Mikor jöhet az orvosok béremelése?

Mikor jöhet az orvosok béremelése?

2015. január 23. 12:32

Jelentősen nőtt az egészségügyi hiányszakmákban indult szakképzést választók száma. Egyre több a radiológus, a csecsemőgyógyász és a gyermekgyógyász. A rezidensek nagy összegű állami ösztöndíjra is pályázhatnak. Az egészségügyi államtitkár ezt minden szakorvos-jelöltnek biztosítaná, emellett az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a szakorvosi béremelésről jövőre tárgyalhatnak.

Aneszteziológia, gyermekgyógyászat, intenzív orvos - sorolta a hiányszakmákat az egészségügyi államtitkár. Mint mondta, azt lehet mondani most már, hogy a legtöbb orvosi szakma hiányszakmának minősül, mivel elég komoly a hiány az orvosok között.

Zombor Gábor arra a kérdésre, hogy a minisztérium hogyan tudja támogatni a hiányszakmában induló szakképzéseket, azt válaszolta: döntően azzal, hogy jelentős számban, közel ezres nagyságrendben indít rezidensképzéseket, és ettől az évtől kezdve ki tudják terjeszteni minden jelentkezőre azt az állami ösztöndíj rendszert, ami 100, illetve 200 ezer forint pluszt is jelenthet.

Továbbá készen áll az a jogszabály, amelynek értelmében ezt a lehetőséget rögzítjük és szeretnénk azt is elérni, hogy a szakvizsga letétele után ne csökkenjen a szakorvosok fizetése. Erről a kormány reményeink szerint néhány héten belül dönt

- mondta.

Arra a kérdésre, hogy ez az ösztöndíj bérfeszültséget okoz-e a több évtizede ugyanott dolgozó szakorvosok körében, azt válaszolta: fokozatosan tudnak előrelépni, most a legfontosabb, hogy egy jól induló és eredményeket is produkáló rezidensképzési rendszert teljessé tegyék, megerősítsék és a fennálló anomáliákat megszüntessék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dolgozunk azon, hogyan lehet 2016-ban elindulni akár mindenki számára a szakorvosi minimálbéren. Egyébként az új rendszer szerint akik a képzésben részt vesznek, tehát akik képzik a fiatal orvosokat, az ő jövedelmük is hasonló nagyságrendben nőhet

 - tette hozzá Zombor Gábor.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?