27 °C Budapest
Digital generated image of  the corona virus from the 2020 made of glass on grey background.

Ismét bezárkóznak ezek az országok: egyre több helyen terjed aggasztóan a delta mutáns

2021. július 5. 15:03

Egyre több ország dönt szigorított beutazási szabályok meghozása, korlátozások mellett a koronavírus legújabb veszélyes mutánsa, a delta (indiai) terjedése miatt. Azt, hogy a beadott vakcinák mennyire hatásosak az új variánssal szemben, még csak most tudják tesztelni, ezért sokan tartanak attól, hogy a negyedik hullámot a delta fogja berobbantani. A Pénzcentrum összegyűjtötte, hogy eddig júliusban milyen hírek érkeztek a delta terjedésével kapcsolatban.

Az izraeli egészségügyi minisztérium elmúlt hetekben rögzített adatai szerint a delta variáns megjelenése előtt 94,3 százalékban védett a koronavírus okozta betegségtől (Covid-19) az oltás, az új változat esetében azonban ez az arány 64 százalékos. A kórházba kerülés és a súlyos megbetegedés ellen azonban továbbra is hatékony a Pfizer-vakcina. Azon esetek többségében, amikor beoltott embereknél kialakult a Covid-19, a tünetek enyhék voltak. Miközben még kevés adat van arra vonatkozóan, mennyire hatékonyak egyes vakcinák a mutánsokkal szemben, egyre több országban üti fel a fejét az új variáns. Sok helyen már meg is tették a szükséges lépéseket.

Európai hírek

Franciaországban a következő két hétben dől el, hogy a koronavírus-járványnak a fertőzőbb delta variáns miatt ősszel lesz-e egy negyedik hulláma - mondta vasárnap az oltási kampányért felelős kormánybiztos, Alain Fisher. Az egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a járvány nyári megerősödésének potenciális veszélye fenyeget a delta variáns térnyerése miatta, amely immáron a fertőzések harmadát okozza, és "tönkre is teheti a nyarat". (július 4., vasárnap)

Tavaly augusztus óta nem volt ilyen kevés új fertőzött Szlovéniában, mint az elmúlt 24 órában, ugyanakkor a kormány a gyorsabban terjedő delta variáns miatt szigorítani kényszerült a beutazási szabályokon - írta a helyi sajtó vasárnap. Ljubljana szombattól a beoltottságtól és a negatív teszteredménytől függetlenül rendelt el automatikus tíznapos karantént többek között a Franciaországból, Írországból, Liechtensteinből, Nagy Britanniából és Egyiptomból érkezőkkel szemben. Utóbbi meglepetésként érte a szlovéneket, akiknek Egyiptom az egyik legkedveltebb nyaralóhelye. (július 4., vasárnap)

Ukrajnában szombatra mintegy hétszáz új koronavírusos beteget és több mint harminc halálos áldozatot jegyeztek fel, a megelőző napitól alig eltérő számút, így a járvány terjedése továbbra is stagnálást mutat. Közben a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városvezetése úgy döntött, hogy szigorít a karanténszabályokon, megnöveli a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak és a védőoltások napi számát a delta variáns terjedésének veszélye miatt.

Ukrajnában eddig hivatalosan két betegnél azonosították a különösen veszélyes delta variánst. Jelenleg a központi kormányzat döntése alapján az ország egészében a legenyhébb, "zöld" szintű karanténkorlátozások vannak érvényben. Lvivben a vendéglátóhelyeken, valamint a kulturális és egyéb rendezvényeken készülnek szigorítani, Andrij Szadovij polgármester szavai szerint "észszerű határokon belül", részleteket azonban nem hozott nyilvánosságra. (július 3., szombat)

Medjugorjéba érkező zarándokoknál mutatták ki először a koronavírus delta variánsának jelenlétét Bosznia-Hercegovinában - közölte az N1 regionális hírtelevízió. Az adásban nyilatkozó járványügyi szakértő elmondta, száz tesztből öt lett pozitív a delta variánsra, néhányat még vizsgálnak. 

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 74-gyel 716 717-re, Koszovóban 17-tel 107 345-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 155 700-ra, Montenegróban 20-szal 100 292-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 15-tel 205 008-ra nőtt. A szerb egészségügyi minisztérium még pénteken közölte, hogy az országban két embernél mutatták ki a koronavírus delta variánsának jelenlétét. A két fiatal nem volt beoltva, és a közelmúltban tért haza külföldről. (július 3., szombat)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Újra emelkedik az új igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma Csehországban, míg a kórházban kezelteké tovább csökken - közölte a cseh egészségügyi minisztérium. Csütörtökön 164 új esetet szűrtek ki a laboratóriumok, hetvennel többet, mint egy hete.

Az orvosok szerint figyelmeztető jel, hogy a járvány terjedési mutatója, az úgynevezett reprodukciós szám már 1,3-ra emelkedett. Ez január óta a legmagasabb érték. A járvány gyorsulása ezúttal a nagyon veszélyesnek ítélt delta vírusmutáció terjedésének a következménye - állítják a járványügyi szakértők. A tárca statisztikája szerint a mutáció okozta fertőzésnek már több mint 120 esetét mutatták ki Csehországban. (július 2., péntek)

Déli félteke

Bár Európában sem egységes a kép, a déli féltekén okozhat most igazán nagy gondokat a delta variáns terjedése. Dél-Afrikában rekordot döntött pénteken a koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek a száma az elmúlt 24 órában több mint 24 ezer esettel. Cyril Ramaphosa elnök egy hete újabb korlátozásokat vezetett be a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa további terjedésének megfékezésére. A többi között felfüggesztették az alkohol árusítását és bezáratták az éttermek belső helyiségeit. (július 3., szombat)

Ausztrália pedig felére csökkenti az országba érkezők maximálisan megengedett számát a koronavírus-járvány elleni intézkedések keretében, miután a kontinensen nemrég felbukkant a vírus delta variánsa - jelentette be pénteken Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, aki elmondta: a július 14-től életbe lépő, várhatóan augusztus 31-ig tartó korlátozástól azt remélik, hogy csökken a nyomás a szállodákra a karanténok miatt.

Az intézkedés értelmében hatezer helyett hetente legfeljebb háromezren érkezhetnek az országba. Morrison újságíróknak elmondta, tervezik azt is, hogy a jövőben könnyítéseket biztosítanak az utazási korlátozások alól azoknak, akik a vírus elleni oltás mindkét adagját megkapták. Az elsőként Indiában azonosított, fertőzőképesebbnek tartott delta vírusvariáns terjedését az ausztrál hatóságok nagyrészt a karanténszállodákból kijutott fertőzésekre vezetik vissza. A mutációt az elmúlt hetekben több ausztrál szövetségi államban kimutatták. (július 2., péntek)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 4. 13:54