2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Veszélyes kór támadja az idős magyarokat: sok a beteg, alig van, aki védett

  • NapiCsárt
  • 2018. december 13. csütörtök 16:50

A tél beköszöntével az influenzás megbetegedések száma is rohamosan nő. A szakemberek szerint pedig az egyetlen megbízható védekezés a védőoltás. Igen ám, csakhogy Magyarországon a leginkább veszélyeztetett korosztályban (65 év vagy idősebbek) nagyon alacsony a védettségi arány. A legfrissebb statisztikák szerint csupán az idős magyar emberek 20 százaléka volt beoltva 2016-ban, holott az EU-s átlag 43 százalék.

A tél bizony az az évszak, amikor rengeteg ember fertőződik meg influenzavírussal. És bár sokaknak a betegség lefolyása maximum 1-2 kellemetlen hetet jelent, addig a 65 év felettiek vagy a krónikus betegségben szenvedők bizony komoly veszélyben lehetnek, ha elkapják a vírust. 

És a betegséget egyre többen kapják el. A HelloVidék ma megjelent cikke szerint az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján

Magyarországon december 3. - 9. közt 9,6 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az azt megelőző héten

A legveszélyeztetettebb csoportok tehát nem vehetik félvállról a veszélyes betegséget. A szakemberek egyöntetű véleménye szerint az 

influenza elleni leghatásosabb védelmet a védőoltás jelenti.

Ezeknek elsődleges célja a súlyos megbetegedések és az influenzás halálesetek megelőzése. A védőoltást minden szezon előtt, évente érdemes megismételni, mivel az influenza nagyon változékony, így minden évben új formában támadhat.

Alacsony a védettség

Hiába azonban a védőoltások ajánlása, friss európai statisztikákból azt olvashatjuk ki, hogy Magyarországon a 65 éves vagy annál idősebb emberek influenza elleni oltottsága messze elmarad az EU-s átlagtól - derült ki az Eurostat friss jelentéséből.

A statisztikák szerint ugyanis az idős (65 éves vagy idősebb) magyarok csupán 20 százaléka volt beoltva az influenza ellen, míg ebben a korosztályban az EU-s átlag 43 százalék. A szomszédos országokat figyelembe véve (melyek rendelkeznek statisztikai adatokkal) egyedül Horvátország előzi Magyarországot, ott 21 százalékos az idősek vakcinázottsági aránya. Szlovákia és Románia azonban mögöttünk van, 13 és 8 százalékkal. 

A lista élén egyébként az Egyesült Királyság végzett, ott a 65 éves vagy annál idősebbek körében 71 százalékos volt a végzettség, de 50 százalék fölötti végzettségről számolt be Spanyolország és Írország is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked