2 °C Budapest
Minden kisgyerekesnek azonnal meg kell kötnie ezt a biztosítást

Minden kisgyerekesnek azonnal meg kell kötnie ezt a biztosítást

2017. május 1. 14:31

A hosszú hétvége során szinte bárhol találkozhatunk kullancsokkal; városi parkokban, erdei kirándulás során, családi házunk udvarán, de játszótéren vagy a sportpályán is, 60 százalékunkat pedig csípte már meg kullancs.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kullancs agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitis), illetve Lyme-kórt terjeszt. Az ÁNTSZ előzetes adatai alapján tavaly Magyarországon 19 kullancsencephalitis megbetegedést és 1319 Lyme-kórt regisztráltak. A Genertel felmérése során 60 százalék válaszolta azt, hogy volt már kullancscsípése.

Ma azonban már létezik a piacon olyan biztosítás, amelyet kullancsveszély esetén köthetünk. Ha bárhol a világon megcsíp minket egy kullancs, jól jön, ha kötöttünk kullancsveszély biztosítást (a Genertelnél ez ingyenes), amely abban az esetben téríti meg a gyógyszeres kezelés egy részét, ha a két leggyakoribb kullancs által okozott fertőzésben betegedtünk meg. A biztosítás kiterjed a velünk egy háztartásban élő felnőttekre és gyerekekre is. A maximálisan kifizethető biztosítási összeg Lyme kór, agyburok és/vagy agyvelőgyulladás esetén 20 ezer, halál esetén pedig 1 millió forint.

Kiemelten fontos, hogy tudjuk, milyen helyeken fordul elő leginkább kullancs. Ilyen az erdő, magas páratartalmú környezet, dús aljnövényzetben, de városi parkokban, kertes házak udvarán, sportpályákon. Az országon belül leginkább Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, a Duna-menti térségek és a Balatoni régió számít nagy kockázatú területnek, míg a fertőzött megyék: Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod és Nógrád megye a kullancsveszely.hu adatai alapján.

Ha megcsíptek minket, ügyeljünk arra, hogy helyesen távolítsuk el a kullancsot. Kizárólag hegyes orrú csipesszel és semmiképpen se próbálkozzunk krémekkel vagy gyufával! A felmérésben szereplők 77 százaléka helyesen válaszolta meg az erre vonatkozó kérdést. A megkérdezettek majdnem fele tudja, hogy miután kihúztuk a kullancsot egy csipesszel, érdemes a vérszívót ellenőrzésre beküldjük a patikákban kapható kullancsbeküldő készletek segítségével, hogy biztosak legyünk abban, nem fertőződtünk meg.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?