8 °C Budapest
Gurney in hospital hallway

Tarthatatlan a helyzet a magyar kórházakban: súlyos adósságot görgetnek, mi lesz így a betegekkel?

2023. január 25. 09:03

Súlyos adóssággal mentek neki a magyar kórházak 2023-nak: mint kiderült, mire tavaly sikerült kifizetni az elmaradásokat, addigra újabb számlák halmozódtak fel. Összességében most kb. 10 milliárd forinttal tartozhatnak a beszállítóknak az intézmények. A kórházak adóssága idén havi szinten 3-5 milliárd forinttal nőhet.

10 milliárdos adóssággal kezdték az évet a magyar kórházak - számolt be a Népszava az Orvostechnikai Szövetség felmérése alapján. Mint kiderült: mire év végére sikerült kifizetni a beszállítók elmaradt számláit, addigra újabb súlyos kórházi tartozás halmozódott fel. A Magyar Államkincstár december végi adatai szerint a 2022-es évet 7,5 milliárd forintos mínuszban zárták az intézmények, és ebben nincsenek benne az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek tartozásai.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az adatokból jól látszik, hogy a helyzet tarthatatlan. A tavalyi csaknem 60 milliárd forintos adósságállomány idén 20 milliárd forinttal is nőhet, ha az energiaárak és az egyéb inflációs költségek fedezetét nem teszik bele az egészségügy költségvetésébe.

A nyilatkozó intézményvezetők becslése szerint idén havonta 3-5 milliárd forinttal nőhet a kórházak adóssága. Egy kórházi gazdasági igazgató a lapnak elmondta: több olyan intézmény van, amelynek a havi finanszírozása gyakorlatilag a bérek kifizetésére sem elég, és így a műtéti anyagokat, gyógyszereket, műszereket csak eladósodással tudják beszerezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?