17 °C Budapest

Súlyos kór tizedeli a magyarokat: rengetegen halnak bele évente

2018. október 1. 17:30

Magyarországon egyértelműen vezető haláloknak számít a szívinfarktus, olyannyira, hogy a legfrissebb elemzés szerint az összes haláleset 25 százalékát ez a betegség okozta hazánkban 2015-ben. Ezzel a számmal éppen csak 2 százalékkal maradunk le az EU dobogóról, ahol északi szomszédunk Szlovákia áll, 27 százalékkal. Az európai adatokból az is kiderült, hogy régiónkban jócskán felülreprezentált a halálos kimenetelű szívinfarktus aránya.

Az Európai Unióban az összes haláleset 12 százalékáért volt felelős szívinfarktus 2015-ben - derült ki az Eurostat friss összeállításából. A tagállamok közül Franciaországban, Hollandiában és Portugáliában volt a legalacsonyabb a szívinfarktus okozta elhalálozás, míg Litvániában, Lettországban és Szlovákiában a legmagasabb.

Ahogy az az európai statisztikákból látszik sajnos Magyarországon is rengetegen halnak meg szívinfarktusban. Olyannyira sokan, hogy arányaiban csupán 2 százalékkal maradunk el a dobogós Szlovákoktól. Emellett megfigyelhető továbbá az is, hogy Magyarország és Szlovákia mellett Romániában és Horvátországban is 20 százalék fölötti a szívinfarktus aránya az összes halálesethez képest, és Ausztriában is relatíve magas, 18 százalékos a betegség részesedése. A régiónk tehát rendívül rosszul szerepel Európában. 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm