25 °C Budapest
Female doctor talking with senior patient sitting on chair. Elderly male is with healthcare worker in waiting room at hospital. They are wearing protective face mask during COVID-19 outbreak.

Erről kevesen beszélnek: katasztrofális egészségügyi kiadással szembesülhet 10-ből 1 magyar

2022. január 28. 09:58

Két-három éven át tartó krízissel kell megküzdenie a magánegészségügynek is, a humánerőforrás-hiány a privát szektorra is jellemző – hangzott el a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (Meta) online webináriumán. Kiemelték, a magánszolgáltatóknál is hatalmas verseny van az orvosokért. Eközben egyre többen veszik igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat: a magyar háztartások 11,6 százaléka pedig katasztrofális egészségügyi kiadással szembesül.

Magyarországon egy friss kutatás adatai szerint a 18–24 évesek több mint fele járt magánorvosnál az elmúlt egy évben - számolt be a VG. A hazai összes egészségügyi kiadás 3 ezermilliárd forintos kasszájából 950 milliárd forint a magánjellegű, amiből 102 milliárd forint köthető az egészségpénztárakhoz és az egészségbiztosítókhoz – ahogy azt Váradi Péter, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének alelnöke ismertette. Az egészségügyi magánkiadás Magyarországon 32,5 százalék körül alakul, ami európai uniós összevetésben is magasnak számít. Kiemelte: még a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint is a háztartások 11,6 százaléka szembesül katasztrofális egészségügyi kiadással.

A szolgáltatási kiadásokat sorolva Váradi Péter elmondta, 2021-ben a biztosítók esetében 15 százalék, az egészségpénztárak esetében pedig 8 százalékos volt a növekedés. A kiadások a biztosítóknál 16 milliárd forintra rúgtak, az egészségpénztárakon keresztül pedig 55 milliárd forintot költött el a lakosság 2021-ben. Az egészségbiztosításoknál a béren kívüli juttatások rendszerében történt változás miatt a juttatások visszaszorultak, ezt pedig a pénztárak úgy próbálják meg egyensúlyban tartani, hogy bővítik a szerepkörüket, például néhányan már felvállalták a betegutak megszervezését is - írja a lap.

Oláh Attila, a Groupama Biztosító egészségbiztosítási üzletágvezetője szerint a járványidőszak alatt a magánbiztosítók és az egészségpénztárak szerepe is felértékelődött. Meglátása szerint a hazai egészségügyi ellátás hatékonyabb lehetne, ha az állami egészségügyi ellátásban az egészségbiztosítások kaphatnának egy kiegészítő szerepet, ezáltal a lakosságot is jobban lehetne ösztönözni az öngondoskodásra. Véleménye szerint az együttes gyógyítási folyamatban jókora terheket tudnának levenni az állam által finanszírozott betegellátásról. Az egészségbiztosítók szolgáltatásfinanszírozását 25-30 milliárd forintra becsüli, jellemzően a díjbevétel 60-70 százalékát fizetik ki az egészségügyi szolgáltatóknak.

Magyarországon egy friss kutatás adatai szerint a 18–24 évesek több mint fele járt magánorvosnál az elmúlt egy évben, a 25–34 éveseknek pedig a 60 százaléka vette igénybe a magánegészségügy szolgáltatásait. Az 55–64 éves korosztályból a betegek harmada járt magánellátónál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?