32 °C Budapest
Nem számít, hogy a gatyájuk rámegy: hallani sem akarnak a leszokásról a magyar dohányosok

Nem számít, hogy a gatyájuk rámegy: hallani sem akarnak a leszokásról a magyar dohányosok

2022. június 23. 10:46

Egy friss európai tanulmány azon szakértők álláspontját támasztja alá, akik szerint a cigaretta drágulása még inkább a feketepiacot erősítheti, miközben a differenciált adóztatás a füstmentes dohány- és nikotintermékekre való átszokás támasza is lehetne.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján jól látható, hogy Magyarországon sokat hoz a konyhára a jövedéki adó, ugyanis tavaly 1243,4 milliárd forint állami bevétel keletkezett az egy évvel korábbi 1196 milliárd után. A dohánygyártmányok jövedéki adójából a tavalyi bevétel 412,5 milliárd forint, ami 3,1 százalékkal magasabb a bázisidőszakénál a NAV statisztikái szerint, de nem szabad megfeledkezni az időközben hatályba lépett adómérték-változásokról.

Egyre többen javasolják a különböző dohány- és nikotintermékek adóztatásának józan megközelítését: a nagyobb kockázatot jelentő termékeket, mint például a cigarettát, arányaiban magasabb-, míg a potenciálisan kisebb kockázatot jelentő füstmentes termékeket alacsonyabb adókulccsal kellene megadóztatni, és így megfizethetőbbé kellene tenni. Azért szükséges ez a lépés, mivel sokkoló tartalommal jelent meg a KPMG gondozásában az Európai Unió feketepiacát elemző tanulmány.

Az EU és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohányzás visszaszorítására alkalmazott hagyományos eszköztára (adóztatás, tiltás, még tovább adóztatás) láthatóan csődöt mondott.

Szakértők szerint a jövedékiadó-emelések egy szinten túl teljesen alkalmatlanok a kereslet további visszaszorítására, sőt még az állami bevételek növelését sem szolgálják. A tanulmány az unió egészére vetítve kiemeli:

az éves illegális cigarettaforgalom immár több mint 35 milliárd szál, aminek az egyharmada nem ellenőrzött, hamis termék. Az elcsalt 10 milliárd eurónyi, azaz mintegy 4000 milliárd forintnyi forrást ésszerű adóztatással beszedhették volna a tagállamok.

A friss adatok súlyos képet festenek a sok szempontból még ma is Európa mintaállamának tartott Franciaországról, ahol a cigaretta adóztatása az egekben van, az egyencsomagolást elsőként vezették be, az elrettentő figyelmeztetések pedig mindenhol ott vannak. A párizsi kormány mégis azzal szembesült, hogy ezen eszközök hatása kontraproduktív: a francia dohányzók aránya nemhogy csökkent volna, Európában az egyik legmagasabb. Ráadásul a drasztikus túladóztatással a cigarettahamisítás olyan lendületet vett, mint sehol máshol, a francia hamis termékek adják a teljes európai mennyiség kétharmadát.Míg a hamis termékek aránya 2017-ben 13 százalék volt, addig tavaly már 29, ezáltal az illegális piac a múlt évre 6,2 milliárd eurónyi elmaradt adóbevételt juttatott a bűnözők kezére a francia állami költségvetés helyett. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyre inkább úgy tűnik, a túladóztatás helyett az ártalomcsökkentés lehet a megoldás. Iparági szakemberek szerint legalábbis a legkárosabb dohány- és nikotintermékek (például a cigaretta), illetve a füstmentes, potenciálisan kevésbé káros alternatívák közötti nagyobb különbségtétel hatékony módja lehet a közegészségügy javításának, miközben fenntartja az adóbevételeket, amelyek a mostani nehéz gazdasági helyzetben a nemzetállamok költségvetései számára nélkülözhetetlenek- emelte ki a Világgazdaság.

Az Európai Bizottság a háttérben már javában dolgozik a dohánytermékek európai adóztatásának (és így nagyrészt árképzésének) kereteit meghatározó irányelv felülvizsgálatán, a javaslat az idei negyedik negyedévre várható. A legutóbbi brüsszeli hírek alapján az új javaslat a füstmentes dohány- és nikotintermékekre, például az e-cigarettákra, a hevített dohánytermékekre és a nikotinos tasakokra is kiterjedne.

Abban a dohányipar és az egészségügyi szakemberek jelentős része mára egyetért, lényeges lenne, hogy az uniós adóirányelv bármilyen felülvizsgálata figyelembe vegye a mai valóságot és a jelenlegi gazdasági és társadalmi körülményeket, és kihasználja a népegészségügy számára a dohányzásról nem leszokó felnőttek füstmentes alternatívákra való áttérésében rejlő előnyöket, melyek a kisebb károsanyag kitettségből fakadhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?