3 °C Budapest

Orbán a köztévén: közterületen is kötelező lesz a maszkhasználat

2020. november 10. 20:04

Este nyolctól az M1-en nyilatkozott Orbán Viktor. Szó volt a korlátozó intézkedésekről és a koronavírus-vakcináról is. A beharangozóban a miniszterelnök kiemelte: a megoldás a vakcina. "Most csak korlátozzuk, lassítjuk meg kikerüljük, de a megoldás az, hogyha megöljük. Ebben csak a vakcina tud nekünk segíteni" - fejtette ki. Az interjút élőben közvetítette a Pénzcentrum.2020.11.10 20:31Állásunk legyen, munkánk, bevételünkÁllásunk legyen, munkánk, bevételünk, pénzünk, és megmaradjon az életünk, egészségesek legyünk - jelentette ki a kormányfő. A gazdaság vagy egészségügy közti választásról azt mondta, nekik nem választani kell, hanem az életet kell szabályoznia, a két dolog pedig együtt jár.Olyan segítséget akarok adni az embereknek, hogy ők élhessék azt az életet, amit szeretnének. Az egészet próbáljuk valahogy segíteni - ezért pedig csak a középiskolákat zárják be, az általános iskolákat, óvodákat, bölcsődéket nem, ezek esetében otthon kell maradnia a szülőknek. Végül Orbán Viktor  dicsérte a magyar egészégügyet, ennek köszönhetően szerinte jobban vettük fel a harcot a vírussal, mint például Svájc, pedig nekik több pénzük van.

2020.11.10 20:25
30 napra szólnak az intézkedések, utána jöhet a gazdaság
Most 30 napra szólnak az intézkedések, ha ezen túl vagyunk, akkor jön a gazdaság újraindításának időszaka

- jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint "karácsonyra szabadulhatunk". Leegyszerűsítő megközelítés, hogy az egészséget vagy a gazdaságot kell védeni. Az egyben van, az egész életet kell védeni. Ismertette, Magyarországon egymillió lakosra 11 ezer fertőzött jut, az uniós átlag pedig 18 ezer. A halálos áldozatok száma ugyanennyi főre vetítve 255 fő Magyarországon, ehhez képest az EU átlag 437.

2020.11.10 20:20
Belátható távolságban a vakcina
A vakcina belátható távolságban van, és a megoldás a vakcina. A megoldás az, hogy a vírust megöljük és ebben csak a vakcina segít

- mondta Orbán. Tegnap bejelentések voltak arról, hogy van vakcina, ez a tőzsdén is meglátszott. Két időpontról beszélünk: december végén, januárban, az EU-ból jön valamennyi vakcina.

Úgy számolok, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is.

Emellett az orosz, kínai, izraeli vakcinák is képben vannak. Április előtt nem jöhet tömegesen vakcina Európából, máshonnan talán előbb is lehet szállítmány a kormányfő szerint, ezen dolgoznak.

Lesz egy részleges megkönnyebbülés december végén, január elején és lesz egy felszabadulás áprilisban

- mondta Orbán Viktor.

2020.11.10 20:15
A gyerekeken is múlik

Igaz, hogy aki erős és fiatal, az influenzás tünetekkel megúszhatja, de a szülők, nagyszülők súlyosabb tünetekkel eshetnek át a víruson, úgyhogy most számít a gyerekek felelőssége - sorolta.

Van egy kérésem a szülőkhöz. Most kell néhány komoly mondatra időt szakítani. Értem én, hogy a fiatalok erősek és lehet, hogy megússzák enyhébb tünetekkel a betegséget, de a szülők, nagyszülők nem fogják, ha elkapják. Most mindannyiunkon múlik, hogy teljes marad-e a család.

Ha valaki átesik a gyorsteszten, a negatív eredmény csak 50-60 százalékban biztos, óvatosan kell ezekkel bánni. A kormány annyit tud tenni, hogy a bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak a gyorsteszteket rendelkezésre bocsátja. Szlovákiában tomeges gyorstesztelés volt, ennek várjuk az eredményét.

2020.11.10 20:09
Kötelező a maszkhasználat közterületen

50 százalék esély van, hogy a mostani egészségügyi létszámmal menedzselni tudjuk a helyzetet, ezért kellett szigorítani. Lehet, hogy kibírnánk, de nem kockáztatunk - jelentette ki a kormányfő. Nem hárít felelősséget az emberekre, Ha az emberek 80 százaléka hordja a maszkot és a találkozások 80 százalékában rajtuk van, akkor meg lehet állítani a járványt. Ezt eddig megtették az emberek, ezért nem szabadult el előbb a járvány - mondta a miniszterelnök.

Éjféltől közterületen is kötelező lesz a maszkhasználat

- jelentette be.

2020.11.10 20:06
Nálunk több a lélegeztető

Az egészségügyi dolgozók száma véges, ezért kellett dönteni. Látni, Ausztriában mennyi ágy van, mennyi lélegeztető, utóbbiból nálunk még több is van. Igaz, hogy csak gépeket kell figyelni, de nem lehet 20-30 ember lélegeztetőjét figyelni felelősségteljesen - mondta Orbán.

2020.11.10 20:04
Most tartunk ott, amikor Ausztria egy hete

A dráma nem jó műfaj, de vannak pillanatok, amikor itt a nagy döntések ideje, azokat meg kell hozni - mondta Orbán Viktor. Elmondta, nagyjából az történik az EU-ban, mint Magyarországon. Nekünk van egy laborunk, Ausztria, most tartunk ott, amikor ott egy hete. Sokat gondolkodott a döntésen:

a tudósok szerint kb. 50 százalék az esélye, hogy az ellátórendszer kitart.
2020.11.10 19:54
Mi lesz holnaptól?

Az interjú előtt egy kis összefoglaló a nap eseményeiből: a parlament ma megszavazta, hogy 90 nappal meghosszabbítsák a rendkívüli jogrendet, úgyhogy szerda éjféltől életbe is léphetnek az Orbán Viktor által korábban bejelentett korlátozások. A Magyar Közlönyben még a mai napon várható, hogy közzéteszik a rendeletet, amelyekből a részletek is kiderülnek. A hétfői bejelentés alapján ezekre kell számítani:

 • este 8 és hajnal 5 között kijárási korlátozás lesz, felmentés csak a munkába, illetve a munkából hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges,
 • minden gyülekezés tilos,
 • az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi konyhák nyitva maradhatnak,
 • az üzletek, fodrászatok, egyéb kiskereskedelmi szolgáltatók 19 órakor bezárnak, hogy nyolcra mindenki hazaérjen
 • a szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti vendégeket
 • rendezvénytilalom lesz
 • magánrendezvényeken maximum 10-en vehetnek részt
 • esküvők lagzi nélkül tarthatók, minimális létszámmal
 • a temetéseken maximum 50 fő vehet részt
 • zártkapus sportesemények lesznek
 • a szabadidős intézmények bezárnak
 • szabadtéren a sportolás megengedett, az amatőr csapatsport tilos
 • online formában működhet a felsőoktatás, a kollégiumokat be kell zárni
 • nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lesz, a 14 éven aluliak még járhatnak iskolába, óvodába, bölcsődébe
 • a kórházi dolgozókat, a tanárokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat hetente tesztelni kell
 • a szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-ig történt foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti, ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, azok megkapják a fizetésüket
 • az éttermeknek, szabadidőps létesítményeknek a 30 napra nem kell járulékot fizetni, az állam a munkavállalók bérét megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, azok megkapják a fizetésüket.

A fenti intézkedéseket egyelőre 30 napra vezethetik be, de szükség esetén meghosszabbíthatják.

Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetben közölte a Facebookon: a korlátozó intézkedések, amelyeket még hétfőn harangozott be, ma éjféltől életbe lépnek. Erre az Országgyűlés mai döntése nyújtott lehetőséget.

Fotó: Orbán Viktor Facebook

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?