3 °C Budapest
Woman with flu in bed, she use home medicine to handle sickness

Elértük a járványküszöböt: nem elég a koronavírus, az influenza is lecsapni készül?

2021. december 3. 11:01

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerint 2021. november 22-28. között az országban közel 16 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az influenza figyelőszolgálat legfrissebb adataiból kiderült a betegek 20,3%-a 0-14 éves gyermek, 37,0%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 29,6%-uk a 35-59 évesek, 13,1%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint.

A 47. naptári héten összesen 37 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 20 minta, és a hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 17 mintában influenzavírust az elvégzett vizsgálatok során nem azonosítottak. Nyolc betegnél a klinikai tünetek hátterében a légúti óriássejtes vírus (RSV) kóroki szerepét igazolták.

A 47. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés. A bejelentett esetek száma - annak ellenére, hogy a laborminták nem mutattak ki influenza vírust - túllépte a járványküszöböt. A grafikonon ezt a zöld vonal jelzi: 

2021. év 40 - 47. hete között összesen 356 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, influenzavírus okozta fertőzést nem igazoltak. Nyolcvannyolc megbetegedés hátterében RSV, négy esetben adenovírus fertőzés állt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?