26 °C Budapest
Gurney in hospital hallway

Tarthatatlan a helyzet a magyar kórházakban: súlyos adósságot görgetnek, mi lesz így a betegekkel?

2023. január 25. 09:03

Súlyos adóssággal mentek neki a magyar kórházak 2023-nak: mint kiderült, mire tavaly sikerült kifizetni az elmaradásokat, addigra újabb számlák halmozódtak fel. Összességében most kb. 10 milliárd forinttal tartozhatnak a beszállítóknak az intézmények. A kórházak adóssága idén havi szinten 3-5 milliárd forinttal nőhet.

10 milliárdos adóssággal kezdték az évet a magyar kórházak - számolt be a Népszava az Orvostechnikai Szövetség felmérése alapján. Mint kiderült: mire év végére sikerült kifizetni a beszállítók elmaradt számláit, addigra újabb súlyos kórházi tartozás halmozódott fel. A Magyar Államkincstár december végi adatai szerint a 2022-es évet 7,5 milliárd forintos mínuszban zárták az intézmények, és ebben nincsenek benne az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek tartozásai.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az adatokból jól látszik, hogy a helyzet tarthatatlan. A tavalyi csaknem 60 milliárd forintos adósságállomány idén 20 milliárd forinttal is nőhet, ha az energiaárak és az egyéb inflációs költségek fedezetét nem teszik bele az egészségügy költségvetésébe.

A nyilatkozó intézményvezetők becslése szerint idén havonta 3-5 milliárd forinttal nőhet a kórházak adóssága. Egy kórházi gazdasági igazgató a lapnak elmondta: több olyan intézmény van, amelynek a havi finanszírozása gyakorlatilag a bérek kifizetésére sem elég, és így a műtéti anyagokat, gyógyszereket, műszereket csak eladósodással tudják beszerezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem