16 °C Budapest

Ellepték az országot a hamis gyógyszerek? Ezeket a pirulákat meg ne vedd!

2017. szeptember 30. 12:00

Nemzetközi szinten és Magyarországon is komoly sikerrel zárult a hamis gyógyszerek forgalmazása és az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított eddigi legnagyobb nemzetközi razzia, a szeptember 12-19 között lezajlott X. PANGEA akció.

A nemzetközi művelet során a kapcsolattartásért a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, a koordinációért pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felelt. Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy az eredmények kapcsán elmondta: az akció alkalmával a társhatóságokkal való szoros együttműködés eredményeként

lefoglalt tabletták száma meghaladta a százezret, a 25 ezer darab dobozos és 200 tasakos kiszerelésű áru mellett, melyek értéke megközelítőleg 160 millió forint.

Az eredményesség fokozása érdekében az Europol a NAV kérésére egy szakértői csoport Magyarországra történő delegálásával járult hozzá a művelethez, a pénzügyőrök és az Europol munkatársai a NAV Repülőtéri Igazgatóságánál hajtottak végre különféle speciális ellenőrzési feladatokat, mellyel kapcsolatosan a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület támogatásával egy bemutató videó készült.

Az idei PANGEA akció egyik legfontosabb tanulsága, hogy továbbra is rendkívül magas a törvénytelenül működő online felületek száma és bár a lefülelt hamis gyógyszerek összértéke érdemben nem változott, annak mennyisége duplájára nőtt tavaly óta, vagyis a fogyasztók olcsóbban juthatnak hozzá a hamis gyógyszerekhez"

- hívta fel a figyelmet dr. Ilku Lívia. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője hangsúlyozta: a jövőben a hatóságoknak és a nyomozati szerveknek ezért még több erőfeszítést kell tenniük az illegális oldalak felkutatására.

A lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része fájdalomcsillapítókból, epilepszia elleni készítményekből, mentális zavar megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekből és potencianövelő tablettákból állt, de nagy mennyiségben kerültek elő étrend-kiegészítő szerek is.

Ezen felül 125 millió forint értékben olyan illegális orvosi eszközök lefoglalására is sor került a nemzetközi akció keretében, mint például hamis fogászati készülékek, implantátumok, óvszerek, fecskendők, kötszerek és tiltott sebészeti eszközök. Továbbá az egyhetes akció során 715 ezer olyan csomagot vizsgáltak át a nemzetközi hatóságok világszerte, amelyek valamilyen módon illegális oldalakhoz kötődnek, ezeknek jóval több mint felét (470 ezer darabot) lefoglalták.

A nemzetközi akció részeként az ORFK munkatársai szeptember 12-én több megyében és a fővárosban tartottak összehangolt akciót a tiltott teljesítményfokozók és más illegális, vagy hamis gyógyszerkészítmények ellen. A február óta zajló és az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya által koordinált együttműködésben hét megye rendőr-főkapitánysága (Hajdú-Bihar megye, Győr-Moson-Sopron megye, Somogy megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Fejér megye és Pest megye) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság vett részt.

Dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya rendőr alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának kiemelt főreferensének tájékoztatása szerint az akció során a rendőrség közel 170 különböző fajta, összesen több mint 30 ezer tabletta és közel 54 millió forint lefoglalásával járult hozzá a teljes magyar akcióhoz, köszönhetően a 313 különböző területen együttműködő rendőrnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dr. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetének (OGYÉI) főigazgatója elmondta, hogy az akció keretében a hamis termékeket árusító, külföldi szerveren futó honlapok ügyében az OGYÉI az Interpol segítségét kérte. Több mint 80 honlap és internetes hirdetés adatait adták át, kérve a szervezet segítségét abban, hogy tegyék elérhetetlenné a weboldalakat. Továbbá az akció egy hete alatt közel 200 minta és több tízezer gyógyszer érkezett az Intézetbe, melyek vizsgálata jelenleg is tart.

Dr. Fittler András, a Pécsi Tudományegyetem GYTK Gyógyszerészeti Intézetének docense is megszólalt, aki szerint az internethasználók 4-6 százaléka rendelt már online gyógyszert. A szakember által hivatkozott amerikai verifikációs adatbázis szerint pedig több, mint 81 ezer illegális forgalmazó található meg az interneten, a legális forgalmazók száma ezzel szemben Magyarországon 80-ra tehető.

A szakértők egyöntetűen hangsúlyozták, hogy a PANGEA akció eredményessége a hatóságok közötti szoros együttműködésnek köszönhető nemzetközi és hazai szinten egyaránt. A gyógyszerhamisítást azonban igazán a fogyasztók határozott és tudatos döntései szoríthatják vissza. A kereslet pedig akkor csökkenhet, ha a betegek hiteles információk alapján tudják felmérni, hogy mekkora kockázattal jár, ha sok esetben olcsóbb, könnyebben hozzáférhető, ámde bizonytalan minőségű "gyógyszereket" használnak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem