4 °C Budapest
Nem kell búcsút inteni a cafeteriának: így támogathatják a cégek a dolgozókat

Nem kell búcsút inteni a cafeteriának: így támogathatják a cégek a dolgozókat

2018. november 18. 12:00

Amíg az elfogadott őszi adócsomag értelmében a legtöbb cafeteriaelem bérként adózik jövőre, addig a munkáltatók a dolgozók pihenését és az egészségcélú költéseket kedvezményesen támogathatják a SZÉP kártyán és az egészségpénztáron keresztül. Az önkéntes pénztári célzott szolgáltatások céges támogatása továbbra is 40,71 százalékkal adózik, a legújabb kedvezmény pedig, hogy a dolgozóknak 20 százalékos szja-visszatérítés jár a megszokott munkáltatói hozzájárulás után.

Januártól immár bérként adózik a legtöbb cafeteiraelem is, a munkavállalók így jelentős csökkenésre számíthatnak, a munkáltatóknak pedig át kell gondolniuk a béren kívüli juttatásokat. Az ideihez hasonlóan, jövőre is kedvezményesen, 40,71 százalékkal adózik az önkéntes pénztári célzott szolgáltatásra fizetett céges támogatás, amelyet a nyugdíj-, az egészség-, és az önsegélyező pénztárak is nyújthatnak. Ennek köszönhetően a munkáltatók jövőre is 40,71 százalékos közteherrel támogathatják a munkavállalóik egészségmegőrzését, a prevenciós szűrővizsgálatokon való részvételt, a magánegészségügyi szolgáltatások igénybe vételét, vagy akár a gyógyszervásárlást- írja közleményében a Patikapénztár.

Jelentős fordulat a nyári adócsomaghoz képest, hogy a most kedden elfogadott módosítással a munkavállalók jogosultak lesznek a megszokott munkáltatói hozzájárulás után 20 százalékos szja-visszatérítésre, csak úgy, mint a saját befizetéseik után. Ezzel csökken az a nettó forintveszteség, amely abból fakad, hogy az egészségpénztárakba fizetett munkáltatói tagdíj-kiegészítés bérként adózik 2019-ben.

Célzott szolgáltatással a cégek összességében is mérsékelhetik egészségpénztári juttatással azt a jövedelemkiesést, amelyet a cafeteriaváltozás okoz a dolgozóiknak. A kiemelt szerepbe került pénztári szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a munkáltatók a már megszokott és elvárt egészségcélú béren kívüli juttatást változatlan adóteher mellett, a bérnél 41,24 százalékkal kedvezőbb költséggel nyújtsák jövőre is. A lehetőség azoknak a munkáltatóknak is megfontolásra érdemes, amelyeknél eddig a cafeteriaétlapon nem szerepelt az egészségpénztári tagdíjkiegészítés.

A juttatás a társadalom öngondoskodási hajlandóságát is fokozza: célzott szolgáltatásban az a munkavállaló részesülhet, amely tagja az adott pénztárnak és teljesíti a tagság feltételeit. A támogatást a dolgozó az előre meghatározott, az egészségpénztár alapszabályában szereplő szolgáltatásokra költheti. A munkáltató és a munkavállaló az egészségpénztári szolgáltatások közül, mint egy étlapról válogatja össze a támogatott célokat.

A kassza tagjai éppúgy az egészségpénztári kártyájukkal költhetik a munkáltatói juttatást az új célzott szolgáltatásokra, mint jelenleg a céges feltöltéseket. A fizetéseknél nem lesz fennakadás, az elfogadóhelyeken a POS terminál és az intelligens patikakártya automatikusan kommunikálnak, így a megfelelő egyenleg lesz terhelve. A pénztártagok a kassza online ügyfélrendszerében bármikor ellenőrizhetik a munkáltatótól kapott támogatásból rendelkezésükre álló összeget és a magánbefizetéseiket is.

Egyre kevesebben hagyják az államnál a 20 százalékot 2018 első hat hónapjában a szektor átlagát meghaladó mértékben, 22,33 százalékkal több egyéni befizetés érkezett a Patika-csoportba, mint tavaly, hasonló időszakban. Az idei első félév végén már megközelítette az 50 százalékot az egyéni befizetések aránya, ami - figyelembe véve a minden év novemberében hirdetett pénztári befizetési akció tapasztalatait - az év végére átlépheti az összes beérkezett tagdíj 60 százalékát.

A Patika-csoport szolgáltatási kiadásai is átrendeződnek: továbbra is a gyógyszerköltés áll az élen, de dinamikusan bővülnek az orvosi ellátásra fordított forintok. Utóbbi a második legkeresettebb egészségpénztári szolgáltatás volt 2018 első félévében

NEKED AJÁNLJUK
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?