2021. március 2. kedd Lujza

GYIK: Mi az a kijárási korlátozás? Kaphatok büntetést, ha éjfél és 5 között kimegyek?


Kijárási korlátozást vezetett be szerdától a magyar kormány - csak munkavégzés céljából, vagy életveszély esetén hagyhatók el a lakóhelyek. De mit is jelent ez pontosan? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

Megjelent a korlátozásokról szóló rendelet, és szerda éjféltől életbe is léptek a szigorítások, amelyeket Orbán Viktor tegnap este bejelentett. Az egyik legfontosabb változás a kijárási korlátozás, amely éjfél és hajnali öt óra között él. De mit is jelent ez pontosan? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat!

Mit jelent a kijárási korlátozás?

A kijárási korlátozás egyfajta kényszerintézkedés, az erre vonatkozó szabályoknak törvényi kerete van, a 2011. évi CXIII. törvény:

Korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását (a továbbiakban: kijárási tilalom). A kijárási tilalmat és annak időtartamát a rádió, a televízió, a kormányzati internetes oldalak, a sajtótermék és hirdetmény útján, valamint a helyben szokásos módon a lakosság tudomására kell hozni.

A jelenlegi rendelkezéseket hivatalosan kijárási korlátozás, nem tilalom címen jelentették be, de a rendelkezések hasonlóak. Elrendelhető továbbá a törvény megfogalmazásában az ország meghatározott területén való tartózkodás korlátozása, illetve engedélyhez kötése, valamint hogy az ország meghatározott területére utazni, azon átutazni vagy onnan kiutazni csak engedéllyel szabad. Ezekről egyelőre nincsen szó.

Meddig tart a kijrási korlátozás?

A rendelet 2020. november 4. napján lépett hatályba, 30-án döntenek az intézkedés további sorsáról.

Mi történik, ha megszegem a kijárási korlátozást?

A szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

Hajnalra megyek dolgozni, vagy hajnalban érek haza. Megbüntetnek?

A kijárási korlátozás alól kivételt képez, ha valaki

  • munkavégzés céljából,
  • a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,
  • a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából
  • vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén,
  • valamint életvédelmi céllal

hagyja el éjfél és reggel 5 óra között a lakóhelyét, a tartózkodási helyét vagy a szálláshelyét, illetve tartózkodik közterületen.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Krízishelyzetben a magyar dolgozók: visszaütnek a szőnyeg alá söpört problémák
Az első lépés megküzdeni azzal a terhes gondolattal, hogy nem tudunk visszatérni a járvány előtti normákhoz...


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked