5 °C Budapest
anxiety sad depression window look

Előbb a járvány, most a háború megy rá a magyarok idegeire: ezeket a tüneteket nagyon komolyan kell venni

2022. március 19. 15:02

A magyarok mentális egészségére már a járvány is jelentős negatív hatást gyakorolt, azonban mire fellégezhettünk volna, jött a háború. Az új helyzet okozta bizonytalanság, stressz szorongáshoz vezet, amely már nem csak mentális egészségünket veszélyezteti: testi tünetek formájában is jelentkezik.

Füredi Éva mentálhigiénés szakember szerint a fegyveres konfliktus most sokakban kelt szorongást, ami miatt alvászavarok, rossz álmok és étvágytalanság is jelentkezhet, de az önkéntesek akár a menekültekéhez hasonló traumát is átélhetnek. A szakértő az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: "Részben megedződtünk a Covid által, de a háborúhoz azért nem szoktunk hozzá. És hát most a média összes csatornája a háborúval foglalkozik, és a menekültekkel kapcsolatos hírek özönlenek ránk, nem is tudjuk teljesen kizárni." Mit jelent a szorongás, és mik a tünetei, hogyan kezeljük?

Ez egyfajta folyamatos készültségi állapotot jelent, hasonlít ez az életünk során átélt stresszhelyzetekhez, viszont mégis erősebb ennél, mivel a korábbi stresszhelyzetekre van megoldókészletünk, arra viszont nincs, hogy mit kezdünk egy háborús helyzettel, menekültekkel

- folytatta. Akik a menekülteket segítik, plusz érzelmi terhet vesznek magukra azzal, hogy testközelből látják az érkező menekültek traumáját. Ezzel kapcsolatban Füredi Éva elmondta, a segítők egy része professzionális, ők erre fel vannak készítve. Viszont az önkéntesek, akik például a határon segítik az embereket vagy otthonukba fogadják őket, nincsenek. "Látni a sok szenvedést egy olyan trauma, amely megérinti azokat a segítőket, akik erre nem voltak felkészülve, ezt hívjuk másodlagos traumatizációnak" - fejtegette.

A szorongás tünetei: készültségi állapot, beszűkült gondolatok (háború, menekültek, hatások, kérdések), alvászavar, rossz álmok, étvágytalanság. Füredi Éva úgy látja, ha valaki nem tud rendesen enni, aludni, nem tud a szociális kapcsolataiban létezni, nem tud dolgozni, nem tudja a normál életvitelét élni, annak érdemes szakemberhez fordulnia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16