Egyre több gyógyszert jelölnek fekete háromszöggel

Egyre több gyógyszert jelölnek fekete háromszöggel

2014. augusztus 21. 10:20

Majdnem kétszáz gyógyszer szerepel már az Európai Gyógyszerügynökség által fokozottan ellenőrzött készítmények között, amelyeket 2013 szeptembere óta - egy EU-s előírásnak megfelelően - csúcsára állított fekete háromszöggel jelölnek - írja a Vilgággazdaság.

A szóban forgó szereket vagy azért figyelik fokozottabban, mert hatóanyaguk még újnak számít - 2011. január 1. után engedélyezték -, vagy azért, mert korlátozott adat áll rendelkezésre a hosszú távú használatukra vonatkozóan. A gyógyszerhatóságok akkor engedélyeznek egy gyógyszert, ha a klinikai vizsgálatok eredményei szerint az alkalmazásából származó előny meghaladja a kockázatokat.

A klinikai vizsgálatokban azonban csak viszonylag kevés beteg vesz részt, korlátozott ideig, és a betegeket alapos körültekintéssel választják ki. A valóságban azonban sokkal többen használják a gyógyszereket, olyanok is, akik egyéb betegségekben is szenvedhetnek, illetve más gyógyszereket is szedhetnek. Előfordulhat, hogy néhány kevésbé gyakori mellékhatás csak gyógyszer hosszabb távú és több betegnél való alkalmazás során jelentkezik.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?