14 °C Budapest

Kié is a cég? - Eltűnhetnek az Alma Patikák!

2009. június 10. 12:49

Komoly birkózás alakult ki az Alma Patikák tulajdonlási joga körül, a tét a hálózat további működése. Szerződésszegés miatt a tulajdonjog elvileg a beszállító Hungaropharmára szállt, ám az eredeti tulajdonos nem hajlandó átadni a cégpapírokat és vitatja a cégbíróság végzését.

A patikaliberalizáció két évvel ezelőtti bevezetése mind a gyógyszerforgalmazók, mind a kiskereskedők számára rendkívül kecsegtető üzletnek tűnt. Ebben a pezsgő hangulatban kereste meg - többek között - a Hungaropharmát (HPH) dr. Bálint István azzal az ötlettel, hogy patikákat, sőt patikahálózatot szeretne nyitni.A Hungaropharma az üzleti siker és a piacbővítés/piacvédelem reményében belement az üzletbe, sőt bizonyos biztosítékok fejében beleegyezett, hogy korlátozott mértékig kezességet vállal a létrejövő cég hiteleiért. Ennek köszönhetően két éve dr. Bálint István és cége, a Farmakon 76-24 százalékos tulajdoni aránnyal létrehozta a Gyógyszerellátó Hálózat Kft-t (GyEH). Annak ellenére, hogy ez egy hárommillió forintos alaptőkéjű kft volt, a Hungaropharma kezességével a cég mégis félmilliárdos kölcsönhöz juthatott. A kezességvállalás előfeltételeként kötött szerződés szerint a patikák nem kerülhetnek ki a Gyógyszerellátó Hálózat Kft. felügyelete alól, de tartalmazott a szerződés egyéb szankciókat is arra nézve, hogyha dr. Bálint István és cége az abban foglaltakat megszegi.

Ebbe az újonnan létrejött cégbe kerültek az ingatlan bérleti szerződések, valamint a tárgyi eszközök, hiszen egy patika nyitásához legalább 20-30 millió forint értékű berendezésre, laborfelszerelésre van szükség. Mivel a patikákat működtető cégben a törvényi előírások szerint a személyi joggal rendelkező gyógyszerészeknek tulajdonrésszel kell rendelkeznie, ezért a GyEH létrehozta az Első Gyógyszerellátó Kft-t. Ez kezdetben 100 százalékban a GyEH tulajdonában állt, majd később, a gyógyszerészek szerződéskötéseivel párhuzamosan 36 százalékig csökkent a tulajdonosi arány, azaz mára a körülbelül 35 gyógyszerész 64 százalék felett diszponál.

A rendszer beindult, sőt az ügymenet gördülékenyebbé tétele érdekében a Hungaropharma a gyógyszertáraknak 90 napos fizetési határidőt adott. Ennek köszönhetően a patikákban rendelkezésre állt a szükséges gyógyszerkészlet és mára mintegy 3,2 milliárd forintnyi szállítóállomány került a patikák birtokába. A felépített struktúra tavaly nyárig tökéletesen működött, ám akkor kiderült, hogy dr. Bálint István létrehozott egy új céget (MEG Zrt), és oda elkezdte kihordani a szellemi és fizikai vagyont, kivonva tulajdonképpen a gyógyszertárakat a HPH és a hitelező bank biztosítéki köréből.

Dr. Bálint István és munkatársai az újonnan alakult MEG Zrt. javára íratták át például a működési engedélyeket oly módon, hogy új munkaszerződéseket írattak alá a gyógyszerészekkel a MEG Zrt. részéről, ezt követően ezek birtokában újra kérték a működési engedélyeket - immár ezen cég nevében - az ÁNTSZ-től. Ezzel párhuzamosan a GyEH Kft. ingyenesen lemondott az eszközhasználatról, sőt a cég vezetősége - tehát maga dr. Bálint - elfogadott egy olyan indítványt is, mely szerint a GyEH jogosult továbbadni az üzlethelyiségek bérleti jogát.

A kapcsolatok megértéséhez kattintson ide!

A MEG Zrt. eközben átvállalt több száz millió forint lejárt szállítóállományt a korábbi működtetőtől, ám - mint utólag kiderült - a MEG Zrt-ből komoly összegek távoztak is. Például egy takarékszövetkezetbe és egy diszkontáruház-láncba, amelyekhez - sem tulajdonosi, sem kezességvállalói, sem üzletpolitikai vonatkozásban - semmi köze nincs a Hungaropharmának.

A hitelező bank a korábbi működtető Első Gyógyszerellátó Kft körül megváltozott helyzetet hamar érzékelhette, míg ugyanis korábban ide érkeztek a bevételek és innen történtek a kifizetések, addig hirtelen egy fillér nem érkezett már a számlára, hanem minden áru és pénzmozgás a MEG ZRt-n keresztül történt.

A korábban már említett, a kezességvállalás előfeltételeként kötött szerződés egyik leglényegesebb kitétele volt, hogy amennyiben szerződésszegés történik, a Hungaropharma jogosult a GyEH 100 százaléka feletti tulajdonjog megszerzésére. Az események (vagyis a folyamatos szerződésszegések) fényében a Hungaropharma élt a részére biztosított szerződése garanciával, a GyEH 100 százalékos tulajdonának bejegyzése a cégbíróságon meg is történt, a cég vezetését pedig Székely Gergelyre, a Hungaropharma befektetési osztályvezetőjére bízták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csakhogy dr. Bálint István nem volt hajlandó átadni az iratokat, a másodszori - rendőrségi jelenléttel megtámogatott - megkereséskor pedig azt közölte, hogy elvitte a cég székhelyéről a GyEH iratait. Emiatt a Hungaropharma hivatalosan feljelentést is tett a rendőrségen.

A Hungaropharma vezérigazgatója, Szabó Ferenc szerint dr. Bálint több ponton is megsértette a törvényt. Egyrészt a felelős cégvezetői magatartás megkérdőjelezhető, ha egy vállalat szó nélkül lemond a tulajdonában álló tárgyi javainak használatáról egy másik vállalat javára, melyben - történetesen - ugyanaz a személy az ügyvezető és többségi tulajdonos. Ezen felül a MEG Zrt-be nem kerülhetett volna át az Első Gyógyszerellátó Kft. (egyébként kifizetetlen) gyógyszerkészlete, hiszen hatályos törvények szerint kiskereskedő csak nagykereskedőtől vásárolhat árukészletet, másik kiskereskedőtől nem.

Mivel a Hungaropharma két hete megszüntette a gyógyszerszállításokat és a jelentős tartozások miatt a szállítások ügyében a többi nagykereskedő is igen óvatos, a MEG ZRt. a működtetéshez szükséges gyógyszerkészlet beszerzése során komoly nehézségekbe ütközik. A Hungaropharma - tulajdonosi jogaival élve - fel fogja bontani a tárgyi eszköz használatról és a helyiségbérletről szóló szerződéseket, az ÁNTSZ pedig már határozatot hozott a MEG Zrt. birtokában lévő működési engedélyek felfüggesztéséről. Ezen felül június 12-ére egy taggyűlés összehívására is sor került az Első Gyógyszerellátó Kft-ben, melynek napirendjén szerepel a korábbi ügyvezetők - köztük dr. Bálint István - visszahívása.

A Hungaropharma az eredeti helyzet helyreállítására törekszik,- a nagykereskedő szeme előtt az a cél lebeg, hogy ezek a gyógyszertárak ismét zavartalanul működjenek. Ehhez azonban szükség lenne dr. Bálint István "együttműködésére" is, amely nem jelent mást, mint a hatályos jogszabályok betartását. E nélkül ugyanis Szabó szerint olyan hosszúra nyúlhat a vállalat tulajdoni átvétele körüli procedúra, hogy az végzetes csapást jelenthet a két év alatt jelentős presztízsre szert tett gyógyszertárak számára.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem