6 °C Budapest

Minden kisgyerekesnek azonnal meg kell kötnie ezt a biztosítást

2017. május 1. 14:31

A hosszú hétvége során szinte bárhol találkozhatunk kullancsokkal; városi parkokban, erdei kirándulás során, családi házunk udvarán, de játszótéren vagy a sportpályán is, 60 százalékunkat pedig csípte már meg kullancs.

A kullancs agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitis), illetve Lyme-kórt terjeszt. Az ÁNTSZ előzetes adatai alapján tavaly Magyarországon 19 kullancsencephalitis megbetegedést és 1319 Lyme-kórt regisztráltak. A Genertel felmérése során 60 százalék válaszolta azt, hogy volt már kullancscsípése.

Ma azonban már létezik a piacon olyan biztosítás, amelyet kullancsveszély esetén köthetünk. Ha bárhol a világon megcsíp minket egy kullancs, jól jön, ha kötöttünk kullancsveszély biztosítást (a Genertelnél ez ingyenes), amely abban az esetben téríti meg a gyógyszeres kezelés egy részét, ha a két leggyakoribb kullancs által okozott fertőzésben betegedtünk meg. A biztosítás kiterjed a velünk egy háztartásban élő felnőttekre és gyerekekre is. A maximálisan kifizethető biztosítási összeg Lyme kór, agyburok és/vagy agyvelőgyulladás esetén 20 ezer, halál esetén pedig 1 millió forint.

Kiemelten fontos, hogy tudjuk, milyen helyeken fordul elő leginkább kullancs. Ilyen az erdő, magas páratartalmú környezet, dús aljnövényzetben, de városi parkokban, kertes házak udvarán, sportpályákon. Az országon belül leginkább Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, a Duna-menti térségek és a Balatoni régió számít nagy kockázatú területnek, míg a fertőzött megyék: Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod és Nógrád megye a kullancsveszely.hu adatai alapján.

Ha megcsíptek minket, ügyeljünk arra, hogy helyesen távolítsuk el a kullancsot. Kizárólag hegyes orrú csipesszel és semmiképpen se próbálkozzunk krémekkel vagy gyufával! A felmérésben szereplők 77 százaléka helyesen válaszolta meg az erre vonatkozó kérdést. A megkérdezettek majdnem fele tudja, hogy miután kihúztuk a kullancsot egy csipesszel, érdemes a vérszívót ellenőrzésre beküldjük a patikákban kapható kullancsbeküldő készletek segítségével, hogy biztosak legyünk abban, nem fertőződtünk meg.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem