2 °C Budapest
Senior adult woman worries over her past due bills while sitting on home living room sofa.  A pile of invoices on coffee table in front of her.  She is calculating expenses versus budget income.  Frustration among middle-class people.   Great imagery for election season:  home finances, recession, past due bills, mortgage, debt, stress, worry, taxes.

Rettegett betegség kialakulását előzheti meg idős korban a rendszeres koffein fogyasztás

MTI
2022. szeptember 29. 16:30

A világ lakosságának 80 százaléka rendszeresen fogyasztanak koffeint valamilyen formában, amely nem feltétlenül kávét jelent. A kávé számos más vegyületet is tartalmaz, amelyek jelen lehetnek, a kávéból kinyert koffeinben, ami ilyen értelemben nem nevezhető "tisztának". A kinyert természetes és a kémia folyamattal előállított koffein között hatásukat tekintve pedig nincs különbség - közölte a Magyar Energiaital Szövetség.

Az energiaitalban és a kávéban van a legtöbb koffein, de kisebb mennyiségben számos más élelmiszerben is megtalálható.

David Blum, a Lille-i Egyetem és Anne-Laurence Boutillier, a Strasbourgi Egyetem kutatói publikálták SZINTETIKUS KOFFEIN KUTATÁSUK eredményét, amely szerint a rendszeres koffeinbevitel javítja a memóriáért felelős agyterület működését, ezzel pedig segít az öregedési memóriazavar, vagy az Alzheimer-kór elkerülésében. Gray Arendash, a floridai egyetem kutatója szerint felnőtt emberek esetében 500mg napi koffein mennyiség (kb. 6 doboz energiaital vagy 6 csésze presszókávé) lenne az a mennyiség, amely nem csupán megakadályozza a memóriazavar kialakulását, hanem hatékonyan kezeli is a betegséget.

Ettől függetlenül a világ egyik legnagyobb (66.531 emberen elvégzett) kutatása (EFSA) szerint is egy egészséges felnőtt biztonsággal bevihet napi 400mg koffein mennyiséget - azaz naponta megihat például 5 doboz energiaitalt vagy 5 csésze presszókávét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?