Hatástalan gyógyszer, mégis másfél millió doboznyit tolnak belénk

Hatástalan gyógyszer, mégis másfél millió doboznyit tolnak belénk

2017. március 24. 10:03

A hazai orvosok nagy része megszokásból kalciummal kezel olyan betegségeker, amikre az bizonyítottan hatástalan. A statisztika szerint a felesleges gyógyszerekre kidobott pénz milliárdokban, a félrekezelt páciensek száma bőven százezrekben mérhető - írja az Index.

Torokgyulladás, meghűlés, vírusfertőzés, nátha, allergiás reakció - ezekre szokás itthon kalciumot felírni, az orvostudomány jelen állása szerint  feleslegesen. Nagyjából nyolcvan éve tévhitben él a magyar orvostársadalom jó része: az évtizedekkel ezelőtt végzett, tapasztalt orvosok a mai napig ajánlják, és ezt adják tovább fiatalabb kollégáiknak is, annak ellenére, hogy az orvosi egyetemen már réges-rég nem tanítják.

Az a gond, hogy ilyenkor feleslegesen terhelik a betegek szervezetét hatástalan szerekkel, de egy súlyosabb allergiás reakcióba akár bele is halhat az ember, ha a kalcium hatására vár, ahelyett, hogy antihisztamint kapna.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint 1 584 000 doboz gyógyszer, amit teljesen feleslegesen írtak fel a hazai orvosok, és szedtek be a betegek.

Mindezért nagyjából 1,4 milliárd forintot hagytunk ott a gyógyszertárakban, amihez a TB 344 millió forint támogatással járult hozzá a közös kasszából. És hogy még rosszabb legyen az összkép: ezek az adatok kizárólag az allergiára, vírusos fertőzésre, és megfázásra adott, TB-támogatott, kalciumtartalmú gyógyszerekre vonatkoznak. Vagyis ez csak a vényre kiváltott, orvos által felírt gyógyszerek mennyiségét mutatja meg; az ilyen tünetekre, akár orvosi tanácsra, akár önszorgalomból meg- és bevett, nem vényköteles szerekkel, vitaminkészítményekkel, pezsgőtablettákkal együtt ennek a többszöröse lehet az értelmetlenül megvett és beszedett kalcium mennyisége.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?