Beautiful green forest in the mountains

Küszöbön a kullancsinvázió: idén is rengeteg parazita lesz a magyar erdőkben

2021. május 1. 13:02

Az erdőjárás nem veszélytelen tevékenység, hiszen számos alig látható veszély fenyegeti a kirándulókat: például a kullancsok -  főleg mióta melegebbek a telek a kontinens ezen részén. Az éghajlatváltozás hatására új kullancsfajok is megjelennek olyan területeken, ahol korábban nem voltak, másfelől aktivitásuk időtartama is meghosszabbodott. Ezek a paraziták súlyossá forduló betegségeket terjeszthetnek, mutatjuk, mit kell tenned, ha megtalálnak. 

A karantén idején a szabadidő eltöltésének egyik legkedveltebb módja lett a kutyasétáltatás és a kirándulás. A kellemes idő miatt, egyre többen keresik fel a lakóhelyükhöz legközelebb eső erdős területet. A koronavírus-járvány harmadik hullámában a vendéglátóipar mellett a szolgáltatóipar is elesett, az embereknek így a kiránduláson kívül nem igazán maradt más lehetőségük a szabadidős tevékenységre. És habár ezen a hétvégén a 4 millió beoltott magyar elérése után megnyíltak a szolgáltatások és az éttermek is, de egyelőre csak azok számára, akik megkapták már a vakcinát, és rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

A felnőtt lakosság fele azonban még nem oltakozott, így számukra marad a természet: az állami erdőkben több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak a kirándulók. A járvány ideje alatt az erdők látogatottsága nagyon megemelkedett, ami természetes, hiszen az erdők egészséges kikapcsolódási helyszínt jelentenek. Országosan 25-30 százalékkal többen kirándulnak, de egyes ismert helyszíneken akár kétszer-háromszor annyi is lehet a kiránduló, mint a korábbi években. Az erdőkben mindenki számára van hely, de egészségünk és a természet védelme érdekében fontos a szabályok betartása - hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium egy tavaszi közleményében.

Az erdőjárás azonban nem veszélyteln tevékenység, hiszen számos alig látható veszély fenyegeti a családokat, például a kullancsok -  főleg mióta melegebbek a telek. Az éghajlatváltozás egyik jelentős hatása a paraziták, különösen a kullancsok számának növekedésében jelentkezik, hiszen a melegebb éghajlat hatására hosszabb ideig képesek életben maradni. „Az éghajlatváltozás hatására új kullancsfajok is megjelennek olyan területeken, ahol korábban nem voltak, másfelől aktivitásuk időtartama is meghosszabbodik.” – állítja Prof. Farkas Róbert Az MSD Animal Health által készített felmérés kapcsán.

Nem veszélytelenek

A kullancsokra már csak azért is érdemes odafigyelni, mert veszélyes betegségeket terjesztenek. Hivatalos adatok szerint agyvelőgyulladást körülbelül minden ezredik kullancs terjeszt – annak tehát viszonylag kicsi az esélye, hogy egy ilyen egyeddel találkozzunk. További jó hír, hogy az agyvelőgyulladás ellen az emberiség már rendelkezik védőoltással, amit már 1 éves kortól is be lehet adni, ugyanakkor nem olcsó, ráadásul egy oltás egyáltalán nem is elég a védettséghez. A Nemzeti Oltóközpont hivatalos árlistája szerint a Nimenrix (Meningococcus ACYW) agyhártyagyulladás elleni védőoltás darabjának ára beadással együtt 15 100 forint. Ez egy ember esetében 60 400 forint kiadást jelent, de mondjuk egy 4 tagú, sokat kiránduló család esetében az összköltség máris 242 000 forintra rúg, csak az első három évben. 

A másik hírhedt, kullancsok által terjesztett betegség, a Lyme-kór, mely ellen nincsen védőoltás. Így ezt a megbetegedést csak úgy előzhetjük meg, hogyha hatékonyan védekezünk a kullancsok ellen, vagy hogy ha már megcsípett minket a parazita, nagyon gyorsan észrevesszük azt, és eltávolítjuk. A hazai kullancs populáció igencsak fertőzött a Lyme-kórral, a Lyme-kór mentes Magyarországot Alapítvány elnöke szerint

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a hazai kullancspopuláció mintegy 10 százaléka hordozhatja ezt a betegséget.

Nem csoda tehát, hogy Magyarországon a hivatalos adatok szerint 2014 és 2018 között több, mint duplájára emelkedett a bejelentett Lyme-kór megbetegedések száma.

Szedd ki azonnal! 

Fontos, ha “kullancsos” helyen járunk minden este meg kell néznünk, nézetnünk magunkat főleg a hajlatainkat (hónalj, combhajlat stb.) gyermekeknél pedig még a fül környéki hajas fejbőrt is tüzetesen át kell vizsgálni. A Heim Pál Kórház az alábbi ajánlásokat tette közzé:

  • Ha felfedeztünk egyet (vagy többet) minél hamarabb távolítsuk el bőrünkből, de nem mindegy hogy hogyan! A kullancs eltávolítására ne használjuk azokat a régebben ajánlott módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák! Nem célszerű olajat, vietnami kenőcsöt, alkoholt vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetni, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból még több vírus juthat az ember vérkeringésébe.
  • Nem szabad a kullancs potrohát semmivel sem bekenni, sőt megfogni sem, megnyomni, mert lehet, hogy ekkor “köpi” a kórokozót szervezetünkbe! Legjobb, ha kullancskiszedő-csipesszel közvetlenül a bőrfelszínen fogva kivesszük, de ha ez nem áll rendelkezésre meg lehet próbálni hosszabb körmű hüvelyk és középső ujjal.
  • A kullancsot lehetőleg egészen elöl, közel a fejéhez kell megfogni. Egyes vélemények szerint csavaró mozdulattal kell kihúzni, mások szerint kerüljük a csavaró mozdulatokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy pár órán belül kapott kullancs körömmel, csavaró mozdulat nélkül enyhe húzással többnyire kijön fej beszakadás nélkül.
  • A fej nem baj, ha bent marad a bőrben az nem okoz különösebb problémát, mint bármely idegen test – kis reakciót kelt majd kilökődik (ez valójában nem is a feje, hanem az állkapcsa). Sőt egyesek szerint jó megoldás az is ha éles késsel levágjuk, lefejezzük a kullancsot közvetlenül a bőr felszínén. Ha pár napon belül mégsem lökődik ki, el kell távolítani, mert gyulladást okozhat (viszont fertőzést már nem terjeszt).
  • Ezután jód oldattal (Betadine) kenjük be a kullancs helyét. Általában 7-10 nap alatt eltűnik a kis vörös csomó nyomtalanul. Fertőzést jelez, ha néhány hét múlva a kullancscsípés helye körül kör alakban halvány pír jelentkezik, amely gyakran nem igazán feltűnő, nem viszket és nem fáj. Ez a bőrtünet csak a fertőzöttek kb. 2/3-ában jelenik meg.
  • Kb. 20-30  százalékbanban a fertőzésnek semmi tünete nincs – csak később jelennek meg, esetleg az izületi, idegi vagy szívtünetek. Ezért tanácsos minden ilyen esetben orvoshoz fordulni. Korai stádiumban a fertőzés jól gyógyítható, gyógyszeres kezeléssel. A fertőzött kullancsokból a kórokozó emberre való átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot (Az agyvelőgyulladás szempontjából 4-6 óra, a Lyme-betegség szempontjából 24 óra számít biztonságos időnek).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm