16 °C Budapest
Digital generated image of  the corona virus from the 2020 made of glass on grey background.

Ismét bezárkóznak ezek az országok: egyre több helyen terjed aggasztóan a delta mutáns

2021. július 5. 15:03

Egyre több ország dönt szigorított beutazási szabályok meghozása, korlátozások mellett a koronavírus legújabb veszélyes mutánsa, a delta (indiai) terjedése miatt. Azt, hogy a beadott vakcinák mennyire hatásosak az új variánssal szemben, még csak most tudják tesztelni, ezért sokan tartanak attól, hogy a negyedik hullámot a delta fogja berobbantani. A Pénzcentrum összegyűjtötte, hogy eddig júliusban milyen hírek érkeztek a delta terjedésével kapcsolatban.

Az izraeli egészségügyi minisztérium elmúlt hetekben rögzített adatai szerint a delta variáns megjelenése előtt 94,3 százalékban védett a koronavírus okozta betegségtől (Covid-19) az oltás, az új változat esetében azonban ez az arány 64 százalékos. A kórházba kerülés és a súlyos megbetegedés ellen azonban továbbra is hatékony a Pfizer-vakcina. Azon esetek többségében, amikor beoltott embereknél kialakult a Covid-19, a tünetek enyhék voltak. Miközben még kevés adat van arra vonatkozóan, mennyire hatékonyak egyes vakcinák a mutánsokkal szemben, egyre több országban üti fel a fejét az új variáns. Sok helyen már meg is tették a szükséges lépéseket.

Európai hírek

Franciaországban a következő két hétben dől el, hogy a koronavírus-járványnak a fertőzőbb delta variáns miatt ősszel lesz-e egy negyedik hulláma - mondta vasárnap az oltási kampányért felelős kormánybiztos, Alain Fisher. Az egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a járvány nyári megerősödésének potenciális veszélye fenyeget a delta variáns térnyerése miatta, amely immáron a fertőzések harmadát okozza, és "tönkre is teheti a nyarat". (július 4., vasárnap)

Tavaly augusztus óta nem volt ilyen kevés új fertőzött Szlovéniában, mint az elmúlt 24 órában, ugyanakkor a kormány a gyorsabban terjedő delta variáns miatt szigorítani kényszerült a beutazási szabályokon - írta a helyi sajtó vasárnap. Ljubljana szombattól a beoltottságtól és a negatív teszteredménytől függetlenül rendelt el automatikus tíznapos karantént többek között a Franciaországból, Írországból, Liechtensteinből, Nagy Britanniából és Egyiptomból érkezőkkel szemben. Utóbbi meglepetésként érte a szlovéneket, akiknek Egyiptom az egyik legkedveltebb nyaralóhelye. (július 4., vasárnap)

Ukrajnában szombatra mintegy hétszáz új koronavírusos beteget és több mint harminc halálos áldozatot jegyeztek fel, a megelőző napitól alig eltérő számút, így a járvány terjedése továbbra is stagnálást mutat. Közben a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városvezetése úgy döntött, hogy szigorít a karanténszabályokon, megnöveli a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak és a védőoltások napi számát a delta variáns terjedésének veszélye miatt.

Ukrajnában eddig hivatalosan két betegnél azonosították a különösen veszélyes delta variánst. Jelenleg a központi kormányzat döntése alapján az ország egészében a legenyhébb, "zöld" szintű karanténkorlátozások vannak érvényben. Lvivben a vendéglátóhelyeken, valamint a kulturális és egyéb rendezvényeken készülnek szigorítani, Andrij Szadovij polgármester szavai szerint "észszerű határokon belül", részleteket azonban nem hozott nyilvánosságra. (július 3., szombat)

Medjugorjéba érkező zarándokoknál mutatták ki először a koronavírus delta variánsának jelenlétét Bosznia-Hercegovinában - közölte az N1 regionális hírtelevízió. Az adásban nyilatkozó járványügyi szakértő elmondta, száz tesztből öt lett pozitív a delta variánsra, néhányat még vizsgálnak. 

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 74-gyel 716 717-re, Koszovóban 17-tel 107 345-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 155 700-ra, Montenegróban 20-szal 100 292-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 15-tel 205 008-ra nőtt. A szerb egészségügyi minisztérium még pénteken közölte, hogy az országban két embernél mutatták ki a koronavírus delta variánsának jelenlétét. A két fiatal nem volt beoltva, és a közelmúltban tért haza külföldről. (július 3., szombat)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Újra emelkedik az új igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma Csehországban, míg a kórházban kezelteké tovább csökken - közölte a cseh egészségügyi minisztérium. Csütörtökön 164 új esetet szűrtek ki a laboratóriumok, hetvennel többet, mint egy hete.

Az orvosok szerint figyelmeztető jel, hogy a járvány terjedési mutatója, az úgynevezett reprodukciós szám már 1,3-ra emelkedett. Ez január óta a legmagasabb érték. A járvány gyorsulása ezúttal a nagyon veszélyesnek ítélt delta vírusmutáció terjedésének a következménye - állítják a járványügyi szakértők. A tárca statisztikája szerint a mutáció okozta fertőzésnek már több mint 120 esetét mutatták ki Csehországban. (július 2., péntek)

Déli félteke

Bár Európában sem egységes a kép, a déli féltekén okozhat most igazán nagy gondokat a delta variáns terjedése. Dél-Afrikában rekordot döntött pénteken a koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek a száma az elmúlt 24 órában több mint 24 ezer esettel. Cyril Ramaphosa elnök egy hete újabb korlátozásokat vezetett be a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa további terjedésének megfékezésére. A többi között felfüggesztették az alkohol árusítását és bezáratták az éttermek belső helyiségeit. (július 3., szombat)

Ausztrália pedig felére csökkenti az országba érkezők maximálisan megengedett számát a koronavírus-járvány elleni intézkedések keretében, miután a kontinensen nemrég felbukkant a vírus delta variánsa - jelentette be pénteken Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, aki elmondta: a július 14-től életbe lépő, várhatóan augusztus 31-ig tartó korlátozástól azt remélik, hogy csökken a nyomás a szállodákra a karanténok miatt.

Az intézkedés értelmében hatezer helyett hetente legfeljebb háromezren érkezhetnek az országba. Morrison újságíróknak elmondta, tervezik azt is, hogy a jövőben könnyítéseket biztosítanak az utazási korlátozások alól azoknak, akik a vírus elleni oltás mindkét adagját megkapták. Az elsőként Indiában azonosított, fertőzőképesebbnek tartott delta vírusvariáns terjedését az ausztrál hatóságok nagyrészt a karanténszállodákból kijutott fertőzésekre vezetik vissza. A mutációt az elmúlt hetekben több ausztrál szövetségi államban kimutatták. (július 2., péntek)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem