12 °C Budapest
Itt jön világra a legtöbb koraszülött Magyarországon: mit rontanak el?

Itt jön világra a legtöbb koraszülött Magyarországon: mit rontanak el?

2019. december 19. 08:13

Az országos arányokkal párhuzamosan, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is körülbelül 9-10 százalékra tehető a koraszülések aránya. A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház koraszülött intenzív részlegén évente körülbelül 100-120 baba a 28. terhességi hét előtt vagy 1500 gramm alatti testsúllyal jön világra. A koraszülött csecsemők nem felejtik el, hol töltötték első napjaikat, mondta el többek között Dr. Marián Erzsébet, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának Újszülött és Koraszülött Intenzív Részlegének vezető főorvosa.


Ha a születések számát vizsgáljuk, országos szinten a második legtöbb újszülött Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében születik, az elmúlt években 3500-3600 volt ez a szám. A koraszülés aránya 9-10 százelék körül mozog. Bár az utóbbi 15-20 évben nem változott ez az arány, a csecsemőhalandóság, vagyis az 1000 élve születésre jutó egy éves kor alatti halálozások éves számának mértéke 19 ezrelékről 4,5 ezrelékre csökkent a megyében.

Koraszülöttnek számít az az újszülött, aki a 37. terhességi hét előtt jön világra.

Ez az arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében durván tíz százalékra tehető, a koraszülött intenzív részlegen egy évben 450-re tehető azon - nem csak koraszülöttek, hanem - újszülötteknek is a száma, akiket kezelünk. Ezek között körülbelül 100-120 az olyan baba, aki a 28. terhességi hét előtt, illetve 1500 gramm testtömeg alatti súllyal jön világra.

A nyíregyházi egy hármas szintű koraszülött intenzív részleg, itt a feltételek adottak arra, hogy valamennyi, aktuálisan jelentkező problémát kezelni tudjunk, nagyon ritkán kerül sor arra, hogy szívműtét vagy egyéb ritka beavatkozások miatt más intézményt igénybe veszünk, zömében minden betegségre vonatkozóan az ellátás biztosítva van

- közölte Dr. Marián Erzsébet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?