Young pediatrician female doctor checking a temperature to a little baby boy, using no contact forehead thermometer

Több tízezer magyar család ellátása válhat bizonytalanná: tombol a szakemberhiány az egészségügyben

2022. január 28. 16:56

A magyar egészségügyben számos terület küzd szakemberhiánnyal, viszont amíg a háziorvosi, fogorvosi praxisok betöltetlenségéről, szakképzett ápoló- vagy gyógyszerészhiányról több szó esik, addig a védőnői körzetekben fennálló helyzet annál ritkábban merül fel. Pedig a szakemberhiány ezt a területet is sújtja, egyre kevesebben tanulnak védőnőnek, egyre több a pályaelhagyó dolgozó is, és hamarosan sok szakember vonul majd nyugdíjba.

A védőnők csecsemőkortól egészen a gyermek 6 éves koráig - illetve az iskolavédőnői tevékenységet folytatók még tovább is - részt vesznek a gyermekek egészségügyi ellátásában, és a kismamák, anyukák gondozásában is. Így a kisgyermeket nevelő családok egészsége nagyban a védőnői szolgálat felelőssége is, azonban a szakemberhiány ezen a területen megoldhatatlan problémának tűnik: a szakdolgozói béremelés sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke azt már októberben elmondta, hogy a rendszerszintű problémák megoldásához kevés lesz a béremelés. "Ennek oka, hogy a jövő évi garantált bérminimumhoz közeli kezdő szakdolgozói illetmény, azaz a bruttó 308 ezer forint továbbra sem vonzó ajánlat egy pályakezdő számára" - fejtetette ki, és hozzátette: a 25 év alattiak számára januártól a szja-mentesség jelenthet kapaszkodót, de így akár olyan helyzet is előfordulhat, hogy például egy, már 16–19 éves munkatapasztalattal rendelkező szakdolgozó kevesebbet keres majd, mint egy pályakezdő.

A januári "béremeléssel" sem jártak egységesen jól a szakdolgozók, így a védőnők sem, ugyanis egy rendeletmódosítás értelmében idén már másképp számolják a pótlékaikat. Emiatt pedig van, aki így várhatóan 80 ezer forinttal kevesebbet kaphat kézhez, mint tavaly. Az Emmi erre úgy reagált, hogy a 21 százalékos emelés megvalósult, azt viszont nem kommentálták, hogy a pótlékok rendszerének átalakítása miatt sokaknak ez csak nagyjából 5-10 százalékos emelést jelent.

A Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) még január elején levélben fordult Emberi Erőforrások Miniszteréhez, az Egészségügyért felelős Államtitkárhoz, a NEAK  Általános Finanszírozási Főosztály Főosztályvezetőjéhez, az OKFŐ Főigazgató-helyetteséhez, valamit a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarához hogy tájékoztatást kérjenek egyáltalán arról, hogy pontosan milyen bérpótlékra, bérkiegészítésre, illetve egyéb jogszabályban rögzített bérelemekre jogosult a védőnő az alapbérén felül 2022. január 1-től. Ugyanis ez sem volt egyértelmű, a munkáltatók különféleképpen értelmezhették a pótlékokra való jogosultságot.

Az alapellátásban dolgozó védőnő kolléganők bizakodva várták a 2022. január 1-én életbe lépő, Orbán Viktor Miniszterelnök Úr által bejelentett 21%-os béremelést. Az elmúlt napokban számos jelzés érkezett munkáltatóktól, védőnőktől Egyesületünkhöz, hogy a 2022. évi bérek számítása során nem egyértelmű, hogy a védőnő a 2022. január 1-től életbe lépő szakdolgozói bértábla fizetési osztályonként megjelölt alapbérén felül, milyen bérpótlékra, egyéb jogszabályban rögzített bérelemekre jogosult, hogy a 2021. decemberi illetményéhez képest a 21%-os emelkedés megvalósuljon

- vázolta a helyzetet a MAVE. Időközben az Emmi válasza is megérkezett, amely arról tájékoztat, hogy a védőnők alapilletménye 21%-kal emelkedett, és hogy milyen díjak, pótlékok, illetmények illetik meg a védőnőket. A tisztázatlan helyzetek, a nem egységes béremelés, pótlékok elvétele bizonyára nem segíti elő a szakemberhiány megoldását.

Lapunk megkeresésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) idén is rendelkezésre bocsátott adatokat a betöltetlen körzetekről, azonban érdeklődésünkre a helyettesítéssel ellátott körzetekkel kapcsolatban annyit közöltek: "A betöltetlen körzetek nem maradnak ellátás nélkül. Az összes betöltetlen körzet tekintetében megoldott a helyettesítés és biztosított az ellátás."

Így a nyilvános adatok alapján mindössze annyit tudhatunk, hogy jelenleg 3137 településen nagyjából 4569 védőnő tevékenykedhet jelenleg összesen 10011 körzetben. Ezek közül 700 betöltetlen, tehát a körzetek kb. 7 százaléka. Az iskolai körzetek száma ebből 4532, itt 302 körzet betöltetlen (6,7%). Ebből következik, hogy a területi védőnői körzetekben (5479) van arányaiban több betöltetlen álláshely (398, 7,2%).

A statisztikákból látszik, hogy bár Borsodban, Nógrádban és Baranyában van a legtöbb betöltetlen körzet, ha összevetjük ezeket a számokat az ezer szülőképes korú nőre vetített élveszületések számával, akkor látható, hogy Baranya után Budapestre jut a legtöbb betöltetlen körzet egy-egy születésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Évek óta mélyül a szakemberhiány

A NEAK lapunk megkeresésére 2020 októberében azt közölte, hogy hozzávetőleg 3292 területi védőnő és 893 iskolavédőnő tevékenykedik aktívan a védőnői ellátásban és 293 db területi védőnői körzet és 45 db iskolai védőnői szolgálat betöltetlen. A helyettesítéssel ellátott területi védőnői szolgálatok száma 448 db, és 61 db iskolai védőnői szolgálatot látnak el helyettesítéssel.

Nehezíti az összevethetőséget, hogy idén nem kaptunk adatokat a helyettesített körzetek számáról, és az sem valószínű, hogy a betöltetlen álláshelyek száma ilyen nagyot nőtt volna. Ez alapján nehéz megmondani, hogy a szakemberhiány súlyosbodott-e. Azt tudjuk: 2017-ben a regisztrált üres állások száma megközelítőleg 400 volt, azonban már akkor rengeteg körzetben hosszú évek óta helyettesítéssel oldották meg a szakemberhiányt.

A helyettesített körzet hivatalosan nem számított betöltetlennek (a helyettesítés persze történhet tartós távollét, vagy szülési szabadság, GYED/GYES miatt is, viszont a betöltetlen és helyettesített körzetek száma együttesen 999 körzetet tett ki). A MAVE korábbi közlése szerint a 2010-es évek elején még 200-250 között volt az üres álláshelyek száma, amely 2016 végére 400-ra emelkedett. 2017 óta 2020-ra viszont a betöltetlen álláshelyek száma csökkent, de a helyettesített körzetek száma nőtt. Arról pedig továbbra sem volt adatunk, hány olyan védőnői körzet van, ahol a dolgozók nem helyettesítenek, hanem másodállásban dolgoznak.

A helyettesítéseket a védőnők pedig egyéni megegyezés szerint, de nem egy teljes fizetésért végzik a körzetekben - így a helyettesítés a fenntartók számára (önkormányzatoknak, kórházaknak) jobban megéri.

A védőnői hivatás továbbra sem vonzó pályaválasztási szempontból az alacsony bérek, társadalmi megbecsültség miatt, számos terület vonzóbb lehet az egészügyön belül a fiatalok számára. A elkövetkező években pedig nemcsak az jelenthet gondot, hogy kevesebben tanulnak védőnőnek, hanem az is, hogy egyre többen vonulnak majd nyugdíjba a szakmából. Emellett a pályaelhagyók nagy száma is mélyíti a szakemberhiányt.

Egy nemrég készült vizsgálat szerint a hivatás elhagyásához vezető leggyakoribb tényező a védőnői hivatás alacsony anyagi és erkölcsi elismertsége volt, ezt követték a nagy leterheltséggel, az életpálya-modell hiányával és a nem egyértelmű kompetenciákkal kapcsolatban álló változók. Azt is vizsgálták, hogy a pályaelhagyók mely tényezők teljesülését tartják fontosnak ahhoz, hogy fontolóra vegyék a pályára való visszatérést. Az első három legfontosabb feltételnek ez esetben is az anyagi és erkölcsi megbecsültség növelése, valamint a szakmai előrelépés lehetősége mutatkozott.

Az egészségüggyel kapcsolatban sosem szabad elfelejteni, hogy az ellátórendszer működésképtelensége a lakosságot is közvetlenül sújtja, nem csak a dolgozókat érinti hátrányosan. Ezt a járvány sokszorosan kimutatta: a páciensek látják kárát végső soron a folytonos szakemberhiánynak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm