17 °C Budapest
Veszélyes gyógyszerek Magyarországon: ezektől óvakodj

Veszélyes gyógyszerek Magyarországon: ezektől óvakodj

2015. január 26. 06:03

Már hivatalosan is influenzajárvány van Magyarországon. Egyre több a megbetegedés, és sok kórházban látogatási tilalom van. Még mindig érdemes lehet oltatni, egy vakcina ára körülbelül annyi, mint két csomag, az influenza tüneteit enyhítő forróitalpor.

Az Országos Epidemológiai Központ tájékoztatója szerint elérte hazánkat az influenzajárvány. Az elmúlt héten 40 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, ez arányait tekintve annyit tesz, hogy 100 ezer lakos közül 166 fő kereste fel az orvosát influenzás tünetekkel.

Ha pedig influenzaszezon, megindul a hazai gyógyszerfogyasztás. A megfázás és influenzás tünetek elleni készítmények általában olcsóbbak, ha nagyobb kiszerelésben vásároljuk őket, és sok esetben a vény nélkül kapható termékek fogyasztása is célravezető lehet. A kisebb kiszerelésű forró italporok 1000 forint körülről indulnak, a több tasakosak inkább 2000 forint körüli áron kaphatók.

Sokaknak jár térítésmentes védőoltás influenza ellen. Nem elég, ha tavaly oltattak, mivel a vírus folyamatosan változik, minden évben új ellenanyagot kell a védelem érdekében a szervezetbe juttatni. Ha nem jár a térítésmentes védőoltás, több oltóanyag közül is lehet választani a gyógyszertárakban. Az árak gyártónként és patikánként változnak, általában 2000 és 4000 forint közé esnek.

Mi van, ha nem gyógyszertárban vásárolunk?

De sokan például olcsósági szempontok miatt nem gyógyszertárban, hanem online rendeléssel próbálnak egy-egy készítményhez hozzájutni. Ennek eredményeképp pedig évről évre nő a hamis gyógyszerkészítményeket fogyasztók száma, hiszen sok hamis vagy illegális készítmény érkezik ilyen úton. A gyanútlan vásárlók nem is sejtik, mekkora veszélybe sodorják így magukat.

A gyógyszertárakban a szigorúan ellenőrzött ellátási láncnak köszönhetően nem kerülhet forgalomba hamis gyógyszer. De az interneten rendelt készítményekkel más a helyzet.

A nem legális forrásból (pl. engedéllyel nem rendelkező internetes forgalmazóktól) beszerezhető hamis gyógyszereknek súlyos egészségkárosító hatása lehet. A legveszélyesebbek a fogyókúrás, a potencianövelő és a sürgősségi fogamzásgátló szerek.

Ezek a hamis gyógyszerek nem megfelelő hatóanyagot tartalmaznak, és orvosi felügyelet nélkül alkalmazva súlyos egészségkárosodást okozhatnak - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

Nem áll rendelkezésünkre adat arra vonatkozóan, hogy mekkora lehet Magyarországon a hamis gyógyszerek forgalma. A trendek alapján a gyógyszerellátás szereplőit (gyógyszergyártók, nagykereskedők, gyógyszertárak) sújtó forgalomcsökkenés azonban, ha mérsékelten is, de érzékelhető

- tette hozzá a HGYSZ.

Tavaly a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetvizsgálatán azt tapasztalta, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a 24 neten rendelt mintából 16 illegális volt, 8 pedig hamis.

Emiatt szigorították idén januártól a gyógyszertörvényt. De azért nem árt vigyázni, még akkor is, ha nem a fent említett termékkörből választunk, hanem akár influenza elleni gyógyszereket vásárolunk online.

Emelkedhetnek a gyógyszerárak

A múlt héten a svájci jegybank úgy döntött, hagyja felértékelődni a frankot, aminek következtében a forint rohamos gyengülésbe kezdett. Sokáig olyan gyorsan változott a frank árfolyama, hogy még a pénzváltók sem tudták, mennyiért adják vagy vegyék azt. Ha tartósan gyenge marad a forint a svájci frankkal szemben, felmerül, hogy számos svájci eredetű termék ára emelkedni fog, így például számos gyógyszeré is. Bár a hazai gyógyszerpiac szabályozott keretek között működik, vagyis a teljes gyógyszerkörre rögzítve vannak a kiskereskedelmi árak; a kemény árfolyamveszteséget elkerülendő még az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is kénytelen lehet hozzányúlni az árakhoz. Ha ez bekövetkezne, az olyan svájci cégek gyógyszereinek, gyógyászati segédeszközeinek árát befolyásolná, mint a Novartis (Sandoz és a Ciba-Geigy összeolvadásából), a Roche, a Zyma, vagy például a Serono.

Már most sok helyen látogatási tilalom van

Az influenzás megbetegedések halmozódása esetén az egyes egészségügyi intézmények maguk dönthetnek arról, elrendelnek-e látogatási tilalmat a betegek védelme érdekében - tájékoztat a ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. Január 21-én már számos kórházban tilos meglátogatni a szeretteinket, ezek a következők:

  • 2015. január 23-tól Fejér megye valamennyi fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményében tilalom van, minden osztályra kiterjedően. 
  • A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában a következő osztályokon rendeltek el látogatási tilalmat január 22-től: I. sz. Belklinika Haematológiai Osztály, Intenzív Osztály 3 telephelyen, Onkoterápiás Intézet, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, NIC és Újszülött Osztály, Gyermekgyógyászati Klinika PIC, ITO és Onkológiai Osztály.
  • Nógrád megyében a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet január 19-től rendelt el látogatási tilalmat visszavonásig a Gyermekgyógyászati, a Szülészet-nőgyógyászati és az Infektológiai Osztályon, valamint az Újszülött részlegen.
  • Tolna megyében a Dombóvári Szent Lukács Kórházban január 12-től rendeltek el látogatási tilalmat a Kardiológiai Rehabilitációs Osztályon. Emellett a szekszárdi Balassa János Kórház Szülészeti Osztály Gyermekágyas és Újszülött részlegére január 20-tól nem lehet betérni.

A legjobb, ha el se kapjuk

Egy fertőzött ember általában egy vagy kettő, a vírus ellen nem védett embert fertőz meg. Fertőzés után általában 2-3 napig lappang a betegség, és csak utána kezd valaki igazán rosszul lenni az Országos Epidemológiai Központ (OEK) tájékoztatása szerint. A betegség kialakulásának kockázata csökkenthető, ehhez érdemes figyelni arra, hogy:

  • Gyakran moss kezet!
  • Eldobható zsebkendő használata köhögés, tüsszentés és orrfolyás során, ami elfedi a szájat és az orrot
  • Ha rosszul vagy, azonnal menj haza, ha az alkalmazottad van rosszul, küldd haza! Ha valaki lázas, akkor a legnagyobb a fertőzésveszély.
  • Az OEK javasolja a magas kockázatba tartozóknak az évenkénti oltást.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?