12 °C Budapest

Orbán Viktor: Készüljünk arra, hogy mivel nincs vakcina, a járvány visszatérhet

2020. június 19. 07:59

Az első csatát megnyertük, sikerült megmenteni több tízezer ember életét, ugyanakkor ha a járvány visszatér, nem fogunk habozni, hogy a szükséges jogi és gazdasági lépéseket megtegyük - szögezte le a Kossuth Rádió reggeli műsorának adott interjúban Orbán Viktor miniszterelnök.

Ha a járvány visszatér, nem fogunk habozni, hogy a szükséges jogi és gazdasági lépéseket megtegyük, hiszen emberek életét kell majd megmenteni - mondta a miniszterelnök. A riporter kérdésére, miszerint az ukrán, román és szlovén helyezetre való tekintettel nem korai -e megszüntetni a veszélyhelyezet, Orbán Viktor elmondta: beszélt a szlovén miniszterelnökkel, és kiderült: legalább három balkáni országban visszaállítják a belépési korlátozást, ami fontos figyelmeztetés.

Észnél kell lenni, ha szabad ilyen egyszerűen fogalmaznom.

"Az első csatát megnyertük, sikerült megmenteni több tízezer ember életét. Tekintsük ezt nagy teljesítménynek, hiszen mi lenne nagyobb tett, mint életeket menteni" - mondta a miniszterelnök. Szerinte a siker előfeltétele a fegyelmezettség és az összfogás volt. Ha jön második hullám, akkor ezt a kettőt kell elővenni. "Nem azt mondom, hogy már most féljünk, örüljünk inkább annak, ami sikerült" - mondta. Meglátásaszerint a magyar egészségügyi rendszer jobban teljesített, mint a nyugat-európaiak. Hozzátette:

Ünnepeljünk, de készüljünk arra, hogy mivel nincs vakcina, a járvány visszatérhet.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a járványügyi készültség azt jelenti, hogy a tisztifőorvos hatáskörei meg vannak erősítve, a szükséges védőeszközök rendelkezésre állnak, a raktárak tele vannak. "Ne felejtsük, hogy az egészségügy felkészületlensége miatt haltak meg külföldi országokban rendkívül sokan" - szögezte le a miniszterelnök.

Katonainak mondható logika alapján felkészült Magyarország egy tömeges fertőzésre. Pintér Sándor, Kásler Miklós és jómagam pontosan tudjuk, melyik dossziét kell kinyitni, ha visszatér a járvány

- fogalmazott. Szerinte ebből a felkészültségből még 10-20 évig megélhetünk.

"Nyugaton emberek halnak meg, mert nem tudják őket ellátni, a négy legnagyobb európai gazdaságból hármat meg kell menteni, több nyugat-európai gazdaság GDP-je több mint 10%-kal zuhanhat idén, adósságuk 120% fölé emelkedik. Szobrokat döntögetnek, bandaháborúk zajlanak civilizált nyugati országok utcáin" - emelte ki a legsúlyosabb európai károkat a miniszterelnök.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bizonyos országokban 10% feletti GDP-zuhanás várható idén, és 120-160%-os GDP-arányos államadósságok is kialakulnak. Ez most még nem feltétlenül nagy baj, később azonban külső segítségre szorulhatnak a magas államadóssággal rendelkező országok. A bajban lévő országok azt mondják, sürgősen egy közös hitelt kell felvennünk. A magyar ember logikája és életösztöne azonban más, azt akarjuk csak elkölteni, amit már megkerestünk. Olyan gyalázatos azonban a pénzügyi helyezet egyes országokban, hogy aligha tudjuk elkerülni, hogy Magyarország is hozzájáruljon egy ilyen nagy közös hitelfelvételhez

- fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor kitértarra is, hogy a múlt heti kormányülésen Palkovics László vezetésével felállítottak egy munkacsoportot, amely biztosítja azokat a programokat, amelyek a gazdaság növekedését szolgálják. Kiemelte például, hogy a villamos-energiaellátási rendszerünk lerobbant állapotban van, jogos követelmény a zöldítés, a vízgazdálkodásra is kevesebb pénz jut, mint amennyire szükség van. "Ezekre számos programot pillanatok alatt tudunk aktiválni" - zárta gondolatait a miniszterelnök.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm