17 °C Budapest
Lemondanád az utazásod a koronavírus miatt? Erre a 6 dologra mindenképpen figyelj

Lemondanád az utazásod a koronavírus miatt? Erre a 6 dologra mindenképpen figyelj

2020. március 12. 21:30

A koronavírus-járvány következtében életbelépő utazási korlátozások miatt, egyre több utas bukja a befizetett összegeket részben vagy egészben. Itt van a 6 legfontosabb tudnivaló, ha elállnánk az utazásunktól.

A héten a koronavírust a WHO világjárvánnyá minősítette, ezzel az előre eltervezett utazásokat is egyre többen mondják vissza, éppúgy a szomszédos országokba, mint a távoli vidékekre. Az így növekvő visszamondások anyagi vonzatával kapcsolatban egyre több panasz érkezik az ügyfelektől - derül ki a FEOSZ közleményéből.

A 6 legsűrűbb problémakör

1. Ha az utazásunkat egy utazási irodán keresztül kötöttük meg, és felmondjuk a szerződésünket, akkor az iroda bánatpénz megfizetését követelheti tőlünk a szerződési feltételek alapján. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogyha a szerződésünkben meghatározott határidőn belül gondoljuk meg magunkat és állnánk el a kiruccanásunktól, akár a teljes utazás árának felét is elkérhetik bánatpénzt címen.

2. Abban az esetben, ha az utas közvetlenül maga rendeli meg a szállást a szállodától vagy az interneten keresztül egy szállásközvetítőtől: a visszaigazolásban egyértelműen le lesz írva, hogy a szállás kötbérmentesen meddig mondható le vagy a szállás lemondása lehetséges ugyan, de az egész összeget elveszíti a fogyasztó.

3. A fenti két esetben is igaz, és sokszor kell hangsúlyozni, hogy jól át kell gondolni milyen szerződési feltételeket ír alá a fogyasztó, és hogyan tudja legjobban magát védeni. A kialakult világjárvány miatt egyetlen esetben jogosult a fogyasztó a befizetett díj azonnali visszatérítésére az utazásszervezőtől, ha a szerződés megkötését követően a külpolitikáért felelős minisztérium által vezetett honlapra felkerül az "utazásra nem javasolt" célországok közé az adott utazás során meglátogatni kívánt ország. Fontos kiemelni azonban, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a külföldi szállodák ragaszkodnak a szerződésben meghatározottakhoz, függetlenül a járvány intenzitásától.

4. Nem szabad elfelejteni viszont, hogy ha a fogyasztó saját maga intézte foglalásait, akkor egy járattörlés teljesen önálló életet él a szállástól. Erre fel kell készülnie a fogyasztónak!

5. Fontos folyamatosan követni a híreket, ha a közeljövőben utazna valaki külföldre. Ugyanis a célország bármikor lezárhatja határait, a biztosítások pedig ilyen esetekben nem védik az ügyfelet.

6. A storno biztosításokkal kapcsolatban érdemes tudni, hogy ha külföldön állapítják meg, hogy megfertőződtünk akkor fizet a biztosító, ha az ország közegészségügyi rendelkezése miatt kerül a fogyasztó karanténba, akkor a biztosító nem fog térítést fizetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ingyen visszaváltja a jegyeket a MÁV

A nemzetközi menetjegyek jelenleg az előírásoknak megfelelően, korlátozás nélkül megválthatók, azokra a vonatokra, amelyek közlekedésében nincs ismert korlátozás. Azonban a járványügyi helyzet és az életbe léptetett kormányzati intézkedések miatt a MÁV-START az általa kiállított, április 11-ig érvényes nemzetközi menetjegyek és helybiztosítások árát kezelési költség nélkül visszatéríti, amennyiben az utas lemond az utazásról - közölte a vasúttársaság.

Jegypénztárban vásárolt nemzetközi jegyek esetében a nemzetközi pénztáraknál és az ügyfélszolgálatokon személyesen nyújthatják be az utasok a visszatérítési kérelmüket. Ezt elektronikus úton is jelezhetik az eszrevetel@mav-start.hu címen, ebben az esetben az eredeti menetjegyet postai úton el kell juttatni az ügyfélszolgálatra, a 1426. Budapest, Pf.: 56. címre.

Abban az esetben, amennyiben a pénztárban bankkártyával vagy készpénzzel vásárolt nemzetközi menetjegy értéke nem haladja meg az 50 ezer forintot, azonnali visszatérítését kérheti az utas személyesen a nemzetközi pénztárakban vagy a személyes ügyfélszolgálatokon. (Bankkártyás vásárlás esetén a menetjegy értékét a pénztárban visszautalják bankszámlára.) Az 50 ezer forintnál nagyobb értékű személyesen, készpénzért vagy bankkártyával, vásárolt menetjegyek visszatérítése - a vasúttársaság honlapjáról is letölthető - visszatérítési igénybejelentő nyomtatvány kitöltésével lehetséges, ebben az esetben a menetjegy értékét a megadott számlaszámra utalja vissza a vasúttársaság. Online jegyváltás esetén az eszrevetel@mav-start.hu címen nyújthatják be igényüket.

A vasúttársaság felhívja az utazók figyelmét, hogy külföldön további vasúti korlátozások várhatók, emiatt bizonyos úticélokra a nemzetközi menetjegyek értékesítését átmenetileg felfüggeszthetik. A MÁV-START arra kéri az utasait, hogy az utazások tervezése és a jegyek megvásárlása előtt tájékozódjanak az aktuális nemzetközi közlekedési helyzetről a MÁV weboldalán (www.mavcsoport.hu), illetve a MÁVINFORM facebook oldalán.

További hírek a koronavírusról itt!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?