25 °C Budapest
Dr. Rose Magánkórház

Évente 5-6 ezer új emlődaganatos beteget diagnosztizálnak: ez a beavatkozás sorsfordító lehet számukra

2022. február 23. 15:01

Statisztikai adatok szerint Magyarországon évente átlagosan 5-6 ezer új emlőrákot diagnosztizálnak és évente átlagosan kétezer nő hal meg a betegség következtében, ugyanakkor az időben felfedezett rosszindulatú elváltozás 85%-ban gyógyítható, ezért nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel és a gyakori önvizsgálat. A nők leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése új egészségügyi szolgáltatásokat hívott életre. Dr. Molnár Béla Ákos, a Dr. Rose Magánkórház rekonstrukciós plasztikai sebésze a Pénzcentrumnak elmondta, egyre nagyobb az érdeklődés az onkoplasztikai beavatkozás iránt, amely során az emlődaganatos betegek esetén egyidejűleg távolítják el a rákos területet és állítják helyre a mell eredeti állapotát.

Az emlőrák – a tüdőrák után – a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése – olvasható a KSH 2019-es Egészségügyi helyzetkép című dokumentumában, amely megjegyzi, a magyar egészségügyi hatóságok a megbetegedés legnagyobb kockázatának kitett, 45–64 éves női korosztálynak kétévente ajánlják a szűrővizsgálaton való részvételt.

Statisztikai adatok szerint Magyarországon évente 5-6 ezer új emlőrákos beteget diagnosztizálnak, és nagyjából kétezren halnak bele a betegségbe.

Dr. Molnár Béla Ákos, a Dr. Rose Magánkórház rekonstrukciós plasztikai sebésze kiemelte, hogy a mellrák elleni küzdelem legfontosabb eszköze a rendszeres szűrővizsgálat.

Ezen túl a betegség kialakulásának esélyét csökkenthetjük az ideális testsúly megtartásával, az alkoholfogyasztás és dohányzás minimalizálásával és rendszeres mozgással

– tette hozzá. A szakember kitért arra is, 35 év alatt jellemzően emlő ultrahangot, 35 év felett mammográfiát végeznek, utóbbit pedig emlő ultrahang vizsgálattal egészítenek ki. 

Dr. Molnár Béla Ákos, a Dr. Rose Magánkórház rekonstrukciós plasztikai sebésze
Dr. Molnár Béla Ákos, a Dr. Rose Magánkórház rekonstrukciós plasztikai sebésze

Az elvégzendő képalkotó vizsgálatokat több tényező is befolyásolhatja, úgy, mint az életkor, a családi és az egyéni anamnézis, különböző rizikófaktorok, az emlő mérete és szerkezete, valamint a menstruációs ciklus

– jegyezte meg.

Milyen tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni?

A szakember elmondta, ha valaki a következő tüneteket tapasztalja, érdemes mielőbb orvoshoz, méghozzá lehetőleg sebészhez vagy nőgyógyászhoz fordulni:

  • mellben vagy a hónaljban lévő csomó, sűrűbb szövet állomány,
  • a mell méretének, formájának megváltozása,
  • a mell bőrfelszínének megváltozása,
  • a mellbimbó tartós befordulása,
  • váladékozó vagy vérző mellbimbó,
  • elszíneződött, hámló bőrfelszín,
  • narancs felületéhez hasonló bőrfelszín.

„Rosszindulatú elváltozás esetén a mintavétel után az onkoteam összegzi az eredményeket. Az onkoteam több szakma – onkológus, radiológus, sugárterapeuta, pszichiáter, emlősebész szakorvos - egyidejű véleményezését jelenti, a további kezelés meghatározása miatt. Ez lehet sebészi, vagy elsőként onkoterápiás kezelés is” – magyarázta a szakember, hozzátéve, a vizsgálatok eredményei alapján dönt a szakmai csoport az esetleges műtét elvégzéséről. Amennyiben operáció szükséges, úgy érdemes lehet onkoplasztikában jártas emlősebészt felkeresni, aki nem csak daganatsebész, hanem plasztikai sebészként az emlő helyreállításban is jártas szakember.

Mit is takar pontosan az onkoplasztika?

Onkoplasztikai beavatkozás során egyidejűleg távolítják el a rákos területet és állítják helyre az emlő eredeti állapotát. Dr. Molnár Béla Ákos elmondta, a melldaganatos műtétek 80 százaléka már így történik, a Dr. Rose Magánkórházban is egyre keresettebb ez a megoldás.

Sokat jelent a betegséggel küzdő nőknek, hogy a mellmegtartó - amikor csak egy részét távolítják el az emlőnek - vagy melleltávolító műtét után úgy térnek magukhoz az altatásból, hogy megtörtént a rekonstrukció is, hiszen az emlődaganat kettős támadást indít, egyrészt az élet ellen, másrészt a nőiesség ellen. Hogy sokan a magánkórházat választják, abban szerepe lehet annak is, hogy a műtét előtt egy héttel minden szükséges vizsgálatot elvégeznek, és hogy nem kell irreálisan hosszú időt várni az operációra, egy-két hónapon belül van szabad időpont.

Fotók: Dr. Rose Magánkórház

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?