Devizahitelét nyögi a Barátok közt sztárja

2011. május 27. 16:02

Devizahitelét nyögi R. Kárpáti Péter is. A Barátok közt Berényi Andrását megformáló színész adóssága miatt egyelőre nem tud új otthont teremteni magának. A színész ugyan már válik a feleségétől, egyelőre mégis egy háztartásban élnek.

Bár a szappanopera sztárja már válik feleségétől, azonban svájcifrank alapú hitele miatt egyelőre nincs módja elköltözni ideiglenes lakhelyéről, a padlásról. "Még mindig közös házban lakunk. Két intelligens ember lakik együtt, úgyhogy gyakorlatilag működőképes a dolog!" - mondta el a tabu.tv riporterének a sztár.

A színésznek emelett azt is megosztotta, hogy nem sok ideje jut majd a pihenésre a nyáron, sokat kell ugyanis dolgoznia, hogy fizetni tudja a törlesztőrészleteit. "A munka nagyon kell a svájci frankos lakáshitel miatt" - mondta el az interjúban R. Kárpáti.

Bizonyára a színész is tűkön ülve várja a kormány bejelentését a devizahitelesek mentőcsomagjáról. Nagy kérdés azonban hogy a sikeres, munkákban bővelkedő sztárnak érdemes lesz-e a várhatóan 180 forintban meghatározott árfolyamrögzítést választania.

A devizahitelesek megmentése még várat magára

Tovább halasztották a devizahitelesek megmentését megcélzó terv bejelentését. A korábban még e hét keddjére ígért, majd utána csütörtökre halasztott bejelentés tovább csúszik - áll a miniszterelnökség csütörtöki közleményében. Várhatóan az előttünk álló héten számíthatunk a mentőcsomag bejelentésére.

Addig is tűkön ülve várjuk, hogy a kormány végre bejelentse megállapodását a Bankszövetséggel, s ezzel véglegesen megismerhessük a devizahitelesek mentőcsomagjának egyes részleteit.

Mit tudunk eddig?

1. A programban résztvevő frank alapú jelzáloghitelek törlesztési árfolyamát 180 forinton rögzítenék (az euró- illetve jenhitelesek esetében pedig ezzel arányosan kedvezőbb árfolyamot határoznának meg a piaci árfolyamnál). Ami a jelenlegi árfolyamnál (217 forint) jóval kedvezőbb érték, így azonnal kisebb törlesztőrészleteket eredményez ez a döntés.

2. A rögzítés valamikor az idei év második felétől 2015. június 30-áig, de legfeljebb 42 hónapig tartana az ügyfél kérésére, a hitelnyújtóval kötött megállapodás alapján.

3. Az aktuális piaci árfolyam és a rögzített törlesztési árfolyam különbözetét havonta a 3 havi BUBOR-nak (bankközi, referencia jellegű kamatláb) megfelelő kamaton (jelenleg 6,1 százalék) tőkésítve egy forint alapú ún. gyűjtőszámlán halmozná a hitelnyújtó. 180 forintnál erősebb frank esetén a gyűjtőszámlán futó tartozás a piaci árfolyam és a 180 forint különbözetével nőne, gyengébb frank esetén ennyivel csökkenne.

Ezzel gyakorlatilag az árfolyamkockázatot lehet eltolni az időben. De azt a legfeljebb 42 hónapban (3,5 év) meghatározott határidő után kamatostól kell megfizetni. Látnunk kell, hogy a folyószámlán halmozódó tartozás nagysága nagymértékben függ a frank árfolyamának változásától. Amit a következő pont értelmében az eredeti hitellel megegyező futamidő végéig törleszteni kell. Így a védelmi idő lejárta után a mainál is magasabb törlesztőrészletekkel számolhat minden frankhiteles.

4. A program lejártával az ügyfél törlesztendő tartozása a gyűjtőszámlán felhalmozott összeggel nőne. E tartozást az ügyfélnek az eredeti futamidő végéig piaci kamatozás mellett kell majd törlesztenie.

5. Amennyiben a program lejárta miatt a havi törlesztőrészlet legalább 15 százalékkal nőne, a hitelnyújtónak el kell fogadnia az ügyfél futamidő-hosszabbításra vonatkozó kérelmét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Máig nincs tisztázva, hogy a már csökkentett törlesztőösszeghez képesti változásról van-e szó az 5. pontban, vagy a még árfolyamrögzítés előtti törlesztőhöz képesti változás lesz a mérvadó. Szakértők szerint az előbbi, bár ebben az esetben nagy valószínűséggel szinte minden hiteles esetében kötelezhetőek lesznek a futamidő meghosszabbítására a hitelintézetek.

Kinek nem ajánlható az árfolyamvédelem?

1. Aki minden nehézség nélkül képes jelenleg is törleszteni, de tart attól, hogy a frank hosszú távon jelentősen erősödni fog, így előbb szeretné letudni a törlesztések egy részét.

2. Aki számára fontos, hogy tőketartozása később se nőjön, mert például hitele elő- illetve végtörlesztésén gondolkodik.

3. Aki úgy látja, nem jelent számára vonzó befektetési lehetőséget a havonta elérhető megtakarítás.

Kinek ajánlható az árfolyamvédelem?

A csomag részletein és a gyűjtőszámla részletes kondícióin (előtörlesztési, végtörlesztési stb. díjak) túl az adós preferenciáitól függ, érdemes-e kihasználni a védőárfolyam lehetőségét. Amennyiben a kondíciók az adósok számára vállalhatóak lesznek, a programban való részvétel az alábbiak számára javasolható:

1. Aki jelenleg fizetőképessége határán mozog, és a mostaninál erősebb frankárfolyam mellett nagy valószínűséggel késedelembe esne

2. Aki számára fontos, hogy a törlesztőrészlete a következő négy évben legalább árfolyamszempontból kiszámítható legyen (figyelem: a program a kamatkockázat ellen nem nyújt védelmet, csupán az árfolyamkockázat ellen!), ezt követően azonban már képes lesz elviselni az árfolyammozgásokat

3. Aki képes a 42 hónapon keresztül elért törlesztőrészlet-megtakarításait félretenni, és a BUBOR feletti várható hozam mellett befektetni (figyelembe véve a gyűjtőszámla esetleges végtörlesztési díját is).

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem