A járvány után robbanhatnak be a várólisták: most 222 napot kell várni szürkehályog-műtétre

A járvány után robbanhatnak be a várólisták: most 222 napot kell várni szürkehályog-műtétre

2020. május 12. 09:30

Kevesebb beteg van most a várólistákon, de sok műtétre nőtt - azaz torzult - a nyilvántartásban jegyzett várakozási idő. A NEAK szerint jelenleg egy szürkehályog műtétre 222 napot kell várni. A járvány után újabb emelkedésére számítanak.

A járványhelyzettel összefüggésben csökkent az intézményi várólistán regisztrált esetek száma a február 1. és május 1. közötti időszakban. A lista hossza az összes regisztráltnál 3064, az előjegyzettekkel együtt pedig 4674 esettel csökkent - közölte a Világgazdaság megkeresésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Februárban több mint 31,5 ezer eset volt a várólistákon, májusban a számuk 26,8 ezerre csökkent.

Bár a sürgősségi területeken kisebb-nagyobb mértékben természetesen folytatódott az ellátás - például a traumatológiákon, ám a járóbeteg-ellátásban az elmúlt két hónapban csak a sürgős eseteket látták el, így ebben az időszakban a listákra a felvétel is megtorpant

- közölte a NEAK. Ugyanakkor várható, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően ismét emelkedni fog a tendencia.

A koronavírus-járvány miatt egyes beavatkozások esetében az előjegyzési listák hossza nagyon eltorzult: mialatt szürkehályog-műtétre az elmúlt hat hónapban átlagosan 76 napot kellett várni, ez most 222 napra nőtt.

Erre a műtétre mindig is a leghosszabb volt a várólista, februárban több mint 12,8 ezer beteg várt rá, májusban csak 10,6 ezer. Az alapkezelőnél ezzel kapcsolatban hangsúlyozták: az intézményi várólistarendszer olyan valós idejű alkalmazás, amely a jellegénél fogva egy ilyen rendkívüli helyzetben is biztosítja az ellátás területén bekövetkezett változások folyamatos követését, és lehetőséget ad az elmaradt ellátások számbavételére, az ellátás újratervezésére.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A várólistákon jelenleg a "halasztott" jelzés mutatja az ellátás elmaradását. Kiemelték, hogy a tervezett ellátási időpontok még nagy valószínűséggel nem a reális helyzetet mutatják, mivel a veszélyhelyzet még mindig fennáll, még éppen csak elkezdődött az újraindítás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?