14 °C Budapest

Egyre tovább élnek a magyarok: de ki tartja majd el az időseket?

2018. október 17. 17:32

2040-ben, hacsak nem történik valami katasztrófa, Spanyolországban élnek majd a legtovább az emberek. Egy kutatás szerint a magyarok születéskor várható élettartama is nőni fog, vagyis jobb lesz a helyzet, mint most.

A KSH adatai szerint tavaly a nők esetében 79, a férfiaknál 72,4 év volt a születéskor várható élettartam Magyarországon. Az amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) nevű kutatóintézet által publikált friss kutatás szerint viszont a helyzet a jövőben változni fog. A most publikált tanulmányban azt írják,

Magyarországon a születéskor várható élettartam 2040-ben 80,17 év lesz.

A brit Daily Mail ismertette a kutatást, amely szerint 22 év múlva Spanyolország megelőzheti Japánt a leghosszabb várható élettartam ranglistáján. A 2040-ben születők várhatóan átlagosan 85,8 évet élnek majd a dél-európai országban, Japánban pedig a várható élettartam 85,7 év lesz. Szingapúr áll a harmadik helyen, 85,4 évvel, majd a negyedik Svájc, 85,2 évvel. Portugáliában és Olaszországban az előrejelzés szerint a várható élettartam 84,5 év, míg Izraelben 84,4, Franciaországban 84,3, Luxemburgban és Ausztráliában pedig 84,1 év.

Magyarország egyébbként a születéskor várható 80,17 éves élettartammal a középmezőnyben foglal helyet a 195 országot felsorakoztató listán.

A szakemberek szerint egészségünket és várható élettartamunkat olyan tényezők befolyásolják leginkább, amik nagyban összefüggnek táplálkozási szokásainkkal: példaként említik a túlsúlyt, a magas vérnyomást és a cukorbetegséget, de az alkoholfogyasztás és a dohányzás is sokat nyom a latba. Az, hogy a várható élettartam hogyan alakul a jövőben, nagyban függ attól, hogy a kormányok hogyan kezelik a fennálló egészségügyi problémákat.

Az egyenlőtlenségek továbbra is hatalmasak lesznek

 - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Christopher Murray, a kutatásban részt vevő szakember. 2040-ben várhatóan a dél-afrikai Lesothóban lesz a legkisebb a születéskor várható élettartam, ami a kutatás szerint 57,3 év. A legrosszabb helyzetben zömében afrikai országok lesznek: a Közép-afrikai Köztársaság, Zimbabwe, Szomália vagy Szváziföld. Ugyanakkor Afganisztánban is csak 65,2 év lesz a várható élettartam,  az Egyenlítő mentén elhelyezkedő Kiribatiban 65,7 év lesz, a Mikronéziai Szövetségi Államokban 66,2, Pápua Új-Guineában 66,3, míg a Salamon-szigeteken 66,5 év lesz a születéskor várható élettartam.

A világ egészségügyi heklyzetének jövője nem előre elrendeltetett, a lehetőségek széles tárháza adott. De akár jelentős fejlődést, akár stagnálást tapasztalunk, az azon múlik, hogy az egészségügyi rendszerek mennyire kezelik jól vagy rosszul a legfontosabb egészségügyi tényezőket

 - idézi a brit portál Dr. Kyle Foremant, a kutatás egyik szerzőjét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tovább élnek, de nem számíthatnak gondtalan időskorra a magyarok

A legutolsó helyen van Magyarország azon a listán, amelyet a szerint állított fel egy kutatócsoport, hogy milyen az adott országban nyugdíjasként élni. A maximum 100 pontból hazánk mindössze 23-at szerzett - írta szeptemberben a Portfolio.

A lista felállításánál a szakemberek azt nézték, a vizsgált országokban milyen lehetőségük van az idősebb embereknek a társadalomhoz való hozzájárulásban, ezen belül megnézték, hogy milyen a 65 év felettiek foglalkoztatottsága, az általuk vállalat önkéntes munkaórák száma és milyen informális tanulási lehetőségeik vannak. Azt is megnézték, milyen az időseb korúak életminősége a várható élettartam és az 50 év felettiek élettel való elégedettségének vizsgálatával. Az anyagi helyzetet is megnézték. Ez alapján nem igazán jó idősnek lenni Magyarországon. És ha csak valami gyorsan nem változik, ez a jövőben sem változik jelentősen pozitív irányba.

A jövőben aligha számíthatnak az emberek magas állami nyugdíjra, a mostani nyugdíjasok nagy része is nyomorog, egyelőre mégis kevesen készülnek a nyugdíjas évekre. A Portfolio Öngondoskodás 2018 című konferenciájának egyik panelbeszélgetésén kiderült, bár a lakosság tisztában van vele, hogy időskori megélhetéséhez szükséges lenne valamilyen megtakarítás, mégis kevesen szánják rá magukat a nyugdíjpénztári befizetésekre.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem