13 °C Budapest
Erről a lehetőségről kevés magyar nyugdíjas tud: méregdrága szolgáltatás járhat nekik szinte ingyen

Erről a lehetőségről kevés magyar nyugdíjas tud: méregdrága szolgáltatás járhat nekik szinte ingyen

2023. január 27. 12:59

A legtöbb gyógyfürdők által nyújtott szolgáltatást a tb támogatja, azaz a betegek ingyen is igénybe tudják venni őket, igaz, bizonyos feltételekkel. Összeszedtük, miért nem kell fizetni a hazai gyógyfürdőkben, hogyan lehet igényelni a beutalókat, milyen feltételeknek kell megfelelni, és pontosan hol vannak Magyarországon gyógyfürdők.

Hazánk igazi gyógyvíznagyhatalomnak számít. Vagy termálvíz? Nagyon nem mindegy, hisz a kettő között komoly különbség van – de erről kicsit később. A gyógyvizeknek fontos szerepük van az egészségmegőrzésben, és a rehabilitációban is. Jótékony hatásukat a különböző betegségekben, főként a mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedésekben, meddőségben, sport- és más sérülések utókezelésében, érszűkületek egyes formáiban, és idült bőrbetegségekben szenvedőknek nagyon ajánlják.

Persze ezek a kezelések nem olcsók, de jó tudni, hogy akár ingyen, vagy támogatott formában is igénybe lehet venni őket bizonyos feltételek mellett.

A legfontosabb tudnivaló, hogy minden esetben orvosi feladat annak a meghatározása, hogy mely gyógyfürdőkúra előnyös, hatásos a beteg számára, és minden esetben orvos írja elő a gyógyfürdő alkalmazásának feltételeit: hőfokát, időtartamát, gyakoriságát, a fürdők számát, módját.

A fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozó gyógyászati ellátás, amelyet főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai illetve érbetegségek funkciójavítását szolgáló rehabilitációs kezeléseknél alkalmaznak, egyes ellátások árához társadalombiztosítási (tb) támogatás jár – olvasható a NEAK honlapján. Az egészségbiztosítási támogatással igénybe vehető kezelések időtartamát az 5/2004. EüM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyógyászati ellátásokat az arra jogosult orvos vényen rendeli, az ellátás igénybevételéhez pedig az orvos által kiállított kezelőlap is szükséges.

Tb támogatott fürdőgyógyászati ellátások a következők:

  • gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is): használata esetén a gyógyvíz külsőleg, fürdővízkénti felhasználása során fejti ki jótékony hatását a szervezetre. . A víz gyógyhatása az összetételétől függően változhat. Általános lazító és regeneráló tulajdonságának köszönhetően főként mozgásszervi megbetegedések és krónikus ízületi gyulladások kezelésére, idegi kimerültség csökkentésére, depressziós állapotok oldására alkalmazzák. Emellett javítja az anyagcserét, fokozza a szervezet ellenálló képességét – írja a termálonline.
  • gyógyvizes kádfürdő: abban az esetben ajánlott, ha a közös gyógyvizes gyógymedence nem alkalmazható, elsősorban bőrgyógyászati javaslatra, pikkelysömör, ekcéma gyógyítására.
  • iszappakolás: az iszapot iszappakolás formájában használják fel a kúrák során. Szakorvosok véleménye szerint egyszerre maximum 6 testtájat lehet iszappal bebugyolálni. Az iszappakolás legfőbb hatása, hogy melegen tartja a kezelt testtájat.
  • súlyfürdő: A súlyfürdő egy vízben végzett extenziós kezelés, amelynek során a beteg teljesen szabadon mozog: nincs készülékhez kötve, hanem a nyakánál vagy a hónaljánál függesztik fel, és úgy lebeg a vízben. Célja, hogy eltávolítsa a kor előrehaladtával, illetve az ülőmunka miatt összecsúszott gerinccsigolyákat egymástól, és a gerincoszlop kíméletes nyújtásával a porckorongok visszakerüljenek eredeti, egészséges állapotukba.
  • szénsavas fürdő: ezeket a kezeléseket egy szénsavas vízzel töltött, speciális kádban végzik, amit lefednek és csak a páciens feje “lóg ki” a kádból. A sok kis buborék ingerli a bőrt, ennek hatására a perifériás vérerek kitágulnak. Ezáltal javul a szövetek – köztük a szívizom – vér- és oxigénellátottsága, csökken a vérnyomás, javul a sebgyógyulás. A felszabaduló szén-dioxid izgatja a légzőközpontot, ezáltal mélyül a légzés.
  • orvosi gyógymasszázs: a masszázs több orvosi szakterület megbetegedéseiben eredményesen alkalmazható kedvező hatásai miatt, így az ortopédiai betegségek, reumatológiai betegségek krónikus időszakában, neurológiai betegségek utókezelésében, belgyógyászati betegségek esetén, valamint a traumatológiai betegségek rehabilitációjában.
  • víz alatti vízsugármasszázs: a víz alatti vízsugármasszázs a balneoterápia, a hidroterápia és a vízsugár mechanikus hatására épülő terápiás eljárás. Főként kopásos mozgásszervi panaszok, sérülések utókezelése, keringési problémák, egyes idegrendszeri betegségek esetén hatásos és kíméletes módszer.
  • víz alatti csoportos gyógytorna: a vízben történő mozgást alapvetően a víz fizikai tulajdonságai (a felhajtóerő, a hidrosztatikai nyomás, az örvénylések, hullámzások, áramlások, a dörzsölődés és a víz relatív fajsúlya) befolyásolják. Izomerősítésre, edzésre használhatjuk a víz ellenállását, pl. vízben gyalogláskor, vagy ha a víz felhajtóereje ellenében végeztetjük a mozgást.
  • komplex fürdőgyógyászati ellátás: Egyénre szabott, komplex kezelést nyújtó szolgáltatás mozgásszervi betegek részére. A kúra a szakorvos által összeállított fürdőgyógyászati ellátásokat jelenti, mely a következő kezelésekre terjed ki: gyógyvizes gyógymedence fürdő, gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas fürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, egyéni vagy csoportos szárazföldi gyógytorna és fizikoterápia.

A hazai gyógyfürdők listája, ahol a kezelések igánybevehetők, itt érhető el. Fontos még azt is tudni, hogy a gyógyászati ellátások igénybevételéhez utazási költségtérítés jár az általános szabályok szerint. Az utazási utalványt a gyógyászati ellátást rendelő orvos állítja ki, majd a szolgáltatás igénybevételét követően a fürdő által kijelölt személy igazolja, illetve szükség szerint kiállítja az utalványt. A betegség jellegétől függetlenül, – támogatással – naptári évenként összesen két kúra rendelhető. A következő évre áthúzódó kúra a megkezdése szerinti évhez tartozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?