6 °C Budapest
Itt az iskolakezdési protokoll: így rendelkeztek a maszkviselésről, a kötelező lázmérésről

Itt az iskolakezdési protokoll: így rendelkeztek a maszkviselésről, a kötelező lázmérésről

2020. augusztus 25. 10:01

Nem nyúlnak a már korábban kidolgozott, iskolai koronavírus-protokolhoz a minisztériumban: az Emmi szerint ezt az NNK és az Operatív Törzs sem látta indokoltnak. Eszerint maszkot viselni nem kötelező az intézményekben, ahogyan a lázmérés sem áltálános, csak ajánlott lesz.

Nem változtattak az augusztus 17-én az iskolák intézményvezetőinek megküldött járványügyi intézkedési terven, mely a 2020/21-es tanévben lesz érvényben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte az atv.hu kérdésére, hogy a változtatást sem a minisztérium, sem a Nemzeti Népegészségügyi Központ sem látták indokoltnak.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

A tárca szerint a maszk viselése az osztálytermekben nem kötelező, de nem is tiltott, a lázmérés pedig nem előírás, eltekintve a kollégiumi beköltözőktől. Ellenben az Operatív Törzs döntése alapján az intézmények a tanévkezdéshez szükséges mennyiségben megkapják a fertőtlenítőszereket, a kiszállítás előkészítése folyamatban van, a héten mindenhova eljutnak majd a szerek. Megerősítették, az osztálytermekben nem lesz kötelező a tanulók között a 1,5 méteres távolság, viszont a protokoll 2.9-es pontja szerint a gyakorlati foglalkozásokon ezt biztosítani kell.

Emellett a közösségi terekben egyszerre csak annyi tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság a protokoll szerint. Szükség esetén a csoportok, osztályok számára elkülönített területeket lehet kijelölni a közösségi tereken belül. A csengetési renddel pedig szeretnék a különböző osztályok, évfolyamok esetében megakadályozni a keveredést, a fertőzés terjedését a közösségi terekben - azaz, ha eltérő időpontban lennének a tanórák közötti szünetek.

A szülőket tájékoztatni kell arról, hogy amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, a NNK aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 19. hétfő
Emma
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?