19 °C Budapest

Nem kell búcsút inteni a cafeteriának: így támogathatják a cégek a dolgozókat

2018. november 18. 12:00

Amíg az elfogadott őszi adócsomag értelmében a legtöbb cafeteriaelem bérként adózik jövőre, addig a munkáltatók a dolgozók pihenését és az egészségcélú költéseket kedvezményesen támogathatják a SZÉP kártyán és az egészségpénztáron keresztül. Az önkéntes pénztári célzott szolgáltatások céges támogatása továbbra is 40,71 százalékkal adózik, a legújabb kedvezmény pedig, hogy a dolgozóknak 20 százalékos szja-visszatérítés jár a megszokott munkáltatói hozzájárulás után.

Januártól immár bérként adózik a legtöbb cafeteiraelem is, a munkavállalók így jelentős csökkenésre számíthatnak, a munkáltatóknak pedig át kell gondolniuk a béren kívüli juttatásokat. Az ideihez hasonlóan, jövőre is kedvezményesen, 40,71 százalékkal adózik az önkéntes pénztári célzott szolgáltatásra fizetett céges támogatás, amelyet a nyugdíj-, az egészség-, és az önsegélyező pénztárak is nyújthatnak. Ennek köszönhetően a munkáltatók jövőre is 40,71 százalékos közteherrel támogathatják a munkavállalóik egészségmegőrzését, a prevenciós szűrővizsgálatokon való részvételt, a magánegészségügyi szolgáltatások igénybe vételét, vagy akár a gyógyszervásárlást- írja közleményében a Patikapénztár.

Jelentős fordulat a nyári adócsomaghoz képest, hogy a most kedden elfogadott módosítással a munkavállalók jogosultak lesznek a megszokott munkáltatói hozzájárulás után 20 százalékos szja-visszatérítésre, csak úgy, mint a saját befizetéseik után. Ezzel csökken az a nettó forintveszteség, amely abból fakad, hogy az egészségpénztárakba fizetett munkáltatói tagdíj-kiegészítés bérként adózik 2019-ben.

Célzott szolgáltatással a cégek összességében is mérsékelhetik egészségpénztári juttatással azt a jövedelemkiesést, amelyet a cafeteriaváltozás okoz a dolgozóiknak. A kiemelt szerepbe került pénztári szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a munkáltatók a már megszokott és elvárt egészségcélú béren kívüli juttatást változatlan adóteher mellett, a bérnél 41,24 százalékkal kedvezőbb költséggel nyújtsák jövőre is. A lehetőség azoknak a munkáltatóknak is megfontolásra érdemes, amelyeknél eddig a cafeteriaétlapon nem szerepelt az egészségpénztári tagdíjkiegészítés.

A juttatás a társadalom öngondoskodási hajlandóságát is fokozza: célzott szolgáltatásban az a munkavállaló részesülhet, amely tagja az adott pénztárnak és teljesíti a tagság feltételeit. A támogatást a dolgozó az előre meghatározott, az egészségpénztár alapszabályában szereplő szolgáltatásokra költheti. A munkáltató és a munkavállaló az egészségpénztári szolgáltatások közül, mint egy étlapról válogatja össze a támogatott célokat.

A kassza tagjai éppúgy az egészségpénztári kártyájukkal költhetik a munkáltatói juttatást az új célzott szolgáltatásokra, mint jelenleg a céges feltöltéseket. A fizetéseknél nem lesz fennakadás, az elfogadóhelyeken a POS terminál és az intelligens patikakártya automatikusan kommunikálnak, így a megfelelő egyenleg lesz terhelve. A pénztártagok a kassza online ügyfélrendszerében bármikor ellenőrizhetik a munkáltatótól kapott támogatásból rendelkezésükre álló összeget és a magánbefizetéseiket is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyre kevesebben hagyják az államnál a 20 százalékot 2018 első hat hónapjában a szektor átlagát meghaladó mértékben, 22,33 százalékkal több egyéni befizetés érkezett a Patika-csoportba, mint tavaly, hasonló időszakban. Az idei első félév végén már megközelítette az 50 százalékot az egyéni befizetések aránya, ami - figyelembe véve a minden év novemberében hirdetett pénztári befizetési akció tapasztalatait - az év végére átlépheti az összes beérkezett tagdíj 60 százalékát.

A Patika-csoport szolgáltatási kiadásai is átrendeződnek: továbbra is a gyógyszerköltés áll az élen, de dinamikusan bővülnek az orvosi ellátásra fordított forintok. Utóbbi a második legkeresettebb egészségpénztári szolgáltatás volt 2018 első félévében

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem