Infected woman with mask in mobile quarantine hospital units isolation.Coronavirus patient having pneumonia disease symptoms.Health care.Attacked immune system.Medical help.Recovery from virus cimlapi

Figyelmeztet Galgóczi Ágnes: a 40-49 éves magyarok körében van a legtöbb új fertőzött

2021. november 16. 16:27

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályvezetője az M1 híradójában azt mondta, hogy hetek óta emelkedik a szennyvizekben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, és ebben a következő időszakban sem várnak változást. Kitért arra, hogy korcsoportos eloszlásban továbbra is a 40-49 évesek körében van a legtöbb új fertőzött itthon, tehát a munkaképes korú lakosság körében terjed jobban a vírus.

Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi főosztályvezetője volt a vendége az M1 híradójának. A hangsúlyozta a koronavírus negyedik hullámával összefüggésben, hogy lassan, de emelkedő tendenciát látunk a magyar szennyvízadatokban, a mintavételi pontok kétharmadánál emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Ez az emelkedő tendencia hetek óta látszik, és a továbbiakban is ezt várják.

A szennyvízadatok nagyjából két héttel előzik meg a betegek számának várható emelkedését és a kórházba kerülteknek a számát. A főosztályvezető szerint mindenhol várható az országban esetszám növekedés, mivel mindenhol nagy a koncentráció a szennyvizekben. Különösen érintett e téren Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye a vidéki helyszínek közül.

Korcsoportos eloszlásban továbbra is a 40-49 évesek körében van a legtöbb új fertőzött itthon, tehát a munkaképes korú lakosság körében terjed jobban a vírus Galgóczi szerint. Ebben a tekintetben nincs változás tavaly ősz óta: továbbra is a 40-49, 50-59 éves korosztály a legérintettebb a vírus szempontjából itthon.
A természetes immunitás az adatok alapján nagyjából hat hónapos védettséget ad, de emellett javasolják mindenkinek, hogy aki 4-6 hónapja kapta meg az oltását, az éljen a harmadik oltással, hogy fenn tudja tartani a szervezet a magas ellenanyagszintet és elkerülhető legyen a súlyosabb lefolyás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagyon kiszámíthatatlan, hogy kinél milyen tüneteket fog okozni a koronavírus. Általánosságban el lehet mondani, hogy az idősebbek, közöttük is a cukorbetegek körében várhatóan súlyosabban zajlik le a fertőzés, de fiatalabb, 30-as és 40-es korosztály esetén is előfordulhat súlyos lefolyás, ezért is fontos az oltás.

Aki légúti betegség tüneteit észleli magán, maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Ha mégis elkerülhetetlen, mindenképp hordjon maszkot, figyeljen oda a kézfertőtlenítésre, a köhögési és tüsszentési etikettre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm