2020. december 1. kedd Elza

Ijesztő jelentés az ország levegőminőségéről: rengetegen halnak bele


Magyarországon rendkívül magas, az EU-s átlagnál jóval több az új személyautók átlagos széndioxid kibocsájtása. Ezzel az eredménnyel a régióban a 2. legrosszabb helyen állunk. A rossz levegő azonban csendes gyilkos, a statisztikák szerint hazánkban 100 000 lakosra vetítve 52,3 halálesetért volt felelős valamilyen formában a szennyezett levegő, ez pedig majd háromszor több mint a szomszédos Ausztriában.

Magyarországon rendkívül magas, átlagosan 125,6 gramm az új személygépkocsik széndioxid kibocsájtása egy kilométeren. Ez több mint 7 grammal több, mint az Európai Uniós átlag, ami a környező országokkal összevetve a második legrosszabb eredményt jelenti - derült ki az Eurostat augusztus 29-én közzétett, 2017-re vonatkozó adataiból.

A statisztikából kiolvasható, hogy hazánknál csak Szlovákiában jelentősebb az egy kilométerre jutó átlagos széndioxid kibocsájtás 126,1 grammal. Ezzel szemben Ausztriában már "csak" 120,7 gramm ez a szám, míg Horvátországban csupán 113,1. Utóbbi egyébként a régió egyetlen olyan országa, ami az EU-s átlagkibocsájtás alatt végzett. 

Csökkenő tendencia

Ha közelebbről szemügyre vesszük a magyar adatokat, akkor kiderül, hogy a 2014-es adatokhoz képest a 2017-esek már-már barátságosnak is mondhatók, hiszen három év alatt az átlagos CO2 kibocsájtást sikerült 7,4 grammal csökkenteni. Ez pedig azt is jelentette, hogy a régióból 3 év után először nem mi állunk az élen.

Gyilkos levegő

Ezekkel a számokkal sajnos sok okunk nincs az örömre, hiszen ahogy arról korábban beszámoltunk, a régióban igencsak rosszul szerepelünk, ami a szennyezett levegő okozta (valamilyen formában) halálesetek arányát illeti. 

Magyarországon ugyanis 100 000 lakosra vetítve 52,3 halálesetért volt felelős valamilyen formában a rossz levegő.

Csak hozzávetésképpen ezzel a teljesítménnyel Ausztriához képest majd 3-szor rosszabb a helyzet. Ott ugyanis ugyanennyi lakosra csupán 19 haláleset jut, de még Szlovákiában is "csak" 46,8.

 Fontos a megelőzés

Magyarországon különösen nagy problémát okoz a levegő szennyezettsége, hiszen bár csak ebből nem lehet egyenes következtetést levonni, de nagyon sokan küszködnek légzőszervi panaszokkal, és vezető halálokok között is nagyszámban jelen vannak a daganatos megbetegedések is. Éppen ezért kiváltképp fontos részt venni különböző szűrővizsgálatokon.

Ma hazánkban külön kiadás nélkül elmehetünk tüdőszűrésre, nőgyógyászati, prosztata, bőrgyógyászati vizsgálatokra, vagy akár elvégeztethetjük a teljes vérkép vizsgálatot is. Az itthon tapasztalható, sokszor rémisztő állapotú egészségügyi ellátás (hosszú várólisták, hálapénz) ellenére nagyon keveseknek van például egészségbiztosításuk. Az ő számuk alig haladja meg a 30 ezret.

Egy-egy ilyen szerződés pedig lehetővé teszi tulajdonosának, hogy elkerülje a hosszú várólistákat, külön díj befizetése kaphasson második szakorvosi véleményt, akár nemzetközi szinten is. E szerződések díja egyébként leginkább az életkortól függ, azaz minél fiatalabb valaki, annál kevesebb díjért veheti igénybe a színvonalas, gyors és biztosítás nélkül sokszor drága kezeléseket, ellátásokat. Sokat mondó adat ugyanakkor, hogy míg Magyarországon néhány tízezren rendelkeznek egészségbiztosítással, addig ez a szám például Ausztriában 2,5 millió.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk