15 °C Budapest
Itt már megtiltották az orvosok és nővérek nyugdíjazását és elbocsátását

Itt már megtiltották az orvosok és nővérek nyugdíjazását és elbocsátását

MTI
2020. április 14. 12:30

Koszovóban szigorítottak a kijárási tilalmon, a boszniai egészségügyi dolgozók betegszabadságra mentek, Észak-Macedóniában pedig megtiltották az orvosok és nővérek nyugdíjazását és elbocsátását - a nyugat-balkáni államok vezetői igyekeznek visszaszorítani az új típusú koronavírusjárvány terjedését, az emberek viszont kiskapukat keresnek.

Szerbiában az utóbbi 24 órában 3630-ról 4054-re emelkedett a regisztrált SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek, és 80-ról 85-re a Covid-19 betegség halálos áldozatainak a száma.

A szerb ortodox egyház azt kérte az államvezetéstől, hogy enyhítsen a hétvégi kijárási tilalmon a pravoszláv húsvét idejére, erről a napokban dönt az új típusú koronavírus kezelésével megbízott válságstáb. A múlt hét végén, a nyugati kereszténység húsvéti ünnepén, péntek 17 órától hétfő 5 óráig teljes kijárási tilalom volt érvényben Szerbiában.

Koszovóban egy nap alatt 362-ről 377-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Szerdától a kis balkáni országban szigorítják a kijárási korlátozást, mindenki csak másfél órára hagyhatja el otthonát naponta. A szabad mozgás idejét a személyi igazolvány utolsó előtti számjegye alapján határozták meg, például akinek nullára és egyesre végződik az igazolványszáma, az reggel 7 és 8.30, akinek kettesre, az 9 és 10.30 között intézheti legfontosabb ügyeit, így a beosztás 22.30-ig teszi lehetővé a szabad mozgást.

Bosznia-Hercegovinában több száz orvos és egészségügyi nővér, a teljes állomány mintegy kétharmada vett ki betegszabadságot a napokban, éppen akkor, amikor a járvány tetőzésére lehet számítani. A boszniai lapok szerint az egészségügyi dolgozók így akarják elkerülni, hogy ők is megfertőződjenek, a kórházakban ugyanis nagyon rossz állapotok uralkodnak, kevés a védőfelszerelés, a maszk, a kesztyű és a fertőtlenítőszer. A rendelkezésre álló adatok szerint legalább 700 egészségügyi dolgozó van jelenleg szabadságon. Bosznia-Hercegovinában hétfőről keddre 1014-ről 1037-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 828-ról 854-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A kormány döntése értelmében a külföldről hazahozott állampolgárok 21 napos karanténba kerülnek. Szkopje arról is döntött, hogy az egészségügyi dolgozók egyelőre nem vonulhatnak nyugdíjba, nem mondhatnak fel és nem bocsáthatók el.

Montenegróban 272-ről 274-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az Adria-parti államban eddig négyen haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45