20 °C Budapest
Tízezreket spórolhatnának a családok, ez a kis kütyü kellene csak hozzá

Tízezreket spórolhatnának a családok, ez a kis kütyü kellene csak hozzá

2017. május 4. 11:00

A technológia már rendelkezésre áll ahhoz, hogy az egészségbiztosítók a karunkra csatolt okoseszközök adatait is figyelembe véve mérjék fel személyes kockázatunkat. Attól viszont még messze vagyunk, hogy az edzésre fordított időt pénzzé válthassuk, a gyerekeink vagy unokáink viszont valószínűleg megtehetik majd.


2021-re az egészségügyben is bevethető okoseszközök éves szinten 17,8 milliárd dolláros árbevételt generálnak majd a Tractica piackutató cég tavalyi jelentése szerint. Akkor azt is előrevetítették, hogy 2021-re már 97,6 millió ilyen eszközt viselnek majd az emberek. 2016-ban mindössze 2,5 millió volt forgalomban.

A divatos és praktikus okosórákban, okoskarkötőkben több külföldi egészségbiztosítással foglalkozó cég is meglátta a lehetőséget. Van, aki egyszerűen olcsóbban adja az eszközt, rajta különféle fitnness-alkalmazásokkal, csak hogy mozgásra, ezzel egészségesebb életmódra bírja ügyfeleit, mások lehetővé teszik, hogy a mozgásra fordított időt szó szerint pénzre válthassák a kliensek.  Hiszen ha az okoskeszközökön futó alkalmazások segítségével mért adatok megbízhatóak és ellenőrizhetők, akkor a biztosítónak is sokkal kisebb a kockázata.

Okoseszközzel a mozgásért

Az aktivitásmérők legnagyobbja, a Fitbit már néhány évvel ezelőtt meglépte, hogy különböző cégeknek okoskarkötőket adott el, és ha az alkalmazottak rendszeresen edzettek, és ezt az eszköz által mért adatok is alátámasztották, kevesebbet kellett fizetniük az egészségbiztosításukért. Az amerikai UnitedHealthcare biztosító ügyfelei például akár napi 4 sollárt is spórolhatnak maguknak azzal, ha teljesítik a Fitbit karkötőn futó program által számukra javasolt mozgásmennyiséget. A karkötő által szolgáltatott adatokat a Qualcomm Life nevű cég elemzi ki, ami egyébként vezeték nélküli érzékelőkből származó adatok feldolgozásával és kiértékelésével foglalkozik kórházak és orvosok számára. Attól függően, mennyire él egészséges és aktív életet valaki, akár évi 1500 dollárt is megspórolhat magának az egészségbiztosítás díjából.

A mozgás pénzre váltásának még külföldön sincs nagy gyakorlata. jellemzőbb, hogy az egészségbiztosítók úgy próbálják egészségesebb életmódra sarkallni az ügyfeleket, hogy méltányos áron adnak nekik okoseszközöket - amiken egyébként különféle fitness-alkalmazások futnak.

Az egyik legnagyobb amerikai egészségbiztosítási társaság, az Aetna tavaly szeptemberben összefogott az informatikai óriással, az Apple-lel. Az egészségbiztosító olyan alkalmazásokat fejleszt az iOS rendszerre, amik egészségtudatosabb életmódra sarkallják az okoseszközök tulajdonosait: jeleznek például, ha be kell venni a gyógyszert, de akkor is szólnak, ha ideje felkeresni az orvost, hogy felírja a következő adagot, mert fogytán a gyógyszer.

A cég első körben 50 ezer alkalmazottjának ad ingyen Apple okosórát,

az alkalmazásokat pedig várhatóan idén dobják piacra. Arról, hogy a biztosítótársaság ügyfelei kapnak-e majd kedvezményt, ha ezeket használják, egyelőre nincs információ.

A dél-afrikai Discovery egészségbiztosító is Apple okosórákkal bírta mozgásra klienseit: meghatározott heti mozgásmennyiséggel törleszhetik a rendkívül drága okosóra árát. Ha viszont eleget mozognak, gyakorlatilag ingyen juthatnak hozzá az eszközhöz. Ha az előírt mozgásmennyiséget nem teljesítik az ügyfelek, akkor viszont a biztosítási díj összegét megterhelik az okosóra havi törlesztőrészletével.

Közelebbi példa is van, Németországban már néhány éve meglépte ezt az AOK Northeast egészségügyi biztosító. A biztosítótársaság ügyfelei meglehetősen kedvező áron, 2015-ben mindössze 50 euróért juthattak hozzá különféle okoseszközökhöz, amelyeken számos fitness alkalmazás fut. Akkoriban egy Apple okosórát nagyjából 400, míg a Fitbit okoskarperecet 100 euró környékén lehetett megvenni - szóval jól jártak az ügyfelek. Hogy mit kellett tenniük cserébe? Semmit. Az adatokat állítólag nem kapta meg a vállalat - így ellenőrizni sem tudták, valóban edzésre használja-e a kapott eszközt a kliens.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A Central Krankenversicherungegészségbiztosító pedig okostelefont és vércukorszintmérőt adott a diabéteszes ügyfeleinek. A mért értékeket rögzítik, és az egészségbiztosítónál dolgozó szakemberek reagálnak is rájuk: ha szükség van rá, új diétát javasolnak, vagy segítenek kiválasztani a számukra megfelelő mozgásformát. Ez jó nekik és jó az ügyfeleknek is - a 2-es típusú cukorbetegség kordában tartható az életmódváltással és/vagy gyógyszeres kezeléssel, ezáltal a vele járó szövődmények kialakulásának esélye is csökkenthető. Ez pedig megéri a biztosítónak is, hiszen megspórolhatják a szükséges kezelések költségeit.

Magyarországon ez még csak álom

A különböző okoseszközök bevonása az egészségügybe nagyon jó dolog, de a jelenleg a piacon fellelhető eszközökben található szenzorok abszolút nem pontosak. Külön kell választani az okoseszközöket és orvosi eszközöket

 - mondta a Pénzcentrumnak Sárközi Zoltán, a Medihelp magán egészségbiztosítással foglalkozó cég ügyvezetője. Vannak már egyébként Magyarországon is olyan eszközök, amik megkapták az orvosi engedélyt és képesek arra, hogy kommunikáljanak okoseszközökkel.

A Medihelpnél hamarosan igényelhetik az ügyfelek azt a hordozható EKG-t, aminek adatai teljesen megbízhatók. Tulajdonképpen ez is egy okoseszköz, kicsi, bárhová magával tudja vinni bárki, a használata könnyű. Precízen méri az adatokat, el is raktározza és egy Hollandiában lévő központba el is küldi, ahol szakorvosok elemzik ki az adatokat. Az eszközt leginkább szívbeteg, vagy szívműtéten átesett ügyfelek használják, ám a használatot nem tudják pénzre váltani, egyelőre nem jár érte semmilyen kedvezmény a biztosítónál.

Egy magyar cég már dolgozik azon, hogy olyan eszközt fejlesszenek, amiben olyan szenzorok vannak, amik megbízható orvosi mérésekre lesznek képesek. Ráadásul van olyan szoftveres algoritmusuk is - aminek a tesztelése mostanában fog kezdődni - ami alkalmas vérnyomás, EKG, szívritmus mérésére, sőt, ki is tudja értékelni az adatokat. Ez Sárközi Zoltán szerint óriási lépés lenne, és ha valóban megvalósul, nagy szerepet kaphatna az egészségbiztosítási piacon is.

Ettől függetlenül azonban nem gondolja, hogy az elkövetkező néhány évben pénzre lehetne váltani az edzésre fordított időt Magyarországon.  Ehhez sok minden hiányzik még. Fontos lenne például jogilag tisztázni a felelősség kérdését is. Hiszen mi történik akkor, ha az adott eszköz jelez, hogy baj van, az ügyfél azonnal keressen fel egy orvost - ő elrohan a munkahelyéről, bemegy egy kórházba, és kiderül, hogy tökéletesen egészséges - ez a jobbik eset. De kit terhel a felelősség, ha a biztosítótól kapott eszköz adatai szerint egészségügyileg kiváló állapotban van az ügyfél, ám mégis gond van, és esetleg meghal.

Sárközi Zoltán hangsúlyozza, az okosórákban, okoskarkötőkben lévő szenzorok nem megbízhatóak, fals adatokkal tudnak csak szolgálni, így abból jelentős következtetéseket nem is lehet levonni. Ahhoz, hogy a magyarországi egészségbiztosítási piacra is beszivárogjon annak gyakorlata, hogy a javuló egészségügyi eredményeket jutalmazzák, elsősorban megbízható, orvosi eszközökre van szükség.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?