7 °C Budapest
Diverse group of babies playing. toddlers children nursery kindergarten sisters kids

Ez a súlyos, fertőző kór les a magyar kisgyerekekre tavasszal: életveszélyes tünet is kialakulhat

2023. március 29. 10:02

A rotavírus világszerte fenyegeti a 6 éven aluli korosztály egészségét. A hasmenéssel, hányással, lázzal járó betegség a legkisebbekre akár életveszélyes is lehet. Egyre több országban, ahogy hazánkban is, elérhető már a védőoltás a rotavírus ellen, mely képes leszorítani a fertőzésszámokat. Az magyar adatok szintén azt mutatják, hogy ahogy emelkedik az oltott gyermekek száma, egyre kevesebb lehet a megbetegedések száma. Viszont az oltás Magyarországon nem kötelező és nem is támogatott, így a kisgyermekes családok számára jelentős kiadás lehet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még 2009-ben javasolta, hogy minden ország vegye fel a rotavírus elleni oltást a kisbabák rendszeres immunizálási programjába. A Healthline azt írja, ma már több mint 100 országban elérhető a vakcina, mely a statisztikák szerint 40 százalékkal csökkentette a rotavírus miatt kórházba kerülő, 6 évesnél fiatalabb gyermekek számát. A halálozások száma pedig 25 százalékkal csökkent. A vakcina hatékonysága egy 2020-as felülvizsgálat szerint 86 százalékos volt az alacsony csecsemőhalandósággal rendelkező országokban, míg 63 százalékos a magas csecsemőhalandósággal rendelkező országokban. Ennek ellenére 2016-ban még mindig a rotavírus volt a vezető oka a 6 évesnél fiatalabb gyermekek hasmenéses halálozásának. A nagyjából 129 ezer halálesetnek körülbelül a fele négy országban történt - a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Indiában, Nigériában és Pakisztánban.

Magyarországon a rotavírus elleni védőoltás nem kötelező. Hazánkban kétféle szájon át adható vakcina elérhető, a Rotarix és a Rotateq. A védoltást típustól függően a csecsemők 12-16 hetes koráig kell beadni az ajánlások szerint. Az oltott gyermekek száma, annak ellenére, hogy nem kötelező és költséges - egy ampulla ára a 25 ezer forintot is meghaladhatja - egyre emelkedik. Az esetszámok visszaszorulása ugyanakkor feltehetően nem csak az immunizáció hatása, a koronavírus világjárvány hatásai miatt ezt nehéz lenne egyértelműen megállapítani.

A rotavírus 2013-tól 2017-ig legalább nagyjából legalább 4800 esetet okozott Magyarországon a nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint, de előfordult, hogy a fertőzöttek száma a 7 ezret közelítette egy év alatt. 2018 után estek vissza az esetszámok, melyek később, a pandémia első éveiben drasztikusan lecsökkentek. 2021-ig évente 0-3 halálesetet okozott a rotavírus évente.

A fertőzések nagy hányada tavasszal, márciustól májusig történik, illetve november-december hónapokban is emelkedik az esetek száma. Hogy mennyit számíthat, ha a lakosság kerüli a közösségeket, különösen ügyel a higiéniára és általában tudatosan védekezik a vírusfertőzések ellen, mutatják a 2020-as év számai - ugyanis a jellemzően legfertőzőbb időszakban, tavasszal jelentősen esett az betegek száma. Ez pedig a koronavírus világjárványra adott válasz következménye volt:

A fertőzések leggyakrabban az 1-3 éves korosztályt érintik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rotavírus csak gyermekek körében fertőz, minden korosztályban előfordul. A gyermekek vakcinációjának elterjedése azonban - akárcsak a bárányhimlő esetében - nem csak alacsony életkorban lenne képes visszaszorítani a fertőzésszámokat.

A kisgyermekek a leginkább veszélyeztetettek

Világszerte a 3 év alatti gyermekek a leginkább veszélyeztetettek. A súlyosabb lefolyású fertőzés legvalószínűbb a 3 hónapos és 3 éves kor közötti, be nem oltott gyermekeknél. Fokozott kockázatnak vannak kitéve továbbá a felnőttek, akik gyermekeket gondoznak (pl. bölcsődei, óvodai dolgozók), az idősödő korosztály tagjai, illetve azok, akiknek valamilyen okból gyenge az immunrendszere.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A rotavírus fő tünete a hasmenés, emellett hányás és magas láz jelentkezhet. Ezeket kísérheti bágyadtság, hasi fájdalmak, fejfájás és kiszáradás. Bár egy súlyosabb hasmenést nem feltétlenül gondolna az ember veszélyesnek, kisgyermekekre a kiszáradás komoly veszélyt jelent, akár életveszélyes is lehet. Mivel a csecsemők, kisgyermekek szervezetében a folyadékvesztés súlyos problémákat okozhat, mivel testsúlyuk sokkal kisebb, mint egy felnőtté. 2017-ben, amikor 3 áldozata is volt Magyarországon a rotavírusnak, egy 1 év alatti, egy 3 éves és egy 60 év feletti beteg hunyt el. 2019-ben egy 60 év feletti, 2020-ban egy 1 év alatti beteg vesztette életét a fertőzés során.

Hogyan védekezhetünk?

Az általános ajánlások szerint a leginkább a fertőzött széklettel való érintkezést kell elkerülni. Azonban a megfelelő higiénia nem elegendő a fertőzés elkerülésére, főleg kisgyermekeknél. A Healthline azt írja, a csecsemők immunizációja védőoltással a legjobb módja a súlyos fertőzés elkerülésére. A gyermekek oltása közvetett védelmet nyújthat felnőttek számára is.

A védőoltás nem kötelező, viszont bár vényre kapható, nem támogatott. Így az ára patikánként változhat, egy ampulla 25 ezer forintnál is többe kerülhet. Egy adag pedig egyik típusú vakcinából sem elég a védettséghez. Számos fővárosi kerület és vidéki város, község önkormányzata biztosítja térítésmentesen sok esetben a rotavírus elleni védőoltást - erről a helyi hivatalban mindenképp érdemes tájékozódni! Ahol azonban nincs ilyen lehetőség, a családoknak nagy kiadást jelenthet az oltás. Érdemes azt is tudni, hogy mivel az oltás gyógyszernek minősül, fizethető egészségpénztári megtakarításból is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm