14 °C Budapest

A SZÉP Kártyáról A-tól Z-ig: így változnak a béren kívüli juttatások

Pénzcentrum
2012. január 30. 11:07

Alapvetően megváltozott 2012-től a béren kívüli juttatások rendszere Magyarországon. A változások 3,5 millió embert érintenek. A kormány törekvései szerint az új rendszer olcsóbb és hatékonyabb lehet és hozzájárulhat a belföldi turizmus fejlődésének. De vajon melyek a legfontosabb változások? A Pénzcentrum.hu ezeket mutatta be A SZÉP Kártyáról A-tól Z-ig című tematikus hetén.

Alapvetően megváltozott 2012-től a béren kívüli juttatások rendszere Magyarországon. A változások 3,5 millió embert érintenek. A kormány törekvései szerint az új rendszer olcsóbb és hatékonyabb lehet és hozzájárulhat a belföldi turizmus fejlődésének. De vajon melyek a legfontosabb változások? A Pénzcentrum.hu ezeket mutatta be A SZÉP Kártyáról A-tól Z-ig című tematikus hetén.

Az átalakuló cafeteriára, a béren kívüli juttatások változásaira, a SZÉP Kártyára és az Erzsébet-utalványra fókuszált az elmúlt héten a Pénzcentrum.hu. Tematikus hetünk cikkeiben bemutattuk a legfontosabb változásokat,az új cafeteria-elemek meghatározó tulajdonságait, szót ejtettünk arról, mire kell számítaniuk a dolgozóknak, a munkáltatóknak és az elfogadóhelyeknek.
A teljes írás elolvasásához kattints a címekre!

Élet az Üdülési Csekk után: amit a SZÉP Kártyáról tudni érdemes
Az idei esztendő első napjától kezdve fontos változások történtek a magyar adórendszerben. Ezek közül a legtöbb embert a béren kívüli juttatásokhoz adott kedvezmények rendszerének (cafeteria) átalakítása érinti. Az eddigi hideg- és meleg étkezési utalványok és a közismert üdülési csekk helyett egy teljesen új rendszer kezdte meg működését. A felmérések szerint a munkavállalók 90 százaléka kap béren kívüli juttatást, így nagyjából 3,5 millió embernek kell megbarátkoznia az új rendszerrel.

Cafeteria: ez változik idén a béren kívüli juttatásoknál
A munkavállalók és a munkaadók számára az idei év egyik legfontosabb újdonsága, hogy alapjaiban változik a magyar cafeteria rendszere, azaz megújult formában kaphatják és adhatják a béren kívüli juttatásokat 2012-től. Összefoglalónkban ezeket az újdonságokat mutatjuk be olvasóinknak, hasznos tanácsokat adunk a juttatások felhasználására - dolgozóknak, munkaadóknak és elfogadóhelyeknek egyaránt.

Majd a SZÉP Kártya: ezt főztük ki az utalványból
Átlagosan napi 8-9 órát töltünk munkahelyünkön, így legalább 1-2 étkezést ott fogyasztunk el (büfé, munkahelyi vagy külső étterem, ételrendelés stb). Éppen ezért jelent üdvözölendő megoldást, hogy idén növekszik az étkezésre adható támogatás összege, hiszen a munkáltató havi 30 ezer forintot adhat étkezésre a munkavállalónak, a korábbi évi 18 ezer forint helyett. Bár az köztudott, hogy a munkavállalók számára az egyik legfontosabb béren kívüli juttatás az étkezési hozzájárulás, az idei évben bevezetett új rendszerrel kapcsolatban azonban még sok kérdés merülhet fel a legtöbb SZÉP Kártyára, és Erzsébet-utalványra "éhes" munkavállalóban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amit tudnod kell: így használd a SZÉP Kártyádat
Bankkártyának néz ki, de úgy is lehet használni? A Pénzcentrum.hu a SZÉP Kártyával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre válaszol, úgymint, hogy kinek adható oda, mit kell tenni ha ellopják és mennyire biztonságos PIN kód nélkül? Tematikus hetünk eddigi cikkeiben összefoglaltuk a cafeteria rendszer legfontosabb változásait. Kitértünk az étkezési utalványok legfontosabb jellemzőire, most pedig a legginkább egy bankkártyára hasonlító SZÉP Kártya használatának legfontosabb kérdéseit akarjuk megválaszolni. Minden olyan fontos témát érintünk, ami felmerülhet akár szállásfoglaláskor, akár egy étteremben.

Így üdülhetsz a SZÉP Kártyáddal: akár 450 ezret is költhetsz erre
A belföldi üdüléseket kedvelők körében arathatja a legnagyobb sikert a Széchenyi Pihenőkártya. A munkavállalók akár úgy is dönthetnek, hogy a SZÉP Kártyára kedvezményesen utalható 450 ezer forintos éves keretet teljes egészében szálláshely-szolgáltatásra költik el. Erre a célra ugyanis mindhárom (szálláshely, vendéglátás, rekreáció) számlán felhalmozott összeget fel lehet használni.

A SZÉP Kártya titkai: szoláriumtól a fesztiválig

Kevesen tudják, hogy SZÉP Kártyánkat nem csak belföldi szálláshelyeken, éttermekben, vagy büfékben használhatjuk. Olyan speciálisnak mondható elfogadóhelyek is vannak, mint például sípályák, szoláriumok, vagy fogyasztó- és karcsúsító szalonok. És persze a legnagyobb hazai kulturális rendezvényeken, így a fesztiválokon is elfogadják.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem