12 °C Budapest
White pills (tablets) background. Medicine objects.

Újabb gyógyszerrel van gond a magyar patikákban: visszahívta a hatóság ezeket a tablettákat

2022. november 11. 14:28

Felfüggesztette forgalmazását, egyúttal elrendelte a gyógyszertárakból történő visszagyűjtését az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Milgamma bevont tabletta egyik résztételének. A gyógyszer többek között idegrendszeri betegségek, izomfájdalmak, övsömör, reumás panaszok kezelésére szolgál, de sokan szedik kimerültség esetén, vagy lábadozási időszak alatt is. Hatóanyaga a benfotiamin (B1-vitamin-származék) és a cianokobalamin (B12-vitamin).

A november 11-én megjelent határozat szerint a gyógyszerhatóság elrendelte a Milgamma bevont tabletta (OGYI-T-01596) elnevezésű gyógyszer 21H110 gyártási számú, 2025.07. lejárati idejű résztételének gyógyszertárakból történő visszagyűjtését és felfüggesztette a forgalmazását. Az indoklás szerint a gyógyszer 21H110 számú
gyártási tétele két különböző lejárati idővel került forgalomba. Az történt ugyanis, hogy az érintett tétel csomagolása két részletben történt: az első csomagolási szakaszban 48 hónapos lejárati időnek megfelelő dátum helyett 49 hónapos lejárati időnek megfelelő dátum került feltüntetésre, így a gyártási tétel ezen része nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyben foglalt követelményeknek.

Az eltérés a lejárati időkben nincs hatással a gyógyszer minőségére, betegbiztonsági kockázatot nem jelent. Viszont most, hogy ezeket a tételeket visszahívják a patikákból, megtörténhet, hogy a betegek hiába keresik a Milgamma bevont tablettát. A felfüggesztés azonban feltehetően nem okoz majd általános hiányt. A Milgamma 50 mg benfotiamint (B1-vitamin-származék) és 250 mg cianokobalamint (B12-vitamin) tartalmaz. A gyógyszert a betegtájékoztató szerint

  • különböző eredetű idegrendszeri betegségek: ideggyulladások, (neuritiszek), idegfájdalom (neuralgia), neuropátiák (az idegek károsodása), polineuropátiák (például cukorbetegség és alkoholizmus stb. talaján);
  • övsömör (herpesz zoszter);
  • arcidegbénulás;
  • B1-vitaminhiány következtében kialakult szívizomkárosodás;
  • reumás panaszok;
  • izomfájdalmak;
  • kimerültség tünetei;
  • lábadozási időszak alatt (rekonvaleszcencia)

alkalmazzák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem