Jakab Ferenc: kicsi az esély, hogy beoltott ember nem beoltottat fertőzzön meg

Jakab Ferenc: kicsi az esély, hogy beoltott ember nem beoltottat fertőzzön meg

2021. január 12. 13:27

Jakab Ferenc virológus professzor szerint a tünetmentes, de fertőzött személy is megkaphatja az oltást. A kórházban fekvő súlyos tüneteket produkáló betegek oltásáról pedig a kezelőorvosnak kell döntenie. A szakember szerint arra kevés az esély, hogy valaki az oltás után elkapott fertőzést tovább tudja adni egy még be nem oltott személynek. Szerinte az óvintézkedéseket mindaddig fenn kell tartani, amíg nem végzik el a megfelelő számú oltást, és nem alakul ki a nyájimmunitás.

Én is beadattam az oltást természetesen, az elsők között voltam, aki jelentkezett, nem, semmi mellékhatása nem volt - mondta Jakab Ferenc az ATV-ben. A virológus professzor szerint a tünetmentes, de épp fertőzött személy is megkaphatja az oltást. A kórházban fekvő súlyos tünetes betegek oltásáról pedig a kezelőorvos dönthet majd.

Egyben biztosak a virológusok: a Covid ellen hatásos az oltás. Azt viszont még vizsgálják, pontosan milyen formában váltja ki a védekező hatást a vakcina.

Egyértelmű tanulmányok nincsenek még arra, hogy aki oltott személy, az nem kaphatja el soha többé a vírust, vagy csak elkapja, de enyhe, észrevétlen módon, gyakorlatilag tünetmentesen zajlik le nála. De reményeim szerint a vírusfertőzés ellen és a betegség kialakulása ellen is megvéd

- vélekedett a szakember. Arra a kérdésre, hogy a beoltott személy az oltás után elkapott vírust tovább tudja-e adni egy másik nem oltott személynek, Jakab Ferenc úgy válaszolt: erre kicsi az esély.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi
16. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?