19 °C Budapest
computer with MR-scan of human brain

Agyturbó néhány lépésben: így elkerülheted a százezernyi magyart érintő népbetegséget

2021. augusztus 28. 16:00

A levegő tisztasága, és a környezettudatosság több okból is fontos kérdés. Most még egy okunk van a légszennyezettség elleni harcra, kutatások ugyanis kimutatták, hogy a levegő minősége, és a demenciára való hajlam között is sok az összefüggés. De mit tegyünk, ha szeretnénk agyunkat fitten tartani?

A szennyezett levegő nem csak a tüdőnket, hanem az agyi kapacitásainkat is károsítja. Napjainkban, amikor a légszennyezettség egyre nagyobb probléma, most még egy okunk van arra, hogy törekedjünk a levegő tisztántartására.

A magasabb légszennyezettség ugyanis emeli a demencia kockázatát- közölte a Washingtoni Egyetem kutatási eredményét az Independent. A kutatás mintegy 40 éves időtartamat ölelt fel, és ez idő alatt különböző helyen élő emberek adatait hasonlították össze. Az eredmények alapján arra a következtetésre jutottak az amerikai kutatók, hogy a vizsgált lakóhelyek között már egy mikrogramm/köbméterenkénti légszennyezettségi szintkülönbség is 16 százalékkal magasabb demencia kockázatot jelenthet.

Így maradhat fitt és fiatalos az agyunk

A légszennyezettség csökkentése, és a maszkviselés mellett mást is tehetünk azért, hogy idősebb korunkban is jó mentális egészségnek örvendjünk. Aktív életmóddal, sportolással sokat tehetünk agyunk egészségéért. A Re:Cognition Health konzultánsa, Dr Emer MacSweeney kutató elmondta:

a testmozgás növeli az agy működésének kapacitását, támogatja az anyagcserét, és csökkenti a stresszt akár az idősebb korosztálynál is.

Testmozgás alatt nem csak a klasszikus értelemben vett edzésre kell gondolnunk, hiszen a kertészkedés és a séta, kerékpározás is sokat jelenthet.

Amennyiben van rá lehetőségünk, az általános testmozgás mellett megpróbálkozhatunk a tánccal is. Tánc közben ugyanis nem csak mozgunk, hanem koordinációt is fejlesztünk, ráadásul tanulunk is. MAcSweeney hozzátette:

Az új mozgásformák tanulása, valamint koreográfiák megjegyzése aktivizálja az idegpályákat az agyban, ezzel is erősebbé, aktívabbá téve azt.

Azonban ha nem vagyunk nagy táncosok, ne csüggedjünk. Összességében új dolgok tanulásával, legyen szó hangszerről, vagy nyelvről, az agyunkat kellően aktívan tudjuk tartani, csak úgy mint művészeti foglalkozásokkal, festéssel vagy puzzle kirakással. Kutatások kimutatták, hogy minél több olyan aktivitást végzünk, amelyben az agyunkat is használni kell, annál kisebb eséllyel alakulhat ki nálunk a demencia.A társasjáték, sakk, keresztrejtvény - fejtés is jó hobbi arra, hogy agyunkat aktívan tartsuk.

Egészséges életmóddal a demencia ellen

A demenciát, kutatások bizonyították, megelőzhetjük egészséges életmóddal is. Amennyiben kerüljük a mértéktelen alkoholfogyasztást, cigarettázást, valamint rendesen és rendszeresen alszunk, úgy ezekkel is távol tarthatjuk a demenciát. Ezt kiegészíthetjük még mediterrán, egészséges diétával, így biztos, hogy kevesebb eséllyel alakul ki nálunk az időskori betegség. Törekedjünk arra, hogy ne zárkózzunk el szeretteink elől, ugyanis tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy:

a magányosság nem csak depresszióval, alvászavarokkal és egyéb egészségügyi gondokkal járnak, hanem a demencia kockázatát is növelhetik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hazánkban is foglalkoznak a problémával

Hazánk kutatói is foglalkoznak az időskori betegségek megelőzésével, amelyben most új áttörést hozott egy magyar kutatás.

Hangya Balázs, és a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben működő Lendület-kutatócsoportja meglepő eredményre jutott a figyelem, a tanulás és az éberség szabályozásában kulcsfontosságú idegsejtek működésével kapcsolatban - ismertette korábban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Az úgynevezett bazális előagy fontos szerepet játszik a tanulásban, a figyelem, az ébrenlét és az alvás szabályozásában, ez a kutatási területe Hangya Balázsnak, aki a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben a Lendület Rendszer-neurobiológia Kutatócsoportot vezeti. A bazális előagyban nagy számban vannak jelen olyan idegsejtek, melyek az acetil-kolin nevű molekulát használják az ingerületátvitelre.

Bár maga a tanulmány, és az eredmények több kérdést vetnek fel, mint választ, a kísérletek igen tanulságosnak bizonyultak. Kiderült, hogy két különböző kolinerg sejttípusról van szó, amelyek különbözően viselkednek, és amelyeknél fontos lenne meghatározni, hogy milyen genetikai okai vannak ennek a különbségnek. Ez a kérdés képezi Hangya Balázsék kutatásainak következő tárgyát. Amennyiben a genetikai információk vizsgálatával sikerül azonosítani a két sejttípust a szövetmintákban, úgy a következő kérdés az, hogy:

az idegsejtek pusztulásával járó betegségekben, mint az Alzheimer-kór, vajon melyik típus inkább érintett. Ez a tudás pedig újabb esélyt adhat a betegség kialakulásának megfejtésére, valamint az érintett sejttípus gyógyszeres védelmére

-tette hozzá a kutató.

A Magyar Neurológiai Társaság elnöke, Csiba László korábban elmondta, hogy az Alzheimer-kór okait nem ismerjük, azt azonban igen, hogy mely rizikófaktorok növelik a megbetegedés esélyeit: a magas vérnyomás, a fejtraumák, a rosszul kezelt cukorbaj, egyes nyugtatók, illetve az elhízás mind növelik a kór kockázatát. Magyarországon a különböző becslések szerint mintegy százezer ember szenved Alzheimer- kórban, ez a szám a társadalom elöregedése miatt további növekedéssel fog járni, hiszen 60 év felett a kór gyakorisága tízévente duplázódik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm