalhat), néha rövidebb kihagyások is előfordulnak, mindez már a pulzus kitapintásával is érzékelhető;
  • mellkasi fájdalom, szorító érzés a szív tájékán (koszorúér-betegségre utalhat), esetenként légszomj is bekövetkezhet;
  • csökkent fizikai teherbírás, romló teljesítőképesség;
  • vérnyomásesés, illetve annak következményeképp szédülés, bizonytalanságérzet, látászavarok, akár látásvesztés;
  • a szívritmuszavar következtében fellépő félelem, idegességérzet;
  • bizonyos esetekben fokozott vizelettermelés;
  • extrém módon felgyorsult szívdobogás esetén leállhat a vérkeringés, ami ájuláshoz is vezethet – amennyiben pulzustalan állapot következik be, azonnal segítséget kell hívnunk, mert a beteg életveszélyben lehet!

A bradycardia tünetei

  • A szív túl lassú működése következtében fellépő csökkenő vérkeringés, ami hosszú távon szívelégtelenséghez, veseelégtelenséghez vezethet;
  • túl lassú vérkeringés esetén eszméletvesztés is bekövetkezhet, ami a csökkent agyi véráramlásra vezethető vissza a szívritmuszavar e típusánál;
  • lassú ritmikus vagy aritmikus szívverés, a rendellenesség már a pulzus kitapintásakor is jól érzékelhető;
  • bizonytalanság, szédülés, a szívritmuszavarhoz kötődő félelem és idegesség ebben az esetben is jelentkezik, látászavarok a vérkeringésben bekövetkező változással egyetemben (fekete pontok formájában);
  • csökkent fizikai és mentális teherbíróképesség, fáradékonyság és aluszékonyság.

A szívritmuszavar két fő csoportja mellett egy harmadik típust is megkülönböztetünk: ebben az esetben a szívritmuszavar nem párosul sem túl gyors, sem túl lassú pulzussal, ellenben gyakran előfordulhatnak kihagyások a szívritmusban, extraszisztolé okozhat nagyobb szívdobbanásokat, illetve súlyos problémát jelenthet az aritmikus, azaz ritmustalan szívverés.

A szívritmuszavar tünetei nőknél VS férfiaknál

A szívritmuszavar nőknél, férfiaknál egyformán gyakori jelenség, azonban más-más tünetekkel jelentkezhetnek a zavarok. A szívritmuszavar tünetei nőknél gyakrabban jelentkeznek kialvatlanság, állandó fáradtságérzés formájában, illetve alvászavar és gyomortáji tünetek is előfordulnak. Szintén gyakori szívritmuszavar esetén a szorító mellkasi érzés és a légszomj. Férfiakra jellemzőbb a pitvarfibrilláció, illetve esetükben gyakran áll a szívritmuszavar hátterében az erőteljes, tartós munkahelyi stressznek való kitettség.

Mikor forduljunk orvoshoz szívritmuszavar gyanújával?

Semmi esetre sem szabad félvállról vennünk a szív- és érrendszeri betegségeket, fontos szem előtt tartanunk azonban azt is, hogy egy egészséges szív a kisebb működési zavarokkal meg kell, hogy tudjon birkózni. A szívritmuszavar kifejezés a szív működését érintő zavarok egy átfogó elnevezése, és habár a szívritmuszavar tünetei sokszor ijesztőek, kellemetlenek lehetnek, az esetek jelentős részében nem igényelnek kezelést.

Amennyiben van ismert szív- és érrendszeri betegségünk, illetve, ha rendszeresen, huzamosabb ideig jelentkezik a normálistól eltérő pulzus, mindenképp forduljunk orvoshoz, ugyanis csak egy alapos kardiológiai kivizsgálással derül fény arra, hogy mitől alakulhat ki szívritmuszavar, mik az esetünkben a szívritmuszavar okai. Bizonyos, súlyosabb szívritmuszavarral járó betegségek mindenképpen beavatkozást igényelnek, hogy a beteg zavartalanul élhesse tovább életét.

A szívritmuszavar okai: mitől alakulhat ki szívritmuszavar?

A szívritmuszavar okai közt gyakran valamilyen szívbetegség áll, azonban szíven kívüli, azaz extrakardiális tényezőre is visszavezethető a rendellenesség. Amennyiben a szívritmuszavar hátterében a szívizom betegsége áll, leggyakrabban valamilyen koszorúér betegség, pl. érszűkület, érelzáródás következményeképp jönnek létre a szívritmuszavar tünetei. A szívritmuszavar kialakulhat még szívizomgyulladástól és különféle szívizom-elváltozásoktól is, amelyek befolyásolják a normál véráramlást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szívritmuszavar okai, amennyiben nem szívbetegségre vezethetők vissza, valamilyen, az idegrendszerre hatással lévő környezeti és egyéb tényezőkben keresendők. Tipikus példa a szív működéséhez szükséges ásványianyagok hiánya, de pajzsmirigyproblémák is okozhatnak ilyen jellegű megbetegedéseket. Gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet a szívritmuszavar, de a vérnyomást befolyásoló élvezeti szerek is ronthatnak a problémán (pl. alkohol, dohányzás, kávé stb.).

Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?

A szívritmuszavar egyszerűen diagnosztizálható EKG vizsgálattal, ahol egy jellegzetes görbe mutatja a szív ingerültbe kerülését és annak megszűnését – a kirajzolt mintázatokból egy kardiológus szakorvos azonnal képes kikövetkezni a szívritmuszavar természetét és megtervezni a beteg kezelését. Amennyiben szívbetegség okozza a szívritmuszavart, elsősorban azt kell megszüntetni vagy kontroll alatt tartani, más, extrakardiális szívritmuszavar okok esetében további belgyógyászati vizsgálatok lehetnek szükségesek, hogy fény derüljön arra, mik a szívritmuszavar kiváltó tényezői és hogyan lehet azokat kezelni.

Amennyiben a szívritmuszavar okai ismeretlenek, csak tüneti kezelést alkalmazhatunk. Kulcsfontosságú tényezők a szívritmuszavar kezelése kapcsán, hogy a beteget a kiemeljük a stresszes környezetből és nyugalomba helyezzük. Sokat segíthet az oxigén és az ágynyugalom, illetve léteznek különféle tanulható manőverek, amelyeket, ha a beteg elsajátít, egyedül is képes mérsékelni vagy megszüntetni a szívritmuszavar tüneteit (bizonyos manővereket csak orvos végezhet!).

A szívritmuszavar kezelése gyógyszeres terápiával is történhet (antiaritmiás gyógyszerek), amelyek a szívizomsejtekre fejtenek ki hatást. Bizonyos esetekben szükség lehet defibrillátoros külső beavatkozásra, ami gyakorlatilag a szív újraindításáért felelős. Defibrillációra manapság már a modernebb beültethető pacemakerek is képesek, amelyek a súlyos szívbetegségben szenvedők élettartamát jelentős mértékben képesek meghosszabbítani, de egyes betegségeknél műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

A szívritmuszavar kezelése házilag

Már a modern, szintetikus gyógyszerek megjelenése előtt is kezelték a szívritmuszavarral, magas vérnyomással járó egészségügyi problémákat. Remek, biztonságosan fogyasztható szívnyugtató, szíverősítő gyógyszer a galagonya virágos hajtásából készített gyógytea, és a fehér fagyöngy tea fogyasztását is javallhatják, ha a szívritmuszavar kezelése házilag történik. Ilyen esetekben is célszerű kikérnünk egy kardiológus orvos segítségét, illetve fontos, hogy amennyiben már szedünk gyógyszertári készítményeket a szívritmuszavar ellen, ne kombináljuk azt felelőtlenül más gyógyszerekkel, gyógynövényekkel!

Amellett, hogy hogyan kezelhető a szívritmuszavar, azt is érdemes tudnunk, hogy mit tehetünk a szívritmuszavar megelőzése kapcsán. Mindenképpen fontos odafigyelnünk a megfelelő vitamin- és ásványianyagbevitelre, illetve a rendszeres testmozgásra (egészségügyi állapotunknak megfelelő terheléssel). Segíthet továbbá az olyan élvezeti cikkek, mint a kávé, az alkohol, a cigaretta vagy a drogok elhagyása, illetve a szívbarát, mediterrán jellegű táplálkozás.

Szívritmuszavar a háziállatainknál

A szívritmuszavar jelei háziállatoknál is jelentkezhetnek: nem ritkák sem a macska, sem a kutya szívritmuszavar tünetei, amelyek hasonló módon jelentkeznek, mint az emberi szívritmuszavar esetében (túl gyors, túl lassú vagy aritmikus szívverés). Amennyiben a fentiekben részletezett tünetekre gyanakszunk háziállatunk viselkedése alapján, célszerű elvinni egy EKG vizsgálatra kedvencünket is, hogy biztosan kizárhassuk a különös, levert vagy fáradékony, ingerlékeny viselkedés hátterében húzódó szív- és érrendszeri betegségek lehetőségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem