2020. január 20. hétfő Fábián, Sebestyén

Ennyi magyar nő nem él az ingyenes lehetőséggel: pedig életmentő is lehet


Az 50 és 69 év közötti nők a leginkább érintettek a mellrák kialakulásában, mely a leggyakoribb daganatos megbetegedés nők körében. Ennek ellenére még mindig alacsony a részvételi arány a mellrák-szűréseken. Míg a dán, finn, holland nők közül 10-ből 8-an részt vesznek a rendszeres szűréseken, addig Magyarországon ez az arány csak 10-ből 4. Pedig egyre több a diagnosztizált beteg. 

A mellrákszűrésre, vagy más néven mammográfiai vizsgálatra Magyarországon két évente küldenek behívót a 45-65 éves, leginkább érintett korcsoportnak. Azonban a részvétel csak 40 százalék környékén mozgott az elmúlt években. Egy frissen megjelent adatsor szerint Európa más országaiban jellemzően magasabb a részvételi arány: Dániában és Finnországban 80 százalék feletti, de Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Írországban, és Szlovéniában is több mint 70 százalék megjelenik. 

Magyarország ebben a statisztikában is sereghajtó Európában: a 41,1 százalékos részvételi aránnyal csak Cipruson, Szlovákiában és Bulgáriában megy el kevesebb nő az 50-69 éves korosztályból a gyakran életmentő szűrésre. Bár a statisztikákban Románia van az utolsó helyen a közel 0 százalékos értékével, azt tudni kell, hogy náluk nem volt még népegészségügyi szűrőprogram, amikor az adatokat begyűjtötték - 2017-ben. 2018 tavaszán volt arról szó, hogy a román egészségügyi minisztérium uniós forrásból 8 szűrőközpontot fog felállítani.

Ők vannak a leginkább veszélyben

Az életkor előrehaladtával a megbetegedés kialakulásának kockázata fokozódik, 80 százalékban 50 év feletti nők vannak az érintettek között. Ha a családban már előfordult emlőrák, különösen I. vagy II. fokú rokonnál az szintén rizikónövelő tényező, a 45 év alatti megbetegedéseknél ennek különösen nagy a szerepe. Nagyobb eséllyel fejlődhet ki emlődaganat azoknál, akik menstruációs életperiódusa hosszabb a normálisnál, ha 12 éves kor előtt kezdődött, vagy késői, 55 év feletti menopauza esetén. Akik 30 éves kor felett szültek, vagy gyermektelenek, a hormonális fogamzásgátlót, ösztrogén tartalmú gyógyszereket szedők, a dohányzók, túlsúlyosak mind a veszélyeztetettek közé sorolhatóak.

Becslések szerint tíz nőből egynél nagy valószínűséggel kifejlődik emlődaganat. Magyarországon a 2015-ös adatok alapján ez 158,7 lakost jelentett 100 ezer főre nézve. Évente közel 9000 új beteget diagnosztizálnak, és több mint 2000-ren (2017-ben pontosan 2123-an) halnak bele a betegségbe. Az emlőrák ma is a 33-55 év közötti nők vezető haláloka, sőt, életkortól függetlenül is a nők halálozásának második leggyakoribb oka. A halálozások száma azonban a gyógyítás eredményességének fejlődésével egyre csökken, viszont egyre több nőnél diagnosztizálnak emlőrákot.

Mit tehetünk?

A mellrák felismerésében kulcsfontosságú a fiatal kortól rendszeresen alkalmazott önvizsgálat, amit 20 éves kortól havonta érdemes elvégezni. A leginkább érintett 45-65 éves korcsoport szűrésére a kétévenkénti behívásos népegészségügyi mammográfia nyújt lehetőséget. Sajnos a részvételi arány még mindig alacsony, csupán 40% körül van. Ajánlott fiatalabb korban rendszeres szűrésre járni azoknak, akik a veszélyeztetettek közé sorolhatóak. Bár a 65 év felettiek nem kapnak "behívót", kétévenként nekik szintén érdemes mammográfiai vizsgálatra menniük.

Mellrákra utaló tünetek lehetnek: tapintható csomó/idegentest érzés a mellben, piros gyulladt megnagyobbodott emlő, alakja megváltozik, váladékozás, behúzódó kifekélyesedett bőrfelszín, láthatóvá válnak a vénák. Késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek.

Címlapkép: Getty Images

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS