7 °C Budapest

Friss: az első horvát koronavírusos testvére is megfertőződött

MTI
2020. február 26. 11:03

Megfertőződött koronavírussal annak a fiatal horvát férfinak a testvére is, akinek szervezetében elsőként azonosították a vírust az országban, és aki hétfő óta karanténban van egy zágrábi kórház fertőző osztályán - közölte szerdán a helyi média.

Az első beteg, akiről kedden adott hírt a kormány, egy 26 éves fiatal férfi, aki egy hete Milánóban járt. Az útra barátnője is elkísérte, az ő tesztjei azonban negatívnak bizonyultak. A férfi testvérének a lelete ugyanakkor pozitív, ezért ő is karanténban van. A 26 éves férfi nem érezte ugyan jól magát, pénteken mégis bement dolgozni, később pedig maga jelentkezett a kórházban.

A beteg egy nagy nemzetközi vállalatnál dolgozik, amelynek több mint ezer alkalmazottja van. A cég úgy döntött, az alkalmazottak határozatlan ideig otthonról dolgozhatnak. Negyven emberrel szemben, akik közvetlenül is érintkeztek a fertőzött férfival, vagy egy légtérben tartózkodtak vele, otthoni karantént rendeltek el, és folyamatos megfigyelés alatt tartják őket. Azokat a helyiségeket, ahol járt a férfi a vállalatban, a nap folyamán fertőtleníti a járványügyi szolgálat.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter, aki tegnap Rómában járt, hogy az Olaszországgal szomszédos országok tárcavezetőivel egyeztessen, azt mondta: szó sem lehet arról, hogy lezárják a határokat. Szavai szerint egyelőre marad a hétfőn bevezetett fokozott készenléti állapot, ami annyit takar, hogy a határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi fertőzött tartományokból térnek haza. Azokat, akiknél valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat. Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve. A hatóságok vizsgálják továbbá annak lehetőségét is, hogy a zágrábi kórház fertőző osztályán kívül - az ország más területein - hol tudnának karanténokat létrehozni.

Drazen Bosnjakovic horvát belügyminiszter kedden a közszolgálati televízió híradójában arról beszélt, hogy naponta kétszer is ülésezik majd a nemzeti válságstáb, a szerdai ülésen pedig a megyei polgári védelmi szervezetek vezetői is részt vesznek. Hangsúlyozta, hogy a fejlemények tükrében döntenek majd szigorúbb intézkedések bevezetéséről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem