Dr. Rose Magánkórház

Évente 5-6 ezer új emlődaganatos beteget diagnosztizálnak: ez a beavatkozás sorsfordító lehet számukra

2022. február 23. 15:01

Statisztikai adatok szerint Magyarországon évente átlagosan 5-6 ezer új emlőrákot diagnosztizálnak és évente átlagosan kétezer nő hal meg a betegség következtében, ugyanakkor az időben felfedezett rosszindulatú elváltozás 85%-ban gyógyítható, ezért nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel és a gyakori önvizsgálat. A nők leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése új egészségügyi szolgáltatásokat hívott életre. Dr. Molnár Béla Ákos, a Dr. Rose Magánkórház rekonstrukciós plasztikai sebésze a Pénzcentrumnak elmondta, egyre nagyobb az érdeklődés az onkoplasztikai beavatkozás iránt, amely során az emlődaganatos betegek esetén egyidejűleg távolítják el a rákos területet és állítják helyre a mell eredeti állapotát.

Az emlőrák – a tüdőrák után – a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése – olvasható a KSH 2019-es Egészségügyi helyzetkép című dokumentumában, amely megjegyzi, a magyar egészségügyi hatóságok a megbetegedés legnagyobb kockázatának kitett, 45–64 éves női korosztálynak kétévente ajánlják a szűrővizsgálaton való részvételt.

Statisztikai adatok szerint Magyarországon évente 5-6 ezer új emlőrákos beteget diagnosztizálnak, és nagyjából kétezren halnak bele a betegségbe.

Dr. Molnár Béla Ákos, a Dr. Rose Magánkórház rekonstrukciós plasztikai sebésze kiemelte, hogy a mellrák elleni küzdelem legfontosabb eszköze a rendszeres szűrővizsgálat.

Ezen túl a betegség kialakulásának esélyét csökkenthetjük az ideális testsúly megtartásával, az alkoholfogyasztás és dohányzás minimalizálásával és rendszeres mozgással

– tette hozzá. A szakember kitért arra is, 35 év alatt jellemzően emlő ultrahangot, 35 év felett mammográfiát végeznek, utóbbit pedig emlő ultrahang vizsgálattal egészítenek ki. 

Dr. Molnár Béla Ákos, a Dr. Rose Magánkórház rekonstrukciós plasztikai sebésze
Dr. Molnár Béla Ákos, a Dr. Rose Magánkórház rekonstrukciós plasztikai sebésze

Az elvégzendő képalkotó vizsgálatokat több tényező is befolyásolhatja, úgy, mint az életkor, a családi és az egyéni anamnézis, különböző rizikófaktorok, az emlő mérete és szerkezete, valamint a menstruációs ciklus

– jegyezte meg.

Milyen tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni?

A szakember elmondta, ha valaki a következő tüneteket tapasztalja, érdemes mielőbb orvoshoz, méghozzá lehetőleg sebészhez vagy nőgyógyászhoz fordulni:

  • mellben vagy a hónaljban lévő csomó, sűrűbb szövet állomány,
  • a mell méretének, formájának megváltozása,
  • a mell bőrfelszínének megváltozása,
  • a mellbimbó tartós befordulása,
  • váladékozó vagy vérző mellbimbó,
  • elszíneződött, hámló bőrfelszín,
  • narancs felületéhez hasonló bőrfelszín.

„Rosszindulatú elváltozás esetén a mintavétel után az onkoteam összegzi az eredményeket. Az onkoteam több szakma – onkológus, radiológus, sugárterapeuta, pszichiáter, emlősebész szakorvos - egyidejű véleményezését jelenti, a további kezelés meghatározása miatt. Ez lehet sebészi, vagy elsőként onkoterápiás kezelés is” – magyarázta a szakember, hozzátéve, a vizsgálatok eredményei alapján dönt a szakmai csoport az esetleges műtét elvégzéséről. Amennyiben operáció szükséges, úgy érdemes lehet onkoplasztikában jártas emlősebészt felkeresni, aki nem csak daganatsebész, hanem plasztikai sebészként az emlő helyreállításban is jártas szakember.

Mit is takar pontosan az onkoplasztika?

Onkoplasztikai beavatkozás során egyidejűleg távolítják el a rákos területet és állítják helyre az emlő eredeti állapotát. Dr. Molnár Béla Ákos elmondta, a melldaganatos műtétek 80 százaléka már így történik, a Dr. Rose Magánkórházban is egyre keresettebb ez a megoldás.

Sokat jelent a betegséggel küzdő nőknek, hogy a mellmegtartó - amikor csak egy részét távolítják el az emlőnek - vagy melleltávolító műtét után úgy térnek magukhoz az altatásból, hogy megtörtént a rekonstrukció is, hiszen az emlődaganat kettős támadást indít, egyrészt az élet ellen, másrészt a nőiesség ellen. Hogy sokan a magánkórházat választják, abban szerepe lehet annak is, hogy a műtét előtt egy héttel minden szükséges vizsgálatot elvégeznek, és hogy nem kell irreálisan hosszú időt várni az operációra, egy-két hónapon belül van szabad időpont.

Fotók: Dr. Rose Magánkórház

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem