18 °C Budapest

Szolgálati házat építenek az orvosoknak a bajba jutott kistelepüléseken

MTI
2019. május 9. 21:30

Szolgálati házakat építenének a Magyar falu program keretében azokon a kistelepüléseken, ahol hosszabb ideje nincs háziorvos - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön Bükfürdőn, a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) ülésén.

Gyopáros Alpár emlékeztetett arra, hogy a praxisvásárlást is állami eszközökkel segítik. Magyarországon jelenleg a kistelepüléseken 250 olyan betöltetlen praxis van, ahol több mint fél éve hiányzik a háziorvos, ezért csak helyettesítésekkel tudják biztosítani az ellátást; a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy több száz olyan praxis van, ahol a háziorvos már nyugdíjas korú vagy hamarosan eléri a korhatárt.

Nem titkolt cél, hogy az eddigi ösztönzők mellett, a praxisvásárlás segítésén és a praxispénz emelésén túl magas minőségű szolgálati házak építésével fiatal orvosok letelepítését kívánják elérni

- fogalmazott a kormánybiztos. Szeptembertől szolgálati lakások felújítására is lehet pályázni a részben orvosi rendelők felújítására, korszerűsítésére, eszközbeszerzéseire is szolgáló, idén 11 milliárd forintból gazdálkodó keretre.

A kormánybiztos a kistelepülési polgármesterekből, jegyzőkből és önkormányzati képviselőkből álló hallgatóság előtt elmondta: a Magyar falu program, amelyre idén összességében 150 milliárd forint áll rendelkezésre, nem egy évre szól, céljaihoz folyamatosan hozzárendelik a szükséges pénzt. 

Kizárólag hazai forrásból finanszírozzák a programot. A kistelepülések lakosságmegtartó képességének növelését célzó program három pilléren áll: a fiatal családok gyermekvállalását és lakhatását segíti a falusi csok; 50 milliárd forintból többéves útfejlesztési program indul alsórendű összekötő utak felújítására; 75 milliárd forintos idei kerettel a helyi életminőséget szolgáló program indul, amelynek 18 célterületére önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek pályázhatnak - ismertette Gyopáros Alpár.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem