11 °C Budapest
A Nyugat-Balkán is enyhít: de egyelőre csak fokozatosan

A Nyugat-Balkán is enyhít: de egyelőre csak fokozatosan

MTI
2020. április 24. 12:45

Fokozatosan enyhítenek a korlátozó intézkedéseken a nyugat-balkáni országokban, a hivatalos szervek azonban továbbra is mindenkit arra kérnek, tartsa be az elővigyázatossági intézkedéseket, ne kockáztassa a megfertőződést.

Szerbiában csütörtökről péntekre 7114-ről 7276-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A legfrissebb adatok szerint eddig 139-en haltak bele a Covid-19 betegségbe, 1063-an pedig már felgyógyultak belőle. Az illetékesek közölték, hogy ezen a hétvégén, valamint a május elsejei ünnepek idején is teljes kijárási tilalom lesz érvényben, május 4-től viszont várhatóan megszüntetik a hétvégi egész napos kijárási tilalmat, és csak az éjszakai tiltás marad érvényben. A még hatályos döntés szerint hétköznapokon 18 és 5 óra között, hétvégén pedig péntek 18 és hétfő 5 óra között tilos az utcára lépni az embereknek Szerbiában.

Koszovóban egy nap alatt 630-ról 669-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A kormány bejelentette, hogy a héthetes kényszerszünet után május elején fokozatosan megnyithatnak az üzletek, az elővigyázatossági intézkedéseket azonban be kell tartani.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1259-ről 1300-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A kormány kötelezővé tette a maszkok és a kesztyűk használatát a köztereken és a zárt helyiségekben. Mint mondták, májusig csak figyelmeztetik az embereket, utána viszont már pénzbüntetésre számíthatnak azok, akik nem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket. Többen is szóvá tették, hogy az egészségügyi miniszter munkája is kockázatokkal járhat, a tárcavezetőn mégsem végeztek koronavírus-tesztet. Az illetékes minisztérium közölte, csütörtökön letesztelték Venko Filipcse minisztert, az eredmény negatív lett a SARS-CoV-2 vírusfertőzésre.

Montenegróban péntekre 315-ről 316-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Dusko Markovic miniszterelnök bejelentette, hogy május 4-től jelentősen enyhítenek a bevezetett korlátozó intézkedéseken, újra nyithatnak a kis- és közepes vállalkozások, május második felétől pedig már a vendéglátóhelyek is. A nyitott köztereken már péntektől engedélyezett a sportolás, ám tiszteletben kell tartani az ajánlott kétméteres távolságot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 1368-ról 1413-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az Európai Unió 330 millió eurós támogatást hagyott jóvá az ország számára az új típusú koronavírus-járvány elleni harc kezelésére. Kormányzati közlések szerint az összeget főként az egészségügyi rendszer fejlesztésére fordítják majd, de a tervek szerint a gazdaság újraindításában is segíthet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?