3 °C Budapest
Élesedett a koronavírus-vészterv: lép az MNB és az egyetemek is

Élesedett a koronavírus-vészterv: lép az MNB és az egyetemek is

2020. március 10. 09:00

Korlátozásokat vezetett be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a koronavírus miatt, az MNB pedig fertőtleníti a készpénzeket. Közben bezuhant az amerikai tőzsde, és a WHO is kongatja a vészharangot.

21 pontban fogalmazta meg a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket és ajánlásokat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, Kuminetz Géza az intézmény oldalára feltöltött és a hallgatóknak, oktatóknak elküldött levelében. A legfontosabb intézkedések egyike, hogy a rektor elrendelte:

a mai naptól az egyetemi hallgatók, oktatók és munkatársak - 2020. április 15-ig - nem utazhatnak külföldre. Ezzel a szabályozással összhangban, kérem az oktatókat, hogy külföldi konferencia-részvételüket lemondani szíveskedjenek.

Az egyetem továbbá kötelezi azokat a hallgatókat, oktatókat, munkatársakat, akik jelenleg külföldön tartózkodnak, hogy hazatérésük után 14 napig maradjanak távol az egyetem épületeitől, rendezvényeitől (otthonmaradásuk igazolt távollétnek számít). A rektor elrendelte az egyetemen rendezendő külföldi részvételű nemzetközi konferenciák lemondását is április 25-ig. A hazai szervezésű konferenciákat harminc résztvevőig megtartják, az ennél nagyobb létszámú konferenciákat szintén lemondják. A külföldről érkező oktatókat pedig arra kérik, hogy mondják le magyarországi utazásukat.

Kiengedték a fertőzésgyanús holland férfit

Hétfő este kiengedték a Szent László kórházból a saját magán a koronavírus jeleit felfedező, ezért pénteken bevonuló Magyarországon élő holland férfit - közölte a Facebbokon Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester. A férfi csütörtökön azért kereste fel a kerületi szakrendelőt, mert rosszul érezte magát és lázas volt, ennek kapcsán felötlött benne, hogy körülbelül két hete Hollandiában kapcsolatba került egy új koronavírussal fertőzött beteggel. Ezután kihívták a mentőt, mely azonban egy óra elteltével sem érkezett meg, a férfi így - kissé kaotikus körülmények között-  maga ment el a koronavírus-gyanús esetekkel foglalkozó Szent László Kórházba.

Forintmillárdokat helyez karanténba az MNB

A Magyar Nemzeti Bank logisztikai központjában - a koronavírus terjedésének megelőzését szolgáló intézkedéseként is - a készpénzforgalomból naponta milliárdos nagyságrendben, zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig "pihenteti", közölte a Ripost megkeresésére az intézmény. Mint írják, ezt követően a megfelelőnek ítélt és kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák, s azokat egy 160-170 Celsius fok hőmérsékletű alagúton küldik át.

Az alkalmazott intézkedésnek és a korszerű technológiának köszönhetően a jegybankba befizetett bankjegyek újra kifizetése esetén minimális a kockázata annak, hogy esetlegesen fertőzött bankjegyek kerüljenek a forgalomba

- olvasható az MNB tájékoztatásában. A pénzt egyébként Kínában és Dél-Koreában is speciális módszerrel fertőtlenítik a koronavírus miatt.

Megsínylik a magyar vendéglátósok

Gyakorlatilag a megmaradásunk forog veszélyben - mondta a G7-nek a budai Várnegyedben működő Alabárdos Étterem tulajdonosa, Andrusch Péter. Az ázsiai turisták kiesése miatt már januárban 20 százalékkal csökkent a forgalmuk az előző évhez képest. Február már 40 százalékos volt a visszaesés, márciusban pedig 60 százalékos mínusszal számol a patináz étterem tulajdonosa.

Andrusch szerint a koronavírus miatti utazáslemondások miatt brutálisan beszakadt a forgalom: az utazók elmaradása a vendéglátóhelyeket is érzékenyen érinti, leginkább - a szálláshelyekhez hasonlóan - azokat az éttermeket, ahol főleg üzleti utazók fordulnak meg. Ilyen az Alabárdos is, ahol a turistákat megelőzve a legtöbb vendég a céges szegmensből érkezik.

"Az összes céges rendezvényt áttették március-április utánra. Április csúcshónap lett volna, de most teljesen döglött" - mondta Andrusch. A visszaesés miatt első lépésben az összes próbaidős és alkalmankénti kisegítő munkatárs megbízását szüntették meg.

A következő fokozat a csökkentett nyitva tartás lehet, meg még kevesebb ember

- mondta a tulajdonos. Nem csak az Alabárdosnál kritikus a helyzet, a G7 szerint szinte az összes belvárosi vendéglátós nehézségekkel küzd a külföldi vendégek elmaradása és a foglalások folyamatos lemondása miatt.

Feketenap Amerikában

Hétfő viharos nap volt az amerikai tőzsdén, az olajár hirtelen esése közepette rengeteg volt az eladás is a koronavírus-járvány okozta félelem miatt, ezért a 2008-as gazdasági világválság óta nem látott indexcsökkenéssel zárták a napot, írja a CNN tudósítása alapján az Index.

Már reggel jelentős indexcsökkenéssel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon, New Yorkban a DJIA-30 index 4,96 százalék, a Nasdaq Composite index 7,11 százalék csökkenéssel nyitotta a napot. A Dow Jones és a S&P 500 is nagyot esett, ezért a kereskedést 15 percre fel is függesztették.

Az olajár az öbölháború 1991-es kitörése óta nem esett akkorát, miután Szaúd-Arábia "árháborút" indított Oroszországgal, és bejelentette, hogy áprilistól csökkenti a nyersanyag világpiaci árát. Mindezek miatt a harminc vezető iparvállalat Dow Jones indexe 7,79 százalékkal, 23 851,02 pontra zuhant, amivel a február 27-i negatív rekordot is alulmúlta.

Ez 2008 októbere, vagyis a legutóbbi gazdasági világválság óta a legrosszabb nap volt.

Az S&P 500-as mutató 7,6 százalékkal esett, és 2746,56 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 7,3 százalékot vesztett értékéből, és 7950,68 ponton zárt, ami 2008 decembere óta szintén a legrosszabb mutató.

Kongatja a vészharangot a WHO

Nagyon is valóságossá vált annak a veszélye, hogy az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) pandémiává, azaz több kontinensre kiterjedő világjárvánnyá növi ki magát - jelentette ki Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján Genfben.

Most, hogy a vírus ennyi országban megjelent, a világjárvány veszélye nagyon is valóságossá vált. Ugyanakkor ez lenne az első pandémia, amelyet ellenőrzés alatt lehetne tartani. A lényeg ugyanis, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva a vírusnak

- hangoztatta. Hangsúlyozta azt is, hogy a fertőzéses esetek aránytalanul oszlanak meg világszerte, minthogy a betegek többsége országok egy kis csoportjára összpontosul. A csaknem 110 ezer fertőzött 93 százaléka négy országban él, tette hozzá. Mint mondta, országos szinten a járványt még mindig kordában lehet tartani a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó lépésekkel. Az olaszországi helyzettel kapcsolatban megjegyezte, bátorító, hogy az ottani vezetés határozott intézkedéseket rendelt el. Hozzáfűzte: a WHO reméli, hogy ezek hatékonynak bizonyulnak.

Akár pandémiáról van szó, akár nem, az a játékszabály, hogy sosem szabad feladni

- emelte ki a főigazgató. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Kínából jelentett mintegy 80 ezer fertőzött több mint 70 százaléka meggyógyult, és őket haza is engedték a kórházakból.

Bezárnak a román iskolák

Szerdától március 22-ig felfüggesztik a tanítást valamennyi romániai óvodában és iskolában, hogy megelőzzék a koronavírus terjedését - jelentette be hétfőn délután a bukaresti operatív törzs ülése után Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök. Ludovic Orban elmondta: a kényszerszünetet meghosszabbíthatják annak függvényében, hogy az elkövetkező napokban hogyan alakul a vírus romániai terjedése. A kormányfő szerint többek között azért kell bevezetni ezt az intézkedést, mert tudomásuk van arról, hogy az olaszországi Lombardia tartomány határainak a lezárása előtt sok ott élő román összecsomagolt, és elindult haza. Hozzátette, azért szerdától vezetik be a kényszerszünetet, hogy a szülők tudják megszervezni a gyermekek otthoni őrizetét

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38