13 °C Budapest

Ennyi magyar nő nem él az ingyenes lehetőséggel: pedig életmentő is lehet

2020. január 9. 16:45

Az 50 és 69 év közötti nők a leginkább érintettek a mellrák kialakulásában, mely a leggyakoribb daganatos megbetegedés nők körében. Ennek ellenére még mindig alacsony a részvételi arány a mellrák-szűréseken. Míg a dán, finn, holland nők közül 10-ből 8-an részt vesznek a rendszeres szűréseken, addig Magyarországon ez az arány csak 10-ből 4. Pedig egyre több a diagnosztizált beteg. 

A mellrákszűrésre, vagy más néven mammográfiai vizsgálatra Magyarországon két évente küldenek behívót a 45-65 éves, leginkább érintett korcsoportnak. Azonban a részvétel csak 40 százalék környékén mozgott az elmúlt években. Egy frissen megjelent adatsor szerint Európa más országaiban jellemzően magasabb a részvételi arány: Dániában és Finnországban 80 százalék feletti, de Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Írországban, és Szlovéniában is több mint 70 százalék megjelenik. 

Magyarország ebben a statisztikában is sereghajtó Európában: a 41,1 százalékos részvételi aránnyal csak Cipruson, Szlovákiában és Bulgáriában megy el kevesebb nő az 50-69 éves korosztályból a gyakran életmentő szűrésre. Bár a statisztikákban Románia van az utolsó helyen a közel 0 százalékos értékével, azt tudni kell, hogy náluk nem volt még népegészségügyi szűrőprogram, amikor az adatokat begyűjtötték - 2017-ben. 2018 tavaszán volt arról szó, hogy a román egészségügyi minisztérium uniós forrásból 8 szűrőközpontot fog felállítani.

Ők vannak a leginkább veszélyben

Az életkor előrehaladtával a megbetegedés kialakulásának kockázata fokozódik, 80 százalékban 50 év feletti nők vannak az érintettek között. Ha a családban már előfordult emlőrák, különösen I. vagy II. fokú rokonnál az szintén rizikónövelő tényező, a 45 év alatti megbetegedéseknél ennek különösen nagy a szerepe. Nagyobb eséllyel fejlődhet ki emlődaganat azoknál, akik menstruációs életperiódusa hosszabb a normálisnál, ha 12 éves kor előtt kezdődött, vagy késői, 55 év feletti menopauza esetén. Akik 30 éves kor felett szültek, vagy gyermektelenek, a hormonális fogamzásgátlót, ösztrogén tartalmú gyógyszereket szedők, a dohányzók, túlsúlyosak mind a veszélyeztetettek közé sorolhatóak.

Becslések szerint tíz nőből egynél nagy valószínűséggel kifejlődik emlődaganat. Magyarországon a 2015-ös adatok alapján ez 158,7 lakost jelentett 100 ezer főre nézve. Évente közel 9000 új beteget diagnosztizálnak, és több mint 2000-ren (2017-ben pontosan 2123-an) halnak bele a betegségbe. Az emlőrák ma is a 33-55 év közötti nők vezető haláloka, sőt, életkortól függetlenül is a nők halálozásának második leggyakoribb oka. A halálozások száma azonban a gyógyítás eredményességének fejlődésével egyre csökken, viszont egyre több nőnél diagnosztizálnak emlőrákot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mit tehetünk?

A mellrák felismerésében kulcsfontosságú a fiatal kortól rendszeresen alkalmazott önvizsgálat, amit 20 éves kortól havonta érdemes elvégezni. A leginkább érintett 45-65 éves korcsoport szűrésére a kétévenkénti behívásos népegészségügyi mammográfia nyújt lehetőséget. Sajnos a részvételi arány még mindig alacsony, csupán 40% körül van. Ajánlott fiatalabb korban rendszeres szűrésre járni azoknak, akik a veszélyeztetettek közé sorolhatóak. Bár a 65 év felettiek nem kapnak "behívót", kétévenként nekik szintén érdemes mammográfiai vizsgálatra menniük.

Mellrákra utaló tünetek lehetnek: tapintható csomó/idegentest érzés a mellben, piros gyulladt megnagyobbodott emlő, alakja megváltozik, váladékozás, behúzódó kifekélyesedett bőrfelszín, láthatóvá válnak a vénák. Késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem