18 °C Budapest
Súlyos kór tizedeli a magyarokat: rengetegen halnak bele évente

Súlyos kór tizedeli a magyarokat: rengetegen halnak bele évente

2018. október 1. 17:30

Magyarországon egyértelműen vezető haláloknak számít a szívinfarktus, olyannyira, hogy a legfrissebb elemzés szerint az összes haláleset 25 százalékát ez a betegség okozta hazánkban 2015-ben. Ezzel a számmal éppen csak 2 százalékkal maradunk le az EU dobogóról, ahol északi szomszédunk Szlovákia áll, 27 százalékkal. Az európai adatokból az is kiderült, hogy régiónkban jócskán felülreprezentált a halálos kimenetelű szívinfarktus aránya.

Az Európai Unióban az összes haláleset 12 százalékáért volt felelős szívinfarktus 2015-ben - derült ki az Eurostat friss összeállításából. A tagállamok közül Franciaországban, Hollandiában és Portugáliában volt a legalacsonyabb a szívinfarktus okozta elhalálozás, míg Litvániában, Lettországban és Szlovákiában a legmagasabb.

Ahogy az az európai statisztikákból látszik sajnos Magyarországon is rengetegen halnak meg szívinfarktusban. Olyannyira sokan, hogy arányaiban csupán 2 százalékkal maradunk el a dobogós Szlovákoktól. Emellett megfigyelhető továbbá az is, hogy Magyarország és Szlovákia mellett Romániában és Horvátországban is 20 százalék fölötti a szívinfarktus aránya az összes halálesethez képest, és Ausztriában is relatíve magas, 18 százalékos a betegség részesedése. A régiónk tehát rendívül rosszul szerepel Európában. 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?