4 °C Budapest

Mi az endometriózis? Mik az endometriózis tünetei és az endometriózis hogyan mutatható ki?

2020. október 10. 20:02

Mi az endometriozis, az endometriózis hogyan mutatható ki? Az endometriózis adókedvezmény felvételére is jogosít. Mutatjuk, mi az az endometriózis diéta és miért jó!

Az endometriózis egy gyakori kóros, nőgyógyászati elváltozás, amely számos kellemetlen és fájdalmas tünet mellett a meddőség egyik kiváltó oka. Habár az endometriózis név sokak számára ismerős lehet, sokan nem tudják, hogy mi az az endometriózis pontosan, milyen gyakorisággal fordul elő a nők körében és mik lehetnek annak kiváltó okai. Hogyan állapítható meg az endometriózis és az endometriózis hogyan okoz meddőséget?

Cikkünkben elmagyarázzuk, hogy mik az endometriózis tünetei, hogyan igényelhető meg az endometriózis adókedvezmény a betegségben szenvedő nők részére, illetve miből áll egy kiegyensúlyozott endometriózis diéta, ami javíthatja a hölgyek teherbeesési esélyét. Cikkünk tájékoztató jellegű; ha a leírt tüneteket érzékeli magán, mielőbb kérje nőgyógyászati szakorvos véleményét!

Mi az endometriózis?

Endometriumnak hívjuk a méh belső falát borító nyálkahártyát, az endometriózis pedig egy olyan nőgyógyászati megbetegedés, amikor ez a nyálkahártya rendellenes módon a méh üregén kívül is megtalálható, oda beágyazódik. Az endometriózis leggyakrabban a kismedence szövetjeire, a hashártyára és a petefészkekre terjed ki, ritka esetekben a méhfalban és a kismedencén kívül, egyéb szövetekben is megtalálható.

A méhnyálkahártya mennyisége, állapota mindig a menstruációs ciklushoz köthető, amit a nemi hormonok szabályoznak: a menstruációs ciklus hatására a méhnyálkahártya, vagyis az endometrium megvastagodik, ezzel készül fel a lehetséges utódok befogadására - azonban a méhen kívüli endometrium-szövetek, rendellenes pozíciójuk ellenére szintén reagálnak a hormonokra és megvastagodnak. Míg a méhen belüli nyálkahártya a menstruáció hatására leválik és távozik a szervezetből, addig a kóros nyálkaszövet, az endometriózis nem tud - felhalmozódik a testüregben és irritálja a környező szöveteket.

Fontos kiemelnünk, hogy az endometriózis csomók jelenléte nem daganatos megbetegedés! Az endometriózis mindössze a jóindulatú, egészséges szövet rossz helyen történő felhalmozódása, amely kifejezetten gyakori nőgyógyászati betegség.

Mit okoz az endometriózis?

Az endometriózis jelenléte gyulladáshoz, ciszták kialakulásához vezethet, amik általában felszívódnak, rosszabb esetben egy endometriózis műtét során szívják le és távolítják el őket. A ciszták gyakran hegesedést és az alhasi szervek összenövését eredményezik, ez okozza az endometriózis tapasztalt fájdalmas tüneteit, különösen menstruáció idején. A hegek és összenövések esetenként meddőséghez vezetnek, illetve az endometriózis növeli a petefészekrák kialakulásának esélyét is.

Az endometriózis gyakorisága

Az endometriózis a kifejezetten gyakori betegségek közé tartozik: az betegség átlagosan megtalálható a nők 6-10%-ban: a termékeny, gyermeknemzésre és szülésre képes nők 0,5-5%-nak, a terméketlen nők 25-40%-nak szervezetében jelen van az endometriózis. A betegség bármilyen korban kialakulhat, jellemzően az első menstruációt követő néhány év elteltével. Amikor a menstruáció a terhesség miatt átmenetileg megszűnik, vagy a menopauzát követően végleg elmarad, általában az endometriózis tünetei is megszűnnek. A szülés után az endometriózis panaszai kiújulhatnak, sőt a menopauza kezelésére alkalmazott hormonpótló kezelések is visszahozhatják azokat. Azoknál a nőknél, akik már túl vannak első szülésükön, kisebb valószínűséggel alakul ki az endometriózis.

Melyek az endometriózis tünetei?

Az endometriózis minden betegben más mennyiségben található meg: van, akinél semmilyen, vagy csak nagyon enyhe tüneteket produkál (előfordul, hogy teljesen más műtét közben fedezik fel a problémát), és vannak, akiknél erős, fájdalmas endometriózis tünetek észlelhetőek. Fontos kiemelnünk, hogy a tünetek súlyossága nem feltétlenül függ össze az endometriózis súlyosságával: enyhe tünetek mellett is lehet súlyos a betegség, illetve kevésbé súlyos endometriózis is produkálhat nagyon kellemetlen tüneteket. Az endometriózis tünetei közt a következő problémákat tartjuk számon:

  • Fájdalmas menstruáció: a menstruáció előtti napokban jelentkezik és pár napig utána is fennáll, alhasi- és hátfájdalmat is okozhat; illetve fájhat a vizelés, széklelés.
  • Fájdalmas ovuláció: peteérés alatt is okozhat az endometriózis tüneteket - éles fájdalmat okozhat ilyenkor a közösülés, a széklelés vagy a vizelés.
  • Fokozott menstruációs vérzés: nagyobb mennyiségű menstruációs vér, gyakran a ciklus nem megfelelő időpontjaiban.
  • Meddőség: a hosszantartó gyermeknemzési próbálkozások hátterében is állhat az endometriózis. Ha a pár mindkét fele egészséges, érdemes szakorvos véleményét kikérni.
  • Egyéb tünetek: szabálytalan, görcsös menstruáció (a megszokottnál jóval kellemetlenebb), fájdalmas szexuális együttlét, fájdalmas bélmozgás, széklelés, vizelés, székrekedés, véres széklet, véres vizelet.

Az endometriózis okai

Az endometriózis kialakulásának okai eddig nem teljesen ismertek az orvostudomány számára, ám a következő tényezők növelhetik az endometriózis aktiválódását:

  • az immunrendszer nem megfelelő működése;
  • a szövetek nem megfelelő helyen történő átalakulása;
  • a méhnyálkahártya hematogén / limfogén terjedése a szervezetben;
  • olyan betegség, amely megakadályozza a menstruációs szövettörmelék megfelelő áramlását;
  • immunrendszeri megbetegedés;
  • alhasi trauma (baleset, sport, műtét);
  • helytelen táplálkozás;
  • mozgásszegény életmód;
  • stressz.

Az endometriózis létrejöttére a kutatók több elméletet dolgoztak ki, amelyekkel a betegség létrejöttét magyarázzák:

  • A menstruációs vér visszafelé áramlása: A menstruációs vér méhnyálkahártyát tartalmaz - ha a menstruációs vér rendellenes módon visszafelé áramlik, a petevezetéken keresztül kijuthat a hasüregbe, megtapadhat és növekedésnek indulhat.
  • A hasüreg sejtjei alakulnak endometrikus sejtekké: a hasüreg egyes sejtjei megőrzik endometrikus sejtté való átalakulási képességüket (olyan sejtek, amelyek még embrionális korban tették lehetővé a méh kialakulását).
  • A vér szállít endometrikus sejteket: a vérben utazó sejtek eljutnak a test különböző területeire, ahol kialakulhat az endometriózis.
  • Genetikai hajlam: habár az endometriózis többnyire a meddő nők betegsége, előfordul a termékeny nőknél is, ennek köszönhetően örökölhető.

Az endometriózis hogyan mutatható ki?

Az endometriózis diagnózisának felállítása a páciens panaszaival kezdődik, amelyet fizikális hüvelyes és ultrahangos vagy MRI vizsgálatok követnek. Az endometriózis gyanúja esetén laporoszkópiás alhasi vizsgálat következik, amelyet kétes esetben szövettani mintavétellel egészítenek ki. Az endometriozis diagnosztizációját a betegség 4 stádiumba való sorolása követi: az 1. endometriózis stádium esetén kis mértékű endometriózisos felrakódásokról beszélünk, míg a 4. esetén több szervet érintő, nagy kiterjedésű, nehezen kezelhető problémáról van szó.

Az endometriózis kezelése

Az endometriózis kezelése arra irányul, hogy a beteg panaszai megszűnjenek, célja a fájdalmas szexuális élet minőségi javítása és a gyermekvállalás esélyének növelése. A betegéget gyógyszerrel és sebészi úton is kezelik. 

Az endometriózis gyógyszeres kezelése

Az endometriózis gyógyszeres kezelésére többféle hatóanyagot használnak: mivel nincs "leghatékonyabb" köztük, a páciens választ az orvos tájékoztatása után. Endometriózis ellen a következő gyógyszerekkel kezelik a pácienseket:

  • hormonális fogamzásgátlók;
  • progeszteron agonisták és antagonisták;
  • gonadotropint felszabadító hormonok;
  • emellett a tüneteket fájdalomcsillapítókkal mérséklik (nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentők, menstruációs görcsoldó szerek).

Endometriózis műtét

Az endometriozis műtéti kezelését leggyakrabban laporoszkópiával végzik, akár már a laporoszkópikus feltárás során. A kóros területeket felderíti a laporoszkóp kamerája, majd eltávolítják az endometriózis csomójait és szétválasztják az összenőtt szerveket. A beleket érintő súlyos endometriózis kezelése után kb. 14%-ban alakulhatnak ki szövődmények.

Endometriózis diéta

Az endometriózis elleni küzdelem nem csak gyógyszeres és műtéti kezelésekről szól: teljes életmódváltást, mozgást és helyes táplálkozást igényel. Az endometriózis tünetei az ösztrogénszint redukálásával mérsékelhetőek, olyan ételeket kell választanunk melyek gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek.

Nem javallott a következő élelmiszerek fogyasztása endometriózis esetén:

  • vöröshúsok (pl. marha, disznó);
  • különböző tejtermékek;
  • glutén;
  • szója, szójafehérje (vigyázzunk bizonyos vegán ételekkel!);
  • cukor;
  • tartósítószerek.

Fogyasszuk endometriózis diéta alatt a következő ételeket:

  • zöldségek és gyümölcsök, kifejezetten a hüvelyesek (magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalom);
  • halak és más tengeri herkentyűk (fehér hús, omega-3 zsírsavtartalom);
  • minél több víz (a szervezet átmosása, az anyagcsere gyorsítása).

Endometriózis adókedvezmény, adóvisszatérítés

2019. január 1-jétől bővült a fogyatékosságnak minősülő betegségeket meghatározó kormányrendelet hatálya: adókedvezményt igénybe vehetünk endometriózis, nőgyógyászati rákbetegségek, mellrák, illetve prosztata- és hererák esetén is. Az endometriózis adókedvezmény igénybevétele szakorvosi véleményhez kötött, a betegség kezdetétől annak megszűnéséig tart. Az összeg mértéke a havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 %-nak megfelelő összeg.

Meddőség

A meddőség kezelése

Enyhe és közepes súlyosságú endometriózis esetén a laporoszkópikus műtét hatékony kezelésnek számít és megnöveli a teherbeesés esélyét. A petefészekben található endometriózis, ciszták kezelését leszívással, majd a tokok eltávolításával végzik. A gyógyszeres kezelés az endometriózis fennállása okozta meddőség esetén nem használ.

A gyermekvállalás alternatív útjai

Ha a műtétet követően sem sikerül a betegnek teherbe esnie, az orvosok a mesterséges megtermékenyítést ajánlják elsőként, amelynek több útját is ismerjük. Ebben az esetben a levett, egészséges, már megtermékenyített petesejtet ültetik be a méhbe, amely, ha a mesterséges megtermékenyítés hatékony volt, megtapad a méhfalon és kifejlődik az embrió.

Magyarországon a béranyaság még ritka és nem elfogadott eljárás mind jogi, mind etikai szempontból, habár számos külföldi országban, például Amerikában bevett szokásnak számít, ha egy rokon, barát (vagy akár egy idegen nő) segít a terméketlen párnak ingyen vagy anyagi juttatásokért cserébe. Itthon, ha az endometriózis elszenvedője sem a műtét, sem a mesterséges megtermékenyítés hatására nem esik teherbe, leginkább az örökbefogadás lehetőségét tudja választani.

Endometriózis: mikor forduljunk orvoshoz?

Így, hogy feltártuk, az endometriózis mi az pontosan és ismertettük a betegség kialakulásának okait, az általa okozott problémákat, tudjuk, milyen tünetegyüttesre kell odafigyelnünk. Mindemellett: nem csak az endometriózis okozhat meddőséget a nőknél - más betegségek is kiválthatják azt, így érdemes szervezetünket többféle szempontból is megvizsgáltatnunk, hogy kizárhassunk más nőgyógyászati megbetegedéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm