18 °C Budapest

Jakab Ferenc: ez az évünk is rá fog menni a járványra

2021. január 25. 10:31

Továbbra is működik a Koronavírus-kutatási Akciócsoport, aminek Jakab Ferenc a vezetője, ezzel kapcsolatban az ATV Heti Napló című műsorában azt mondta: elsődleges céljuk, hogy hatásos terápiát, illetve gyógyszerkísérleteket végezzenek, ez március óta történik, valamint az alapkutatással foglalkoznak. A Sinopharm vakcinájáról szólva elmondta, nem kell megijedni a vakcinától attól még, hogy egy elsőgenerációs oltóanyagról van szó.

"Ha tudományos tények és publikációk alátámasztják egy vakcina hatásosságát, akkor nincs olyan vakcina, amivel ne oltathatnánk be magunkat" - jelentette ki Jakab Ferenc az ATV Heti Napló című műsorában. Mint elmondta, akit beoltanak, az nagy eséllyel nem adja tovább a vírust, és szerinte az oltás hasznos akkor is, ha valaki már átesett a betegségen.

Az első és a második klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy nem rossz az orosz Sinopharm vakcina. "Azt tudom mondani, hogy első- másod és harmadgenerációs vakcinák között van különbség, de a legnagyobb baj, ha elkapjuk a vírust, súlyos betegséget szenvedünk és kórházba kerülünk" - fejtette ki. A virológus arról is beszélt, hogy a vakcinák nem csak az oltottakat védik meg: ha valaki az oltás után elkapja a vírust, nagy esélye van arra, hogy enyhe lefolyású lesz a betegsége vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést, és nagy esély van arra, hogy nem adja tovább.

Jakab Ferenc elmondása szerint a fertőzésen enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen átesettek antitest szintje gyorsan csökken. Szerinte az oltás akkor is hasznos, ha valaki már átesett a fertőzésen, mert egy sokkal erősebb immunválaszt kaphatunk. A pécsi-bécsi vakcinafejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy jól haladnak a munkával. A laboratóriumi kísérletek jelentős részét elvégezték, valószínűleg január végén, február elején kezdhetik az állatkísérleteket.

Nem ez lesz a pandémia megoldása, de törekszünk arra, hogy ha esetleg visszatér ez a kórokozó, legyen mihez nyúlnunk

- fogalmazott, és arra a kérdésre, hogy mikor lehet vége a járványnak, azt mondta: rá fog menni ez az évünk. "Ahogy az oltás erősödése felfelé megy, szépen vissza lehet szorítani a járványügyi intézkedéseket, de ez még idő" - szögezte le.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem