8 °C Budapest
A tick of the kind that transports Lyme Disease from animals to humans.

Újabb veszedelmes fertőző betegség csap le a magyarokra: július az egyik legkegyetlenebb hónap

2021. július 6. 14:02

A nyári hónapokban csaknem 2-szer annyi a Lyme-kór fertőzés Magyarországon, mint a többi 8 hónapban összesen. A július ráadásul még a nyári hónapokon belül is kritikusnak számít (a június mellett), úgyhogy ezekben a hetekben különösen oda kell figyelni a természetjáróknak, de a parkokban, magánkertekben időzőknek is, hogy megelőzzék az esetleges kullancscsípéseket. Hiába ugyanis, hogy Európa egyik leghódítóbb fertőző betegsége nem halálos kimenetelű kór, nagyon komoly gondokat okozhat: ezek között ott a bénulás, de például pszichiátriai bajok kialakulásának a lehetősége is.

A nyári hónapokban csaknem 2-szer annyi Lyme-kór fertőzést jelentettek 2020-ban, mint az év többi 8 hónapjában összesen. A két legkritikusabb hónap pedig a június és július volt, előbbiben 423, utóbbiban 364 regisztrált eset jutott. A tendencia pedig hosszú évek óta ez, a nyár első két hónapja kifejezetten kritikus a Lyme-kór esetében.

2020-ban egyébként összesen 1522 bejelentett Lyme-kór esetet jegyeztek fel Magyarországon, ami 130-al több, mint amennyit 2019-ben regisztráltak – derült ki Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból. Mindez pedig azt jelenti, hogy 2021 júliusának elején éppen két lábbal gázolunk a legveszélyesebb kullancsidőszakban.

A Lyme-kórról érdemes tudni, hogy olyan kullancsok csípésével terjed, amik maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ilyenekből pedig egyre több van Magyarországon is, ugyanis az egyre enyhülő telek nem elegek ahhoz, hogy nagymennyiségben kiirtsák a veszélyes parazitákat. A betegség veszélyességét jól jelzi az is, hogy hazánkban 2014 és 2018 között több, mint duplájára emelkedett a bejelentett Lyme-kór megbetegedések száma.

Ez pedig a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a Lyme-kór Európában és az Egyesült Államokban egyike a leggyorsabban terjedő fertőző betegségeknek.

Hol fordult elő a legtöbb megbetegedés Magyarországon?

2020-ban hazánkban a legtöbb megbetegedést Budapesten regisztrálták, számszerűen 199-et. A második legtöbb regisztrált eset Nográd megyében történt (148 eset), míg a harmadik legfertőzöttebb megye a maga 140-es számával Pest megye volt.

Ehhez képest Tolna megyében például egész évben csupán 9 Lyme-kórós fertőzést jelentettek, de Bács-Kiskun megyében és Szabolcs-Szatmár-Beregben is csupán 15-öt, míg Békésben csak 21-et.

Miért veszélyes a Lyme-kór?

A legnagyobb baj pedig a betegséggel az, hogy nem létezik rá egyelőre megelőző védőoltás, és bár a fertőzés alapvetően nem halálos kimenetelű megbetegedés, ugyanakkor kezelése a szervezet számára rendkívül megterhelő lehet. A kór az esetek nagy részében jóindulatú, sokszor magától gyógyul, ugyanakkor előfordulhat, hogy a betegség progresszív lefolyású - ilyenkor a beteg sorsa jórészt az első ellátó orvoson múlik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A baj ugyanis az, hogyha a Lyme-kór fertőzés kapcsán nem jelentkeznek a jellegzetes bőrelváltozások, akkor nagyon nehéz a későbbiekben kiszűrni a betegséget. A hosszú fertőzés ugyanakkor veszélyes, ahogy a Webbetegen Dr. Sarkadi Adrien infektológus fogalmaz, a tünetmentes betegségi időszak után már komolyabb gondok is jelentkezhetnek, ezek közül pedig több első látásra ijesztő, de kezelés hatására gyorsan és maradványtünet nélkül rendezhető a panasz:

  • Idősebb nőknél bőrsorvadás is felléphet. Ilyenkor a végtagok feszítő oldalán a bőr livid színüvé válik és elvékonyodik. Idővel a bőrterület alatti idegek, csontok, ízületek is megbetegszenek, és ez már többnyire csillapíthatatlan fájdalommal jár.
  • Viszonylag gyakori, hogy kialakulhatnak egyéb ideggyulladások is, melyek végtagzsibbadásokat vagy éppen izomgyengeséget okozhatnak.
  • A legrosszabb lehetséges kimenetel a bénulás. Ez azonban csak ritkán, a fertőzött kullancscsípések alig néhány százalékában következik be.

Mindezeken felül a hosszú lefolyású betegség esetén a késői tünetcsoportok igen félelmetesek. Több hónap elteltével ugyanis a beteg lassan úgy érezheti, nap mint nap változó, minden mozgásszervét, és egyéb szerveit is érintő, mindenre kiterjedő betegségben szenved. Ízületi fájdalmak jelentkezhetnek, sőt az agyat érintő folyamatok miatt a beteg álmatlanságban szenved, hajlik a depresszióra, memóriakárosodás jeleit észleli, pszichés változáson megy át, a folyamat pszichiátriai betegségek kialakulásába is torkollhat. Ám mindezek nélkül is

jellemző a beteg “általános rosszullét” élménye, úgy érzi, mindene fáj, minden nehezére esik.

Előzd meg a Lyme-kórt!

Amint azt látjuk, a Lyme-kór egy rendkívül alattomos fertőző betegség, ami ellen igazából csak úgy lehet védekezni, ha megelőzzük a kullancscsípéseket. Azaz hatékonyan védekezünk a paraziták ellen, ha a természetben vagyunk. Ez azért fontos, mert a magyarországi kullancsállomány egyes becslések szerint 10 százaléka hordozza a fertőző baktériumot a szervezetében. És mivel Magyarország igencsak érintett a kullancs-szaporulat terén, ezért különösen figyelmesen kell járni a természetet.

Fontos, hogy a lehető legkevesebb szabad bőrfelületet hagyjuk szabadon, használjunk kullancsriasztókat, és ha lehet, kerüljük a legzordabb, sűrű aljnövényzetben való gázolást, a sűrűn benőtt bokrokon való átjutást. Fontos az is, hogy ha “kullancsos” helyen járunk minden este meg kell néznünk, nézetnünk magunkat főleg a hajlatainkat (hónalj, combhajlat stb.) gyermekeknél pedig még a fül környéki hajas fejbőrt is tüzetesen át kell vizsgálni. A Heim Pál Kórház az alábbi ajánlásokat tette közzé:

  • Ha felfedeztünk egyet (vagy többet) minél hamarabb távolítsuk el bőrünkből, de nem mindegy hogy hogyan! A kullancs eltávolítására ne használjuk azokat a régebben ajánlott módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák! Nem célszerű olajat, vietnami kenőcsöt, alkoholt vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetni, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból még több vírus juthat az ember vérkeringésébe.
  • Nem szabad a kullancs potrohát semmivel sem bekenni, sőt megfogni sem, megnyomni, mert lehet, hogy ekkor “köpi” a kórokozót szervezetünkbe! Legjobb, ha kullancskiszedő-csipesszel közvetlenül a bőrfelszínen fogva kivesszük, de ha ez nem áll rendelkezésre meg lehet próbálni hosszabb körmű hüvelyk és középső ujjal.
  • A kullancsot lehetőleg egészen elöl, közel a fejéhez kell megfogni. Egyes vélemények szerint csavaró mozdulattal kell kihúzni, mások szerint kerüljük a csavaró mozdulatokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy pár órán belül kapott kullancs körömmel, csavaró mozdulat nélkül enyhe húzással többnyire kijön fej beszakadás nélkül.
  • A fej nem baj, ha bent marad a bőrben az nem okoz különösebb problémát, mint bármely idegen test – kis reakciót kelt majd kilökődik (ez valójában nem is a feje, hanem az állkapcsa). Sőt egyesek szerint jó megoldás az is ha éles késsel levágjuk, lefejezzük a kullancsot közvetlenül a bőr felszínén. Ha pár napon belül mégsem lökődik ki, el kell távolítani, mert gyulladást okozhat (viszont fertőzést már nem terjeszt).
  • Ezután jód oldattal (Betadine) kenjük be a kullancs helyét. Általában 7-10 nap alatt eltűnik a kis vörös csomó nyomtalanul. Fertőzést jelez, ha néhány hét múlva a kullancscsípés helye körül kör alakban halvány pír jelentkezik, amely gyakran nem igazán feltűnő, nem viszket és nem fáj. Ez a bőrtünet csak a fertőzöttek kb. 2/3-ában jelenik meg.
  • Kb. 20-30  százalékbanban a fertőzésnek semmi tünete nincs – csak később jelennek meg, esetleg az izületi, idegi vagy szívtünetek. Ezért tanácsos minden ilyen esetben orvoshoz fordulni. Korai stádiumban a fertőzés jól gyógyítható, gyógyszeres kezeléssel. A fertőzött kullancsokból a kórokozó emberre való átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot (Az agyvelőgyulladás szempontjából 4-6 óra, a Lyme-betegség szempontjából 24 óra számít biztonságos időnek).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm